Γράφει ο Γιώργος Σκευοφύλαξ
 
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως σιίτες μουσουλμάνοι, συμμετείχαν σε μια πορεία με αίτημα την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στο Bahrain λίγες ημέρες πριν την εκκίνηση του Grand Prix της Formula One.
 
Στην πορεία διαμαρτυρίας, την οποία οργάνωσε η Ισλαμική Ένωση Al Wefaq, το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, συμμετείχαν περίπου 20.000 γυναίκες και άνδρες, οι οποίοι διαδήλωσαν κρατώντας σημαίες του Bahrain και αφίσες στις οποίες αναγράφονταν συνθήματα υπέρ των μεταρρυθμίσεων και της απελευθέρωσης των κρατουμένων.
 
«Οι πολίτες ζητούν δημοκρατία και απορρίπτουν την τυραννία» έγραφε ένα πανό στην αγγλική και την αραβική γλώσσα. Η αστυνομία κράτησε ορισμένη απόσταση από την πορεία, με τους διαδηλωτές να διανύουν μια απόσταση 3,5 χιλιομέτρων σε μια λεωφόρο δυτικά της πρωτεύουσας Manama. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
 
Η κυβέρνηση του Bahrain θεωρεί τη διοργάνωση των αγώνων της F1 ένα τεράστιο επίτευγμα για την χώρα, καθώς τονώνει το διεθνές προφίλ της, ελκύει χιλιάδες τουρίστες και ξένες επενδύσεις. Πολλοί σιίτες του Μπαχρέιν θεωρούν ότι οι αγώνες αυτοί απλώς αποπροσανατολίζουν από τα επείγοντα πολιτικά προβλήματα της χώρας.

TAGS