Γράφει ο Γιώργος Σκευοφύλαξ

Μία καθαρή εικόνα του δρόμου, κυρίως κατά τη νυχτερινή οδήγηση, είναι σημαντικός  παράγοντας οδικής ασφάλειας που μειώνει τους πιθανούς κινδύνους για όλους τους  οδηγούς, τα νέα φώτα λέιζερ της BMW φροντίζουν για αυτό.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν τις νυχτερινές ώρες κατά μέσο όρο από όσο κατά τη διάρκεια της ημέρας – και μάλιστα παρά τη μειωμένη κυκλοφορία. Μόλις πέφτει το σκοτάδι, οι οδηγοί συνήθως παρουσιάζουν μία υστέρηση στην αναγνώριση των οδικών διαγραμμίσεων, ενώ η εικόνα που προσλαμβάνουν δεν είναι το ίδιο σαφής όπως στο φως της ημέρας. Τα φώτα των άλλων οδηγών είναι ενοχλητικά για τα μάτια που πρέπει να προσαρμόζονται στις συνεχείς εναλλαγές και αντιθέσεις (φως/σκοτάδι). 

Είναι αρκετά δύσκολο να εντοπίσεις δικυκλιστές με αδύναμα φώτα, πεζούς και ζώα στο σκοτάδι. Ο βελτιωμένος φωτισμός και η καλύτερη ορατότητα βοηθούν στη μείωση του άνω του μέσου αριθμού ατυχημάτων τη νύχτα. Με τα νέα φώτα Λέιζερ της BMW που τώρα κάνουν το ντεμπούτο τους σε μοντέλο παραγωγής, η BMW οδηγεί την εξέλιξη προηγμένων τεχνολογιών φωτισμού σε μία νέα εποχή. 

Η σχεδίαση των προβολέων και πίσω φώτων είναι σημαντικό στυλιστικό στοιχείο που επηρεάζει καθοριστικά τη φόρμα και το χαρακτήρα ενός οχήματος. Πέρα από τους λειτουργικούς σκοπούς που εξυπηρετεί, ο φωτισμός ενός οχήματος γίνεται και πρεσβευτής της μάρκας – κατά τη διάρκεια της ημέρας και ακόμα περισσότερο στο σκοτάδι. Οι χαρακτηριστικοί, δίδυμοι στρογγυλοί προβολείς συνδυάζονται με τη γνώριμη μάσκα και δημιουργούν ένα κλασικό στοιχείο ταυτότητας όλων των οχημάτων BMW

Τη νύχτα, τέσσερις φωτεινοί δακτύλιοι (corona rings) δημιουργούν μία μοναδική φυσιογνωμία για τα οχήματα BMW τα οποία υιοθετούν ένα ακόμα στοιχείο ταυτότητας με τη μορφή των πίσω φώτων σε σχήμα L. Όπως οι φωτεινοί δακτύλιοι μπροστά, η αισθητική των πίσω φώτων διαμορφώνει τη νυχτερινή εμφάνιση όλων των μοντέλων BMW πετυχαίνοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα. 

Τα φώτα Λέιζερ BMW θα γιορτάσουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους φέτος το φθινόπωρο. Αυτή η πολύ αποδοτική πηγή φωτός φτάνει στο δρόμο με ένα αυτοκίνητο παραγωγής για πρώτη φορά, κάνοντας χρέη μεγάλης σκάλας προβολέων του BMW i8. Με μία ασυναγώνιστη εμβέλεια, το σύστημα φώτων Λέιζερ BMW επαναπροσδιορίζει πλήρως τα πρότυπα ασφάλειας, απόδοσης και σχεδίασης. 

Τα πλεονεκτήματα των φώτων Λέιζερ BMW με μια ματιά: 

-Τα φώτα Λέιζερ BMW θα προσφέρονται σε μοντέλο παραγωγής για πρώτη φορά από το φθινόπωρο του 2014. 

-Δεκαπλάσια φωτεινότητα από αυτή των παραδοσιακών πηγών φωτός. 

-Εμβέλεια μεγάλης σκάλας μέχρι 600 m, διπλάσια από των συμβατικών προβολέων. 

-Ελάχιστες απαιτήσεις χώρου και χρήση ενός πολύ μικρού κατόπτρου, για σημαντική εξοικονόμηση βάρους. 

-Άριστη απόδοση χάρη στην 30% μείωση κατανάλωσης ενέργειας. 
-Συμπαγής δομή ανοίγει νέες προοπτικές στον τομέα της σχεδίασης. 

-Δέσμες Λέιζερ μεταμορφώνονται σε έντονο, λευκό φως παρέχοντας μέγιστη ασφάλεια. 
-Μεγάλη διάρκεια ζωής και υψηλή αξιοπιστία, ακόμα και υπό ακραίες συνθήκες.

TAGS