Γράφει ο Γιώργος Σκευοφύλαξ
 
Η νέα BMW X5 έχει ήδη ανεβάσει θεαματικά τον πήχη της απόδοσης στην αγορά των πολυτελών Sports Activity Vehicle (SAV). Τώρα, με την ευκαιρία του φετινού διεθνούς Σαλονιού Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης, η BMW παρουσιάζει αυτό που θεωρεί ως το επόμενο λογικό βήμα για μία δραστική μείωση της κατανάλωσης και των ρύπων στην κατηγορία SAV.
 
Η BMW Concept X5 eDrive καταφέρνει να συνδυάζει την οδηγική απόλαυση του ευφυούς AWD xDrive με ένα πολυτελές, ευπροσάρμοστο εσωτερικό και τη χρήση plug-in υβριδικού συστήματος κίνησης. Ένας συμβατικός κινητήρας καύσης συνεργάζεται απόλυτα αρμονικά με την καινοτόμο τεχνολογία BMW eDrive για την επίτευξη σπορ επιδόσεων σε συνδυασμό με αισθητή μείωση στην κατανάλωση: πρόκειται για ένα εντυπωσιακό παράδειγμα του BMWEfficientDynamics. Το αυτοκίνητο μπορεί να λειτουργεί μόνο με ηλεκτροκίνηση με ταχύτητες μέχρι 120 χλμ και για μία απόσταση έως 30 χλμ με μέση κατανάλωση κάτω από 3,8 l/100 χλμ (στον Ευρωπαϊκό κύκλο δοκιμών.
 
Εν όψει της παρουσίας του στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης, το πρωτότυπο βελτιώθηκε στις λεπτομέρειες και εφοδιάζεται τώρα με σύστημα κίνησης που περιλαμβάνει   τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα 245 ίππων τεχνολογίας BMW TwinPower Turbo και έναν ηλεκτροκινητήρα 95 ίππων που επίσης έχει την υπογραφή του BMW Group. Την ενέργεια του ηλεκτροκινητήρα παρέχει μπαταρία ιόντων λιθίου που μπορεί να φορτίζεται σε οποιαδήποτε οικιακή πρίζα, ενώ η χωρητικότητά της επιτρέπει αυτονομία έως 30 χλμ αποκλειστικά με ηλεκτροκίνηση με μηδενικές εκπομπές ρύπων.
 
Η μπαταρία της BMW Concept X5 eDrive τοποθετείται σε θέση που προστατεύεται άριστα από συγκρούσεις κάτω από το χώρο αποσκευών του οποίου η χρηστικότητα δεν επηρεάζεται, χάρη στη διαιρούμενη 40:20:40 / αναδιπλούμενη πλάτη των πίσω καθισμάτων και το σχεδόν επίπεδο πάτωμα φόρτωσης.

Πέραν των ρυθμίσεων που ενεργοποιούνται μέσω του διακόπτη BMW Driving Experience Control, υπάρχει δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών προγραμμάτων οδήγησης, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις συνθήκες – το πρόγραμμα ευφυούς υβριδικής κίνησης για βέλτιστη ισορροπία μεταξύ σπορτίφ στυλ και απόδοσης (AUTO eDrive), το αμιγώς ηλεκτρικό για οδήγηση μηδενικών ρύπων (MAX eDrive) και το Save Battery mode για διατήρηση του τρέχοντος επιπέδου φόρτισης της μπαταρίας.
 
Ο επαναστατικός χαρακτήρας της BMW Concept X5 eDrive υπογραμμίζεται με διακριτικές αλλά συγκεκριμένες σχεδιαστικές πινελιές. Για παράδειγμα, οι γρίλιες της μάσκας, οι μπάρες του αεραγωγού και το ένθετο στον πίσω προφυλακτήρα – όλα σε απόχρωση BMW i Blue αποκλειστική για BMW i – πετυχαίνουν μία ελκυστική αντίθεση με τη μεταλλική εξωτερική απόχρωση Silverflake. Η BMW Concept X5 eDrive εφοδιάζεται επίσης με ειδικά σχεδιασμένες ράγες οροφής, μία φίσα για το καλώδιο φόρτισης – όπως στα μοντέλα BMW i - που ανάβει κατά τη διάρκεια της φόρτισης, και ζάντες αλουμινίου 21 ιντσών, με αποκλειστική, αεροδυναμικά βελτιστοποιημένη σχεδίαση.
 
Απηχώντας την εξαιρετικά προηγμένη φιλοσοφία κίνησης στο εσωτερικό της πολυτελούς καμπίνας, διπλές ραφές σε ανοιχτό μπλε κοσμούν την αποκλειστική δερμάτινη ταπετσαρία Ivory White στα καθίσματα, τις επενδύσεις θυρών και το ταμπλό. Άλλα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του αποκλειστικά σχεδιασμένου εσωτερικού περιλαμβάνουν επένδυση εσωτερικού σε Piano Finish Black με μπλε ρίγες, το λογότυπο “eDrive” χαραγμένο μπροστά από τα προσκέφαλα, φωτισμό περιβάλλοντος σε μπλε τόνο, και ένα μπουτόν eDrive που φωτίζεται σε μπλε απόχρωση. Στο χώρο αποσκευών που είναι επενδυμένος με μαύρο βελούδο, ένα διαφανές κάλυμμα – επίσης με μπλε φωτισμό – αφήνει να φαίνεται καθαρά η μπαταρία υψηλής τάσης που τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα
 
Ο χώρος αποσκευών χωράει δύο μεγάλες βαλίτσες ή τέσσερις τσάντες του γκολφ 46 ιντσών, ενώ η κορυφαία προσαρμοστικότητα του SAV διατηρείται – εν μέρει χάρη στη διαιρούμενη 40:20:40 αναδιπλούμενη πλάτη των πίσω καθισμάτων – όπως και η απαράμιλλη ευρυχωρία και άνεση για μακρινά ταξίδια και στα πέντε καθίσματα.
 
Η BMW Concept X5 eDrive ακολουθεί τα χνάρια της BMW Concept Active Tourer η οποία λανσαρίστηκε το 2012 δείχνοντας πώς η προσαρμοζόμενη τεχνολογία BMW eDrive μπορεί να χρησιμοποιείται σε plug-in υβριδικά μοντέλα μάρκας BMW.

Είναι η πρώτη φορά που η τεχνολογία BMW eDrive συνδυάζεται με το ευφυές σύστημα AWD BMW xDrive. Η BMW Concept X5 eDrive διαθέτει ανώτερα οδηγικά χαρακτηριστικά που υποστηρίζονται από την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη και πλήρως μεταβλητή κατανομή ισχύος μεταξύ εμπρός και πίσω τροχών. Ανεξάρτητα από το επιλεγμένο πρόγραμμα οδήγησης, η ισχύς που παράγεται από τον ηλεκτροκινητήρα, τον κινητήρα καύσης ή και τους δύο μαζί διοχετεύεται άμεσα και με ακρίβεια στους τροχούς όπου μετατρέπεται αποδοτικά σε ελκτική πρόσφυση.
 
Καινοτόμες λειτουργίες του BMWConnectedDrive βοηθούν τους οδηγούς να προγραμματίζουν διαδρομές ώστε να μεγιστοποιούν την αυτονομία μόνο με ηλεκτροκίνηση. Στη BMW Concept X5 eDrive, η τρέχουσα ηλεκτρική αυτονομία εκφράζεται σαν αριθμητική τιμή. Η δυναμική ένδειξη αυτονομίας χρησιμοποιεί ευφυή συνδεσιμότητα για να παρακολουθεί όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την αυτονομία όπως συνθήκες κυκλοφορίας, προφίλ διαδρομής και οδηγικό στυλ.

TAGS