Γράφει ο Γιώργος Σκευοφύλαξ

Είναι τελικά το λευκό το… Νέο Μαύρο; Αποφεύγουν την ηλιοροφή οι αγοραστές στις πιο ζεστές ευρωπαϊκές χώρες; Τι έδειξε η πρόσφατη έρευνα της Ford για τις τάσεις των αγοραστών των αυτοκινήτων της;

Το Λευκό ξεπέρασε το Μαύρο ως το δημοφιλέστερο χρώμα για τους αγοραστές νέων αυτοκινήτων. Καφέ και Πορτοκαλί έχουν την ταχύτερα αυξανόμενη δημοτικότητα. Οι κάτοικοι των πιο ηλιόλουστων Ευρωπαϊκών χωρών είναι από τους πλέον απρόθυμους να παραγγείλουν το νέο τους αυτοκίνητο με ηλιοροφή.

Η βενζίνη είναι το καύσιμο επιλογής στην Ευρώπη και στη Ρωσία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ενώ οι κινητήρες diesel είναι δημοφιλέστεροι στην Τουρκία. Οκτώ στους 10 αγοραστές επιλέγουν μηχανικά κιβώτια – με το υψηλότερο ποσοστό σε Ιρλανδία και Ολλανδία. Η έρευνα Ford Car Buying Trends 2014 δίνει μία εικόνα από τις συνήθειες των αγοραστών αυτοκινήτων σε όλη την Ευρώπη, παρουσιάζοντας τις τοπικές τάσεις και τις αναπάντεχες διαφορές από χώρα σε χώρα

Ισπανία, Ελλάδα και Ιταλία προσελκύουν εκατομμύρια επισκεπτών κάθε χρόνο στις ηλιόλουστες παραλίες τους, αλλά μία νέα έρευνα της Ford Motor Company για τις τάσεις των αγοραστών στην Ευρώπη αποκαλύπτει ότι οι κάτοικοι ορισμένων από τις θερμότερες χώρες της γηραιάς ηπείρου είναι από τους πλέον απρόθυμους να αγοράσουν αυτοκίνητο με ηλιοροφή.

Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα της Ford Car Buying Trends 2014, μιας έρευνας για τις συνήθειες των αγοραστών νέων αυτοκινήτων σε 22 χώρες σε όλη την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας τις τάσεις τοπικά και τις διαφορές από χώρα σε χώρα που επιβεβαιώνουν αλλά και ανατρέπουν τις προσδοκίες.

Η έρευνα δείχνει ότι το λευκό ξεπέρασε το μαύρο πέρσι ως το δημοφιλέστερο χρώμα αυτοκινήτου σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με ανάλυση 500.000 και πλέον οχημάτων Ford που πουλήθηκαν στην Ευρώπη την περασμένη χρονιά. Ραγδαία αύξηση στις προτιμήσεις των πελατών τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν το καφέ και το πορτοκαλί.

«Σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις των αγοραστών αυτοκινήτων, κάποια πράγματα παραμένουν σταθερά με το πέρασμα των χρόνων και κάποια αλλάζουν και εξελίσσονται» δήλωσε ο  Roelant de Waard, vice president, Marketing, Sales & Service, Ford Ευρώπης. «Διερευνούμε αυτές τις αλλαγές – και μερικές μας προκαλούν κατάπληξη – ώστε να εξυπηρετούμε καλύτερα τις προτιμήσεις των πελατών μας σε όλη την Ευρώπη.»

Ηλιοροφές χωρίς … ήλιο

Ανάμεσα στα παράδοξα ευρήματα ήταν οι εθνικές προτιμήσεις για τις ηλιοροφές. Οι αγοραστές της Νορβηγίας, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για το χιόνι παρά για τη λιακάδα της, ήταν μεταξύ των πιο πρόθυμων να αγοράσουν ένα Ford με ηλιοροφή (15%) λίγο πιο μπροστά από τους Γάλλους (11%) και τους Γερμανούς (10%). Οι οδηγοί των ηλιόλουστων χωρών ήταν από εκείνους που έδειξαν τη μικρότερη διάθεση να παραγγείλουν ηλιοροφή: Ισπανία (5%), Ιταλία (3%) και Ελλάδα (2%).

Οι κάτοικοι της παγερής Νορβηγίας εμφανίστηκαν επίσης οι πιο πρόθυμοι να αγοράσουν ένα Ford με αυτόματο A/C (80%), περισσότερο από τους Βέλγους (77%) και τους Ολλανδούς (71%). Από τους οδηγούς με τη μεγαλύτερη προτίμηση στο μηχανικό σύστημα κλιματισμού  ήταν οι Τούρκοι (96%) και Ισπανοί (92%).

Ουδεμία έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι οι Σκανδιναβοί οδηγοί συγκέντρωσαν το υψηλότερο ποσοστό στην προτίμηση των θερμαινόμενων καθισμάτων, με το 99% των αυτοκινήτων Ford που αγοράζονται σε Σουηδία, Νορβηγία και Φινλανδία να διαθέτουν αυτή την τεχνολογία. Θερμαινόμενα καθίσματα ήταν σπάνια σε Τουρκία (1%), Ελλάδα (2%), και Ισπανία (3%).

Οι χώρες με τους περισσότερους αγοραστές που παραγγέλνουν αναπτήρα στο πακέτο καπνιστή είναι: Ελλάδα (73%), Ισπανία (53%) και Ρουμανία (35%).

Χρώματα και σχήματα

Σε όλη την Ευρώπη, τα δημοφιλέστερα χρώματα είναι το λευκό (23%), το μαύρο (20%) και το γκρι (17%) – με το καθένα από αυτά να αποτελεί την κορυφαία επιλογή κάθε χώρας με εξαίρεση την Ιρλανδία, Πολωνία και Ρουμανία όπου επικρατέστερη επιλογή είναι το ασημί – η τέταρτη δημοφιλέστερη απόχρωση στην Ευρώπη (14%).

Οι Τούρκοι αγοραστές είναι μακράν οι μεγαλύτεροι οπαδοί του λευκού, με ποσοστό προτίμησης 55% στα νέα Ford που πωλούνται εκεί.

Οι Βρετανοί αγοραστές αυτοκινήτων – ίσως επηρεασμένοι από τις κόκκινες στολές των Άγγλων στρατιωτών  – είναι οι πιο πρόθυμοι στην Ευρώπη να αγοράσουν ένα κόκκινο Ford. Ενώ οι Ρουμάνοι δείχνουν τη μεγαλύτερη τάση στα μπλε Ford. Οι Νορβηγοί, από την άλλη, αγαπούν τα καφέ αυτοκίνητα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα (12%).

Τα wagon αποτελούν μία πιο πρακτική επιλογή για τους αγοραστές Mondeo και Focus. Αυτά προσελκύουν περισσότερο οδηγούς από τη Δανία (86%), την Ολλανδία (79%), και τη Γερμανία (78%). Οι πεντάθυρες εκδόσεις των ίδιων μοντέλων έχουν μεγαλύτερη απήχηση σε Ελλάδα (95%), Ισπανία (87%) και Βρετανία (83%).

Στο σύνολο της Ευρώπης, οι μισοί από τους αγοραστές αυτοκινήτων επιλέγουν 5θυρες εκδόσεις, το 35% προτιμά wagon και το υπόλοιπο 4θυρα μοντέλα που είναι πιο δημοφιλή στην Τουρκία, όπου αποτελούν το 84% των πωλήσεων, και ακολουθεί η Ρωσία (44%) και η Ρουμανία (42%).

Ευφυΐα και ασφάλεια

Το Active Park Assist της Ford βοηθά τους οδηγούς στο παράλληλο παρκάρισμα ελέγχοντας το τιμόνι και το σύστημα διεύθυνσης για να κατευθύνει ένα όχημα σε χώρο στάθμευσης, ενώ ο οδηγός πιέζει απλά ένα μπουτόν και ελέγχει το γκάζι και το φρένο.

Οι Γερμανοί παραγγέλνουν αυτή την τεχνολογία στο 63% των νέων αυτοκινήτων, ενώ ακόμα περισσότεροι (74%) επιλέγουν Active City Stop – ένα σύστημα ασφάλειας σχεδιασμένο να βοηθά τους οδηγούς να αποφεύγουν συγκρούσεις με χαμηλή ταχύτητα. Οι Ελβετοί (επίσης με 63%), οι Πορτογάλοι (53%) και οι Αυστριακοί (50%) ομοίως επιλέγουν Active Park Assist, ενώ οι Βέλγοι (36%), και οι Ελβετοί (34%) ακολουθούν σαν οπαδοί του Active City Stop.

Τα εκτενή δίκτυα αυτοκινητοδρόμων θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί η Ελβετία (20%), η Ολλανδία (19%) και η Γερμανία (14%) βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών όπου οι οδηγοί επιλέγουν τεχνολογίες χρήσιμες στα ταξίδια – όπως Blind Spot Information System, Lane Keeping Aid, και Lane Departure Warning της Ford. Γιατί λοιπόν η Νορβηγία, που είναι από τις χώρες με τα μικρότερα δίκτυα αυτοκινητοδρόμων είναι πρώτη στη λίστα με ποσοστό 26%.

Οι Ολλανδοί οδηγοί εμφανώς εκτιμούν τις τεχνολογίες που κάνουν τη ζωή ευκολότερη. Οι πελάτες εδώ παραγγέλνουν τα περισσότερα αυτοκίνητα εξοπλισμένα με cruise control (85%), και ακολουθούν η Φινλανδία (78%) και η Νορβηγία (74%). Από τους Ολλανδούς οι οποίοι πέρσι αγόρασαν ένα Kuga SUV, το 94%  επέλεξε hands-free πίσω πόρτα, που επιτρέπει την πρόσβαση στο χώρο αποσκευών με μικρή κίνηση του ποδιού.

Αλλαγές στις προτιμήσεις καυσίμου

Σε συντριπτικό ποσοστό 99% οι πελάτες Ford αγόρασαν νέο αυτοκίνητο με βενζινοκινητήρα ή πετρελαιοκινητήρα, ενώ κάτω από το 1% επέλεξε μοντέλο με εναλλακτικά καύσιμα. Η βενζίνη είναι το καύσιμο που επιλέγει το 58% των Ευρωπαίων οδηγών.

Σε καμία άλλη χώρα οι βενζινοκινητήρες δεν είναι τόσο δημοφιλείς όσο στη Ρωσία, όπου τα βενζινοκίνητα οχήματα συγκεντρώνουν ποσοστό 97% και ακολουθούν η Τσεχία (80%) και η Φινλανδία (76%). Οι κινητήρες diesel είναι περισσότεροι δημοφιλείς στην Τουρκία (64%), και ακολουθούν η Ιταλία (63%) και η Πορτογαλία (61%).

Οι οδηγοί όλων των Ευρωπαϊκών χωρών εξακολουθούν να προτιμούν το μηχανικό κιβώτιο έναντι του αυτόματου – το 85% επέλεξε αυτοκίνητο με μηχανικό επιλογέα ταχυτήτων. Στην Ολλανδία και την Ιρλανδία το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 96% και στην Ελλάδα και την Πολωνία στο 95%. Ακόμα και στη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή αγορά όπου τα αυτόματα κιβώτια είναι πλέον δημοφιλή (48%), η ζυγαριά εξακολουθεί να γέρνει ελαφρώς προς τα μηχανικά.

«Η Έρευνα Αγοραστών Αυτοκινήτων 2014 δίνει μία εικόνα των ποικίλων προτιμήσεων που η  Ford προσπαθεί να ικανοποιήσει στην Ευρώπη, με τους πελάτες να επιθυμούν πορτοκαλί αυτοκίνητο με A/C και κοτσαδόρο στη Νορβηγία ή χρυσαφί στην Τσεχία – όπου το χρώμα ξεπερνά τη μέση δημοτικότητα πάνω από πέντε φορές,» πρόσθεσε ο de Waard. «Είμαστε τυχεροί που με 11.400 διαφορετικές παραλλαγές του Fiesta για παράδειγμα, μπορούμε συνήθως να προσφέρουμε στον κόσμο αυτό που θέλει.»

TAGS