Πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα Audi που θα επικοινωνούν με τα φανάρια, για να προσαρμόζουν οι οδηγοί την ταχύτητα και να τα βρίσκουν συνεχώς πράσινα!

Δεν πρόκειται να αργήσει το λανσάρισμα των πρώτων αυτοκινήτων με συστήματα, που θα τους επιτρέπουν να επικοινωνούν με τα φανάρια κυκλοφορίας, για να προσαρμόζουν την ταχύτητά τους και να τα βρίσκουν πράσινα. Αυτό δήλωσε ο υπεύθυνος εξέλιξης της Audi, Ούλριχ Χάκενμπεργκ σε γερμανικό περιοδικό αυτοκινήτου.

Το σύστημα εξελίσσεται εδώ και χρόνια από την Audi και δοκιμάστηκε υπό κανονικές συνθήκες, αρχικά στο Ίνγκολσταντ και ακολούθως στο Βερολίνο και στη Βερόνα.

Χάρη σε αυτό, θα μειωθούν οι χρόνοι στάσης στα φανάρια και θα οδηγούμε πιο ομαλά χωρίς πολλές επιταχύνσεις και φρεναρίσματα, με αποτέλεσμα να εξοικονομούμε περίπου 15% καύσιμα στις μετακινήσεις μας μέσα στην πόλη! Υπολογίζεται, ότι σε κάθε στάση μας σε φανάρι καταναλώνουμε κατά μέσο όρο 0,02 λίτρα καυσίμου.

Τα φανάρια, που διαθέτουν την απαιτούμενη υποδομή, εκπέμπουν ασύρματα στοιχεία, που εμφανίζονται στην οθόνη του αυτοκινήτου. Έτσι ενημερώνεται ο οδηγός, με πόση ταχύτητα πρέπει να κινηθεί, ώστε να πετύχει πράσινο το επόμενο φανάρι κυκλοφορίας. Επίσης πληροφορείται από το κόκκινο φανάρι, σε πόση ώρα θα αλλάξει φάση και θα γίνει πράσινο.

Το σύστημα προειδοποιεί επίσης τον οδηγό με ένα ακουστικό σήμα ή με ένα ελαφρύ πάτημα του πεντάλ των φρένων, όταν προσεγγίζει μία διασταύρωση, όπου έχει ανάψει πορτοκαλί ή κόκκινο φανάρι.

Οι εφαρμογές δεν περιορίζονται ωστόσο μόνον στην αναγνώριση των φαναριών, αλλά μπορούν να επεκταθούν και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα, θα μπορεί να επικοινωνεί το αυτοκίνητο με βενζινάδικα που διαθέτουν την ανάλογη υποδομή, να δηλώνει ο οδηγός τα καύσιμα που θέλει να ανεφοδιαστεί και να προπληρώνει με την πιστωτική κάρτα του μέσω του συγκεκριμένου συστήματος. Κάτι παρεμφερές μπορεί να γίνει επίσης με τα πάρκινγκ, όπου θα ενημερώνεται ο οδηγός αν υπάρχουν ελεύθερες θέσεις και θα μπορεί επίσης να προπληρώνει τον χρόνο στάθμευσης.

TAGS