Πώς μετακινούνται 72 άνθρωποι καταλαμβάνοντας λιγότερο χώρο; Τρεις εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες απαντούν με σαφήνεια στο ερώτημα «Ι.Χ., ποδήλατο ή λεωφορείο;».

Μποτιλιαρίσματα, έλλειψη χώρων στάθμευσης και ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελούν τις σημαντικότερες συνέπειες των καθημερινών μας μετακινήσεων. Μπορούμε όμως να επηρεάσουμε αυτές τις «παράπλευρες απώλειες» ανάλογα με το μέσο, που επιλέγουμε. Η γερμανική πόλη Μίνστερ δημοσιοποίησε μία σειρά αεροφωτογραφιών από τη δεκαετία του 90, που αποδεικνύουν με αναμφισβήτητο τρόπο, ότι τα μέσα μετακίνησης μπορούν να αναβαθμίσουν ή να υποβαθμίσουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής μας.

Οι λήψεις έγιναν στο πλαίσιο της καμπάνιας «Για ξανασκεφτείτε το» με κεντρικό ερώτημα, πόσο χώρο χρειάζονται 72 άνθρωποι για τις μετακινήσεις τους στην πόλη, χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά μέσα. Αυτοκίνητο (ταξί), ποδήλατο ή λεωφορείο. Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται με εξαιρετική σαφήνεια στις φωτογραφίες και η απάντηση είναι η αναμενόμενη, δηλαδή το λεωφορείο. Έχει όμως σημασία, να δούμε τις τεράστιες διαφορές απαιτούμενων χώρων, κυρίως μεταξύ του Ι.Χ. και των άλλων δύο μέσων.

Τα 60 ταξί καταλαμβάνουν μία επιφάνεια 1.000 τ.μ. (τα περισσότερα μετέφεραν έναν επιβάτη).

Τα 72 ποδήλατα χρειάζονται 90 τ.μ.

Ένα λεωφορείο αρκείται σε 30 τ.μ.

Το λεωφορείο αναδεικνύεται με διαφορά νικητής αυτού του πρωτότυπου συγκριτικού τεστ με κριτήριο τον απαιτούμενο χώρο. Βέβαια, το ποδήλατο αποτελεί το απόλυτο οικολογικό μέσο μετακίνησης, καθώς δεν εκπέμπει ρύπους και αντί για καύσιμα καίει…λίπος!