Τα αυτοκίνητα έχουν το Euro NCAP για να αξιολογεί την συμπεριφορά τους και την αντοχή τους στις συγκρούσεις. Τώρα τα κράνη έχουν και το δικό τους επίσημο φορέα αξιολόγησης.

Η ύπαρξη του Euro NCAP, έχει βοηθήσει σημαντικά την αντοχή των αυτοκινήτων στις συγκρούσεις.

Καμιά εταιρεια αυτοκινήτου δεν θέλει να διασυρθεί με χαμηλή βαθμολογία στα έγκυρα τέστ πρόσκρουσης της NCAP. Κάπως έτσι σκέφτηκε και το Υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας (μην κάνετε συγκρίσεις...) και δημιούργησε τον φορέα SHARP.

Ο φορέας SHARP, είναι ο επίσημος εκτιμητής ασφάλειας για τα κράνη μοτοσυκλέτας από το Νοέμβριο του 2007.

Ο φορέας SHARP παρέχει ανεξάρτητη αξιολόγηση για την προστασία ένος κράνους σε μία πιθανή σύγκρουση. Χρησιμοποιεί την ίδια -εύκολη στην κατανόηση- βαθμολογία από 1 έως 5 αστέρια, όπου όσο περισσότερα αστέρια έχει ένα κράνος, τόσο καλύτερη είναι η προστασία μπορεί να δώσει.

Το Υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας που προφανώς κάνει σοβαρή δουλειά προς όφελος των αναβατών όλου του κόσμου  αναφέρει:«Εργαστηριακές δοκιμές μας έδειξαν ότι υπήρχαν πραγματικές διαφορές στην απόδοση της ασφάλειας, στα κράνη μοτοσυκλέτας που διατίθενται στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενώ όλοι οι κατασκευαστές πληρούν τις ελάχιστες νομικές απαιτήσεις, πιστεύουμε ότι η παροχή αντικειμενικών συμβουλών σχετικά με το επίπεδο προστασίας ενός κράνους θα βοηθήσει τους αναβάτες όταν κάνουν μια τέτοια σημαντική απόφαση αγοράς».

Η χρήση του φορέα SHARP είναι ελεύθερη στο διαδίκτυο: sharp.direct.gov.uk