Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών ο Τζάνι Λάντσια, κορυφαία φυσιογνωμία της μεταπολεμικής αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιταλίας.

Την είδηση του ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του.

Ο Λάντσια ήταν επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Lancia –την είχε ιδρύσει το 1906 ο πατέρας του, ο Βιντσέντσο– από το 1947 ως το 1955, όταν η οικογένειά του παραχώρησε τον έλεγχο της επιχείρησης αυτής με έδρα το Τουρίνο (βορειοδυτική Ιταλία), η οποία είχε γίνει ζημιογόνα.

Έγινε γνωστός για την εμπειρογνωμοσύνη του στη μηχανική. Όταν ήταν επικεφαλής της εταιρείας, η Lancia κυριάρχησε στους αγώνες της Formula 1 και παρήγαγε ένα από τα πιο τεχνολογικά προηγμένα αυτοκίνητα της εποχής του, το Aurelia.

Το επιχειρηματικό του δαιμόνιο όμως δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο, αφού παράλληλα η εταιρεία φλέρταρε με τη χρεοκοπία.

Όταν το 1955, ο κορυφαίος οδηγός αγώνων F1 της Lancia, ο Αλμπέρτο Ασκάρι, σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του συνετρίβη στη Μόντσα ο Τζάνι Λάντσια δώρισε τη μονάδα F1 της εταιρείας του στη Ferrari –πράγμα που βοήθησε την τελευταία να κερδίσει την αγωνιστική σεζόν του 1956– και πούλησε την υπόλοιπη εταιρεία στην οικογένεια Πεζέντι της ιταλικής τσιμεντοβιομηχανίας.

Υπό τους Πεζέντι, η Lancia συνέχισε να φτιάχνει αυτοκίνητα που επαινέθηκαν από τους ειδικούς, όπως τα μοντέλα Flavia και Fulvia, τα οποία ωστόσο δεν κατάφεραν να κάνουν την εταιρεία να επιστρέψει στην κερδοφορία.

Σημειώνεται ότι η χρεωμένη εταιρεία αγοράσθηκε από τη Fiat το 1969 έναντι συμβολικού τιμήματος μιας λιρέτας.

Εδώ και δεκαετίες βρίσκεται σε παρακμή, με τον νυν επικεφαλής του ομίλου Fiat-Chrysler, ο Σέρτζο Μαρκιόνε, να έχει ανακοινώσει σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση της μάρκας.