Το εργοστάσιο στην πόλη Τσατανούγκα του Τενεσί επέλεξε το διοικητικό συμβούλιο της Volkswagen ως σημείο παραγωγής του μελλοντικού μεσαίου SUV.

Η κατασκευή του θα αρχίσει το 2016 δίπλα στο – αμερικάνικων προδιαγραφών – Passat, το οποίο είναι εξαιρετικά δημοφιλές στη Βόρεια Αμερική.

Δεν είναι γνωστό το όνομα του μοντέλου, απλά ότι θα βασίζεται στο εικονιζόμενο CrossBlue, το πρωτότυπο της έκθεσης του Ντιτρόιτ, τον Ιανουάριο του 2013. Το Volkswagen παραγωγής θα έχει 7θέσιο εσωτερικό και προορίζεται για τις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά. Εκτιμάται ότι η κατασκευή του θα δημιουργήσει επιπλέον 2.000 θέσεις εργασίας. Η Volkswagen θα επενδύσει ποσό άνω των 640 εκατ. ευρώ για τη γραμμή παραγωγής.

Το CrossBlue Concept είναι ένα υβριδικό plug-in SUV με μήκος που αγγίζει τα 5 m. Πατά στην πλατφόρμα MQB και το υβριδικό του σύστημα αποτελείται από έναν TDI απόδοσης 190 PS και δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν μπροστά (54 PS) και έναν πίσω (114 PS). Η συνδυαστική ισχύς ανέρχεται σε 305 PS, ενώ η ροπή σε 71,3 kgm. Η κίνηση περνά σε όλους τους τροχούς μέσω 6τάχυτου κιβωτίου DSG.

Στην Αμερική συνεχίζουν να έχουν… ψύχωση με τα μεγάλα αυτοκίνητα, αλλά στην πιο συνειδητοποιημένη περιβαλλοντικά Ευρώπη το κοινό επιλέγει οχήματα μικρότερων διαστάσεων.