Το BMW Group συνεχίζει την εξέλιξη συστημάτων για επαγωγική φόρτιση ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών αυτοκινήτων, στα οποία άλλωστε επενδύει τα τελευταία χρόνια.

Η επένδυση της βαυαρικής μάρκας στον τομέα αυτό ξεκίνησε με το ηλεκτρικό BMW i3 και το plug-in υβριδικό, σπορ μοντέλο BMW i8 και αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες (διαβάστε εδώ για το ενδεχόμενο ύπαρξης… i9).

Οι υψηλής τάσης μπαταρίες τον προαναφερθέντων μοντέλων επαναφορτίζονται γρήγορα και εύκολα μέσω BMW i Wallbox που εντάσσεται στη φιλοσοφία 360° ELECTRIC. Αυτός ο σταθμός ταχείας φόρτισης που τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια τα αυτοκίνητα σε περιβάλλον σπιτιού ή εργασίας υπογραμμίζει τη φιλοσοφία του BMW i στην εξέλιξη προϊόντων και υπηρεσιών για βιώσιμη μετακίνηση premium προδιαγραφών.

Το BMW Group συνεχίζει να δουλεύει πάνω στην εξέλιξη σχετικών τεχνολογιών, με τα συστήματα για επαγωγική φόρτιση μπαταριών υψηλής τάσης να αποτελούν το επόμενο βήμα. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η παραγωγή αξιόπιστων, ανθεκτικών και πρακτικών λύσεων για επαγωγική φόρτιση, προσαρμοσμένων στις μπαταρίες των αυτοκινήτων BMW i αλλά και στις μπαταρίες υψηλής τάσης των μελλοντικών plug-in υβριδικών μοντέλων του BMW Group.

Σύμφωνα με τη γερμανική μάρκα, το σημαντικό πλεονέκτημα της επαγωγικής φόρτισης έναντι των συμβατικών λύσεων είναι η ασύρματη σύνδεση μεταξύ παροχής και μπαταρίας του οχήματος. Μάλιστα, έχει υπογράψει συμφωνία με την “αντίπαλη” Daimler, για την από κοινού εξέλιξη και εφαρμογή μιας τυποποιημένης τεχνολογίας για την επαγωγική φόρτιση ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών αυτοκινήτων. Το σύστημα αποτελείται από δύο εξαρτήματα: ένα δευτερεύον πηνίο στο πάτωμα του οχήματος και μία πλάκα με το πρωτεύον πηνίο κάτω από το αυτοκίνητο, για παράδειγμα στο δάπεδο του γκαράζ. Η διάταξη των πηνίων και κατά συνέπεια η κατανομή του πεδίου βασίζεται σε μία σχεδίαση εμπνευσμένη από το κυκλικό σχήμα τους το οποίο προσφέρει πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η συμπαγής και ελαφριά δομή με αποδοτική χωρική πυκνότητα του μαγνητικού πεδίου. Η ηλεκτρική ενέργεια μεταδίδεται μέσω ενός εναλλασσόμενου μαγνητικού πεδίου που παράγεται μεταξύ των πηνίων, χωρίς επαφή και καλώδια φόρτισης, με ρυθμό φόρτισης 3.6 kW. Με δείκτη απόδοσης πάνω από 90%, αυτή η μέθοδος επιτρέπει την αποδοτική φόρτιση των μπαταριών υψηλής τάσης με άνεση και ασφάλεια.

Ένας ακόμα στόχος εξέλιξης είναι η ελαχιστοποίηση του χρόνου φόρτισης για μετάδοση ενέργειας χωρίς επαφή.  Με ρυθμό φόρτισης 3,6 kilowatts, οι μπαταρίες υψηλής τάσης σε πολλά plug-in υβριδικά οχήματα φορτίζονται πλήρως σε λιγότερο από τρεις ώρες. Απαιτούνται κάτω από δύο ώρες για τη φόρτιση του BMW i8 σε ένα πλήρως λειτουργικό πρωτότυπο πίνακα επαγωγικής φόρτισης. Για τις ανάγκες των μεγαλύτερων μπαταριών των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, τα μελλοντικά τεχνολογικά πρότυπα προβλέπουν επίσης δυνατότητα αύξησης του ρυθμού φόρτισης στα 7 kW. Αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία του BMW i3 μπορεί να φορτιστεί πλήρως κατά τη διάρκεια της νύχτας χρησιμοποιώντας το επαγωγικό σύστημα.

Η επαγωγική φόρτιση κάνει ευκολότερη τη ζωή του οδηγού ενός ηλεκτρικού ή plug-in υβριδικού οχήματος, καθώς δεν απαιτείται σύνδεση καλωδίων φόρτισης. Μόλις παρκάρει ακριβώς πάνω από το πρωτεύον πηνίο, ο οδηγός μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία φόρτισης πιέζοντας ένα μπουτόν χρησιμοποιώντας το λειτουργικό σύστημα του οχήματος. Τα δεδομένα μεταδίδονται μέσω μιας σύνδεσης WiFi μεταξύ οχήματος και σταθμού φόρτισης για υποστήριξη του οδηγού ακόμα και όταν παρκάρει.

Η εγκατάσταση επαγωγικής φόρτισης μπορεί να χρησιμοποιείται ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Ούτε καν η βροχή ή το χιόνι δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην παρεχόμενη ισχύ επειδή όλα τα αγώγιμα εξαρτήματα του συστήματος προστατεύονται, που σημαίνει ότι το πρωτεύον πηνίο μπορεί να είναι εγκατεστημένο ακόμα και σε εξωτερικό χώρο. Κατά τη διάρκεια της φόρτισης, η περιρρέουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία διατηρείται στο απόλυτο ελάχιστο. Η απόσταση μεταξύ πρωτεύοντος και δευτερεύοντος πηνίου παρακολουθείται συνεχώς, ώστε να μπορεί η φόρτιση να διακόπτεται άμεσα εάν ανιχνευτούν ξένα σώματα.

Όπως συμβαίνει με το BMW i Wallbox, τα επαγωγικά συστήματα παροχής ισχύος του μέλλοντος θα επιτρέπουν επίσης την ενεργοποίηση και παρακολούθηση της διαδικασίας φόρτισης από ένα smartphone. Με τη σχετική εφαρμογή του smartphone οι οδηγοί θα μπορούν να ανακαλούν τα δεδομένα που μεταδίδονται online για την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας, παραδείγματος χάριν, ή το χρόνο που απομένει για την ολοκλήρωση της φόρτισης.

TAGS