Τελικά η εγκατάλειψη του Ρόσμπεργκ στο Γκραν Πρι της Σιγκαπούρης δεν οφείλεται σε κάποια αμέλεια, αλλά στους σχολαστικούς ελέγχους ποιότητας των μονοθεσίων της Mercedes.

Η ομάδα της Mercedes ανέβασε στο Twitter, ότι η κολόνα του τιμονιού είχε ‘’μολυνθεί’’ από μία ξένη ουσία. Λίγο αργότερα συμπλήρωσε στο Tagg #NotAConspiracy (‘’καμία συνωμοσία’’), ότι επρόκειτο για ένα μη ορατό μέσον, το οποίο χρησιμοποιείται στο σέρβις πριν από κάθε αγώνα.

Το περιοδικό Auto Motor und Sport έγραψε, ότι το συγκεκριμένο υγρό χρησιμοποιείται για ιατροδικαστικές αναλύσεις και η Mercedes ερευνά με αυτό την ύπαρξη τριχοειδών σχισμών στις καλωδιώσεις, που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Το ίδιο έγινε και πριν το Γκραν Πρι της Σιγκαπούρης, όμως αποδείχθηκε καταστροφικό για τον Ρόσμπεργκ, αφού η ουσία προκάλεσε βραχυκύκλωμα στα κυκλώματα του τιμονιού.

Η αρχική διάγνωση της Mercedes ήταν, ότι η βλάβη προκλήθηκε από κάποιο κομμένο καλώδιο. Μικρή η παρηγοριά ωστόσο για τον Ρόσμπεργκ, που είχε χαρακτηρίσει την εγκατάλειψή του ως την «πικρότερη ημέρα της χρονιάς» για τον ίδιο. Λογικό, αφού εξαιτίας της βλάβης έχασε την πρωτοπορία στη βαθμολογία της Formula 1 και τον προσπέρασε ο Λιούις Χάμιλτον!