Τον θάνατο μίας οδηγού στις ΗΠΑ προκάλεσε ελαττωματικός αερόσακος της εταιρείας Takata, που προμηθεύει πολλές μάρκες. Φόβοι για περισσότερα θύματα.

Τραγικό θάνατο από ελαττωματικό αερόσακο βρήκε γυναίκα οδηγός στις ΗΠΑ. Η 51χρονη είχε χάσει τη ζωή της κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στις 29 Σεπτεμβρίου και η αστυνομία του Ορλάντο της Φλόριντα υπέθεσε αρχικά, ότι την είχε μαχαιρώσει άγνωστος. Τελικά αποδείχθηκε ότι ο δολοφόνος ήταν ο αερόσακος του Honda Accord της γυναίκας, που είχε κατασκευαστεί από την ιαπωνική εταιρεία Takata.

Οι έρευνες της αμερικανικής αστυνομίας έδειξαν, ότι τα βαθιά τραύματα της οδηγού οφείλονται στο μεταλλικό κάλυμμα του αερόσακου, που διαλύθηκε όταν φούσκωσε το airbag χωρίς λόγο και τα θραύσματά του εκτοξεύθηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις. Η άτυχη γυναίκα είχε λάβει επιστολή από την Honda, η οποία την καλούσε στο συνεργείο για επανέλεγχο της ασφάλειας των αερόσακων του Ι.Χ. της.

Η ιαπωνική Takata βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στο στόχαστρο των αμερικανικών διωκτικών αρχών, επειδή πιστεύουν ότι η εταιρεία έχει δώσει παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των αερόσακων παραγωγής της. Γιαυτόν τον λόγο έχει ενεργοποιηθεί μάλιστα η εισαγγελία του Μανχάταν.

Την Τρίτη ανακοίνωσε εξάλλου δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης, ότι ετοιμάζει μία ομαδική αγωγή κατά της Takata, την οποία καλεί να λογοδοτήσει για τους νεκρούς, τους τραυματίες και την απομείωση της αξίας των οχημάτων εξαιτίας των ελαττωματικών αερόσακων. Ο εκπρόσωπος του γραφείου έκανε μάλιστα λόγο για τέσσερις νεκρούς και περίπου 150 τραυματίες!

Από το 2008 έχουν ανακληθεί πάνω από 16 εκατ. αυτοκίνητα σε όλον τον κόσμο εξαιτίας ελαττωματικών αερόσακων της Takata, η οποία προμηθεύει όλους τους μεγάλους Ιάπωνες αυτοκινητοκατασκευαστές, τη BMW και τις αμερικανικές Chrysler, Ford και General Motors.