«Το μέλλον έφθασε. Και ονομάζεται Mirai». Με αυτά τα λόγια ολοκληρώνει το τρίλεπτο του μήνυμα για το νέο αυτοκίνητο κυψελών καυσίμου της Toyota, ο Πρόεδρος του ιαπωνικού κολοσσού, Akio Toyoda. Το μηδενικών ρύπων όχημα το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ως FCV (Fuel Cell Vehicle), με αφορμή όμως το λανσάρισμά του στην αγορά της Ιαπωνίας την Τρίτη 18 Νοεμβρίου, η Toyota αποκάλυψε το επίσημο όνομά του.

Mirai σημαίνει στα ιαπωνικά «μέλλον» και η Toyota θεωρεί ότι σηματοδοτεί την έναρξη ενός σημαντικού κεφαλαίου στην αυτοκίνηση. Σύμφωνα με τον Toyoda, η αυτονομία του Mirai με ένα γέμισμα της δεξαμενής υδρογόνου (η διαδικασία διαρκεί 5 λεπτά) φθάνει τα 480 km. «Για εμάς δεν είναι ένα ακόμη αυτοκίνητο. Είναι μία ευκαιρία να κάνουμε τη διαφορά. Γιατί η Toyota είναι εδώ για να κάνει τη διαφορα», ανέφερε ο Πρόεδρος της πρώτης σε πωλήσεις εταιρείας παγκοσμίως.

Το Toyota Mirai αναμένεται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2015, με άγνωστη ακόμη τιμή, η οποία όμως και θα καθορίσει την αποδοχή του στις απαιτητικές αυτές αγορές. Σημαντικό ρόλο στις πωλήσεις θα παίξει και το δίκτυο κάθε χώρας σε πρατήρια υδρογόνου. Στην Ιαπωνία πάντως, η τιμή του ορίστηκε στα 7 εκατ. γιεν (περίπου 50.000 ευρώ).

Το Mirai έχει μήκος 4,87 m, πλάτος 1,81 m και ύψος 1,53 m (το μεταξόνιο ανέρχεται σε 2,78 m). Η ισχύς του κινητήρα ξεπερνά τα 136 PS, ενώ στοιχεία για τις επιδόσεις του δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Με γεμάτες τις δεξαμενές του, θα μπορεί να παρέχει επαρκή ηλεκτρική ενέργεια για ένα νοικοκυριό επί μία εβδομάδα, σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος.

TAGS