Τον νου τους θα πρέπει να έχουν οι οδηγοί στη Βρετανία, αφού η αστυνομία θα πραγματοποιήσει τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα πρώτα τεστ με συσκευές που ανιχνεύουν τα ποσοστά αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών και φαρμάκων.

Οι πρώτες συσκευές παρελήφθησαν πριν λίγες ημέρες και οι έλεγχοι ξεκινούν άμεσα.

Σύμφωνα με το gazzetta.gr οι οδηγοί δεν θα γνωρίζουν την ώρα που φυσούν, αν ελέγχονται για αλκοόλ, φάρμακα ή ναρκωτικά ή για όλα. Οι υπερσύγχρονες συσκευές μπορούν να διαπιστώσουν μεταξύ άλλων, αν έχει πάρει ο οδηγός δυνατά ηρεμιστικά, υπνωτικά ή παυσίπονα, που επηρεάζουν επίσης τις αντιδράσεις στο τιμόνι.

Μέχρι σήμερα μπορεί να διαπιστωθεί η λήψη ναρκωτικών από έναν οδηγό μόνον μετά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο, οπότε θα πρέπει να του πάρουν αίμα και να το αναλύσουν. Πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία, την οποία μπορεί να καθυστερήσει πολύ ο ύποπτος οδηγός επικαλούμενος θρησκευτικούς λόγους ή ότι πάσχει για παράδειγμα από αιμοφιλία. Ετσι είναι ορατός ο κίνδυνος, να έχουν εξαφανιστεί οι ναρκωτικές ουσίες από το σώμα, μέχρι να πραγματοποιηθεί η αιμοληψία.

Το νέο τεστ σάλιου θα βοηθήσει επίσης τους αστυνομικούς να ανακαλύψουν, γιατί συμπεριφέρεται ένας οδηγός περίεργα, αν και έχει βγει αρνητικό το κλασικό αλκοτέστ.