Τη μείωση των αγώνων που θα διεξάγονται στην Ευρώπη σε πέντε μέσα στα επόμενα χρόνια ανακοίνωσε ο Μπέρνι Εκλεστοουν, λέγοντας μάλιστα ότι ο ρόλος της Γηραιάς Ηπείρου ως κέντρο του αθλήματος «τελείωσε».

«Νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια η Ευρώπη θα μείνει μόνο με πέντε αγώνες. Θεωρώ ότι η Ευρώπη τελείωσε. Θα είναι ένα καλό μέρος για διακοπές και τίποτε άλλο. Η Ευρώπη είναι κάτι από το παρελθόν», δήλωσε ο διαχειριστής των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1 στην ισπανική εφημερίδα Marca. Μάλιστα στην ερώτηση αν η Ευρώπη αποτελεί το πνευματικό σπίτι του αθλήματος, ο 81χρονος Βρετανός απήντησε εμφατικά: «Ηταν».
 

Φέτος στο πρόγραμμα της Formula 1 υπήρχαν εννέα αγώνες που διεξήχθησαν σε Ευρωπαϊκές χώρες. Το 2012 ο αριθμός τους θα μειωθεί στους οκτώ, γεγονός που σύμφωνα με τον Εκλεστοουν είναι αρκετά υψηλός. Παρά την άποψη του Βρετανού, η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι το κέντρο του αθλήματος καθώς όλες οι ομάδες έχουν την έδρα τους σε ευρωπαϊκά κράτη.
 

Από την άλλη πλευρά είναι γνωστή η πρόθεση του 81χρονου Εκλεστοουν να επεκτείνει την Formula 1 σε όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη ανά την υφήλιο και αγορές που διαθέτουν οικονομικά κεφάλαια.
 

Τελευταία παραδείγματα είναι η Ινδία που φέτος διοργάνωσε για πρώτη φορά αγώνα, η Ρωσία που αναμένεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα της FIA το 2014 ή ακόμα και η επιστροφή των ΗΠΑ με το προβληματικό Οστιν και το Νιου Τζέρσεϊ. Ο Εκλεστοουν αποκάλυψε ότι υπάρχουν σχέδια για τη Νότια Αφρική και το Μεξικό.
 
Πηγή: naftemporiki.gr