Με ένα νέο compact διαστάσεων SUV με τρικύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα EcoBoost 1.0 λ. με 120 ίππους που φέρει την ονομασία EcoSport concept η Ford δείχνει τους δρόμους που θα ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον τόσο για την ενδυνάμωση της γκάμας της όσο και για την σχεδιαστική γλώσσα που θα υιοθετήσει. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ford Alan Mulally αποκάλυψε πρόσφατα το νέο πρωτότυπο αυτοκίνητο της αυτοκινητοβιομηχανίας, το Ecosport το οποίο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά για πρώτη φορά στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Δελχί (Ινδία).

Το EcoSport βασίζεται επάνω σε μια νέα πλατφόρμα που δημιούργησε η Ford και είναι ίδια με αυτήν επάνω στην οποία θα χτισθεί το νέο Fiesta. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα αναμένεται να υποστηρίζει και άλλα μοντέλα της κατηγορία Β. Το EcoSport επίσης αποτελεί ένα από τα επτά μοντέλα τα οποία ετοιμάζεται να λανσάρει στην αγορά την Ινδίας η Ford μέχρι το 2015.

Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει πως το μικρό και φιλικό προς το περιβάλλον SUV δεν πρόκειται να το δούμε σε άλλες αγορές. Τουναντίον. Το EcoSport σχεδιάστηκε στο ειδικό Κέντρο που διατηρεί η Ford στο Camacari της Bραζιλίας.

Σε πρώτη φάση θα το δούμε στις αγορές της Ασίας, ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσει το λανσάρισμά του σε Νότια Αμερική, Κίνα, Βόρεια Αμερική και Ευρώπη. Στην Γηραιά Ήπειρο και εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες που υπάρχουν, πρέπει να το περιμένουμε μάλλον προς το τέλος του χρόνου (2012).

Εκτός της εμφάνισης και ιδιαίτερα του σχήματος της μάσκας εμπρός που προδίδει την σχεδιαστική γλώσσα την οποία θα ακολουθήσει η Ford στα επόμενα χρόνια, ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία επάνω στο EcoSport είναι ο νέος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας του 1.0 λίτρου.

Τα τελευταία χρόνια η Ford έχει εξελίξει ένα τρικύλινδρο μοτέρ EcoBoost (με υπερτοφοδότηση και άμεσο ψεκασμό) που αποδίδει 120 ίππους με την μέγιστη ιπποδύναμη να ανέρχεται στα 170 Nm στις μόλις 1.300 σαλ. Το νέο αυτό μοτέρ είναι φιλικό προς το περιβάλλον, με μικρή κατανάλωση (η ακριβής κατανάλωση βενζίνης δεν έχει γίνει γνωστή) και εκπομπές CO2 140 γρ./χλμ.


Πηγή: auto24.gr
TAGS