current views are: 3

25 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση16:54

Οι «Μακεδονομάχοι», οι «Μακεδονοκλάστες», και οι «Εθνομηδενιστές»

Ολες οι πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου οφείλουν να κατευνάσουν τα πάθη. Αλλιώς θα κάνουν ένα μεγάλο δώρο στη Χρυσή Αυγή που ποντάρει στον εθνικό διχασμό για να αυξήσει τα εκλογικά ποσοστά της εις βάρος της Δημοκρατίας…

Δημοσίευση 16:54’
αρθρο-newpost

Ολες οι πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου οφείλουν να κατευνάσουν τα πάθη. Αλλιώς θα κάνουν ένα μεγάλο δώρο στη Χρυσή Αυγή που ποντάρει στον εθνικό διχασμό για να αυξήσει τα εκλογικά ποσοστά της εις βάρος της Δημοκρατίας…

Η 25η Ιανουαρίου 2019 θα περάσει στην ιστορία όχι διότι είναι η επέτειος της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ενδιαφέρει ένα πολύ περιορισμένο αριθμό πολιτών, αλλά ως η ημερομηνία που η ελληνική Βουλή επικύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών δεσμεύοντας τη χώρα για τις επόμενες γενιές.

Το 70% των Ελλήνων, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, θεωρεί ότι είναι μια Συμφωνία επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα διότι αναγνωρίζει στους γείτονες μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. Για το άλλο 27% -28% είναι η λύση μιας εκκρεμότητας 28 χρόνων κατά τη διάρκεια των οποίων 140 χώρες αναγνώρισαν τα Σκόπια ως Μακεδονία.

Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα δεν είχε κανένα λόγο να επιδείξει τόση βιασύνη. Ο Αλέξης Τσίπρας αλά μπρατσέτα με το Νίκο Κοτζιά, ανέβηκαν στις Πρέσπες να υπογράψουν τη Συμφωνία, αποφεύγοντας να επιδιώξουν εθνική συναίνεση που θα διατάρασσε την πορεία προς την οποιαδήποτε λύση, με ενστάσεις και καθυστερήσεις τις οποίες δεν ήθελαν οι ξένοι. Δεν έπρεπε να δυσαρεστηθούν οι εντολοδόχοι. Χώρια που το ..Νόμπελ δεν θα μπορούσε να το διεκδικήσει μόνος του ο κ.Τσίπρας με τον Ζάεφ.

Το αποτέλεσμα ήταν μια Συμφωνία όχι win win αλλά σε βάρος της ελληνικής πλευράς. Δυστυχώς είναι πολλές οι παγίδες που κρύβει και οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα σε περιπέτειες, με κινήσεις μιας νέας μορφής αλυτρωτισμού από θέση ισχύος πλέον, αφού οι Σκοπιανοί με την σφραγίδα και της ελληνικής Βουλής, θα μπουν ως Μακεδόνες που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ.

Ο κ.Τσίπρας προς ικανοποίηση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων προχώρησε στην επικύρωση της Συμφωνίας με τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μια ομάδα που προέρχεται από τους ΑΝΕΛ και το Κίνημα Αλλαγής και συνδέεται ευθέως με καρέκλες και τους τρεις εναπομείναντες του Ποταμιού καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε να ρισκάρει τη διάλυση της Κ.Ο του ψηφίζοντας «ναι» στη Συμφωνία την οποία πιστεύει.

Η ακτινογραφία της ψηφοφορίας στη Βουλή καταγράφει και τις τάσεις που διαμορφώνονται για το σκοπιανό.

*Είναι οι λεγόμενοι «Μακεδονομάχοι». Αυτοί που δεν ήθελαν να υπάρχει ούτε η λέξη Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων.

*Είναι οι «Μακεδονοκλάστες» οι οποίοι διακτινίστηκαν από το ένα άκρο στο άλλο, κυρίως για λόγους συμφέροντος, καθώς είναι δύσκολο να θεωρήσει κάποιος ότι ήταν τυφλωμένοι όταν το έπαιζαν «Μακεδονομάχοι» και τώρα ξαφνικά είδαν το φως το αληθινό και το συμφέρον της χώρας που πριν υποστήριζαν ότι υπονομευόταν!

*Είναι οι ρεαλιστές που κινούνται στη λογική «πολύ έμεινε ανοιχτό το θέμα, να τελειώνουμε».

*Είναι οι υποκριτές που ενώ το έπαιζαν «Μακεδονομάχοι», σφύριζαν επί μήνες αδιάφορα για λόγους συμφέροντος όταν το ένα τετελεσμένο ακολουθούσε το άλλο, και όταν διαπίστωσαν ότι δεν τους παίρνει άλλο, άλλαξαν την κασέτα.

*Και βέβαια υπάρχουν και όσοι κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά στις κερκόπορτες της Συμφωνίας και επικεντρώνονται στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των Σκοπιανών και μόνο. Στους τελευταίους έχουν κάποιοι φορέσει τη ταμπέλα των «εθνομηδενιστών».

Το κοκτέιλ είναι εκρηκτικό. Πυροδοτεί διχασμούς. Η απόφαση Τσίπρα να ακολουθήσει σε ένα μείζον εθνικό θέμα την τακτική «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε», δεν επέτρεψε να γίνει μια μεγάλη συζήτηση στην ελληνική κοινωνία. Δεν την ήθελε για ένα λόγο παραπάνω. Θα αναδείκνυε τα μεγάλα κενά που την χαρακτηρίζουν αφήνοντας εκτεθειμένα τα εθνικά συμφέροντα. Έβαλε πάνω από όλα το «εγώ» του ώστε να δρέψει τα όποια πρόσκαιρα οφέλη της διεθνούς λάμψης σε μια στιγμή που οδεύει προς εκλογικές ήττες και δεν εργάστηκε για μια εθνική λύση μαζί με τα άλλα κόμματα.

Ξέχασε όμως μία βασική αρχή της κυνικής αμερικανικής και ευρωπαϊκής πολιτικής και διπλωματίας. Οι ξένοι πάνω από όλα βάζουν τα δικά τους συμφέροντα. Και προκειμένου να τα υλοποιήσουν χαϊδεύουν μία τον ένα ηγέτη και μία τον άλλον. Οταν ο στόχος επιτευχθεί τα φώτα σβύνουν και στρέφουν το βλέμμα στον επόμενο. Γι αυτό μην βαυκαλίζονται κάποιοι ότι θα τιμωρήσουν τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη εφόσον θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός γιατί είπε «όχι» στη Συμφωνία. Εδώ συγχώρεσαν τον Τσίπρα που κατήγγειλε τον «Ολαντρέου» και έβγαζε γλώσσα στη «madam Merkel»! Ο Μητσοτάκης θα είχε πρόβλημα μόνον αν έμεινε ανοιχτό το σκοπιανό. Γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ και οι οχτώ στην ουσία διευκόλυναν τη ΝΔ που ως κυβέρνηση θα έχει μια λιγότερο καυτή πατάτα να διαχειριστεί.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι εσωτερικός. Η συζήτηση δεν εξαντλείται με την κύρωση της Συμφωνίας. Τώρα θα ανοίξει. Πολύ περισσότερο που η χώρα διανύει προεκλογική περίοδο. Ο διαχωρισμός σε «εθνικιστές» και «μειοδότες» μόνο τα άκρα πριμοδοτούν. 

Ολες οι πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου οφείλουν να κατευνάσουν τα πάθη. Αλλιώς θα κάνουν ένα μεγάλο δώρο στη Χρυσή Αυγή που ποντάρει στον εθνικό διχασμό για να αυξήσει τα εκλογικά ποσοστά της εις βάρος της Δημοκρατίας…