VOICES

Θα μας πάρουν με τα ροδάκινα

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 6 Φεβρουαρίου 2019, 21:00 / Ανανεώθηκε 6 Φεβρουαρίου 2019, 21:21
Facebook Twitter Whatsapp

Στα αρνητικά αποτελέσματα της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν λογίζεται μόνο ο συνδυασμός ονόματος, ταυτότητας και γλώσσας, ο οποίος όπως αποτυπώνεται στη Συμφωνία (που μιλά για «μακεδονικό» λαό), εκτρέφει τον αλυτρωτισμό, αλλά και η ζημιά που θα υποστεί η οικονομία της Βόρειας Ελλάδας.

Αν και στην εσωτερική επικαιρότητα, εκτός από τα πάρε-δώσε με τους γυρολόγους βουλευτές, είναι σε εξέλιξη και άλλα κρίσιμα ζητήματα (π.χ. μια πιθανή νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συνοδευόμενη από φόβους για κούρεμα καταθέσεων) όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία. Και δικαίως. Την τελευταία φορά που είχε συναντηθεί ο πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο εδώ στην Αθήνα, τα αποτελέσματα δεν ήταν και τα καλύτερα.

Και όπως φαίνεται, η εξωτερική πολιτική δεν είναι το ατού της κυβέρνησης. Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας περιηγούνταν στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης εκφράζοντας την αισιοδοξία για την επαναλειτουργία της (παρά το γεγονός ότι στις δηλώσεις τους ο Ταγίπ Ερντογάν είχε παζαρέψει το θέμα με αντίτιμο «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη), στις Βρυξέλλες ο Ζόραν Ζάεφ υπέγραφε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ, το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στη Συμμαχία.

Την Παρασκευή το πρωτόκολλο πρόκειται να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, με την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει προαναγγείλει ότι θα το καταψηφίσει. Ωστόσο τα Σκόπια πρακτικά, έχουν ήδη μπει στο ΝΑΤΟ και ακόμη και αν η ΝΔ δεσμευόταν ότι θα ακύρωνε τη Συμφωνία, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Ουσιαστικά αυτό που μπορεί να γίνει, είναι να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες που έχουν προκαλέσει και θα προκαλέσουν οι «Πρέσπες».

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να χρησιμοποιήσει το Σκοπιανό με εσωτερικής κατανάλωσης, μικροκομματική στόχευση και όπως έχουν παραδεχτεί αρκετές φορές δημοσίως κορυφαία στελέχη του, ως καταλύτη αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού ώστε να εξυπηρετηθεί ο δικός του σχεδιασμός. Στα αρνητικά αποτελέσματα δεν λογίζεται μόνο ο συνδυασμός ονόματος, ταυτότητας και γλώσσας, ο οποίος όπως αποτυπώνεται στη Συμφωνία (που μιλά για «μακεδονικό» λαό), εκτρέφει τον αλυτρωτισμό, αλλά και η ζημιά που θα υποστεί η οικονομία της Βόρειας Ελλάδας.

Το Μέγαρο Μαξίμου αντιμετώπισε με ιδιαίτερη ελαφρότητα, τέτοιας φύσεως προβλήματα, με τον κ. Τσίπρα να δείχνει από το βήμα της Βουλής ότι περιφρονεί το λαό της Μακεδονίας. Εκατοντάδες εταιρείες που χρησιμοποιούν το επίθετο «Μακεδονικός» ή «Μακεδονικό» στο brand τους θα έχουν πρόβλημα, αφού το ζήτημα των εμπορικών σημάτων παραπέμπεται στο μέλλον.

Όπως έγραψαν σε άρθρο τους οι καθηγητές του ΑΠΘ, Παναγιώτης Γκλαβίνης και Ιωάννης Στεφανάδης: «... Στην Ε.Ε. και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τα μόνα Μακεδονικά Ροδάκινα που θα υπάρχουν θα είναι αυτά που θα παράγονται στην Βόρεια Μακεδονία. Αν ο όρος Μακεδονικά ροδάκινα χρησιμοποιείται από Βεροιώτες παραγωγούς και η χρήση του προκαλεί σύγχυση θα υποχρεωθούν να τον αλλάξουν».

Το θέμα τέθηκε κατά την ψήφιση της Συμφωνίας στη Βουλή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Αλέξη Τσίπρα να τον καλεί να ρωτήσει κάποιους από τους χιλιάδες διαδηλωτές του τελευταίου συλλαλητηρίου γιατί διαδήλωναν: «Θα σας έλεγαν ότι διαμαρτύρονται για το όνομα, δεν θα σας έλεγαν ούτε για τη γλώσσα, ούτε για citizenship, ούτε για τα ροδάκινα βεβαίως», είπε στον κ. Μητσοτάκη σε ειρωνικό ύφος ο κ. Τσίπρας.

Το σωστό θα ήταν όμως, ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη να ρωτήσουν, όχι τον κ. Μητσοτάκη, αλλά κάποιους από τους ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας –περιοχές που στηρίζουν την επιβίωσή τους στις εξαγωγές τους, τι θα κάνουν, αν κάποια από τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, όπως η Ρωσία συνάψει διμερή συμφωνία με τα Σκόπια για μακεδονικά ροδάκινα. Θα τους απαντήσουν δείχνοντάς τους τις χωματερές όπου θα καταλήξουν τα προϊόντα τους ή θα τους διαμηνύσουν στην κάλπη ότι τους πήραν με τα...ροδάκινα;