current views are: 1

13 Φεβρουαρίου 2019
Δημοσίευση15:28

Η Σκύλλα των σκοπιμοτήτων και η Χάρυβδις της χθαμαλής αντιπαράθεσης

Συνταγματική Αναθεώρηση: Οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων, θέσεις που αποτυπώνουν και την διαφορά πολιτικού προσήμου, είναι αναπόφευκτες. Γιατί η εκατέρωθεν επιχειρηματολογία παρέχει την ευκαιρία προβληματισμού, αξιολόγησης και σύγκρισης. Αποτελούν δηλαδή ευλογία, όχι πρόβλημα.

Δημοσίευση 15:28’
αρθρο-newpost

Συνταγματική Αναθεώρηση: Οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων, θέσεις που αποτυπώνουν και την διαφορά πολιτικού προσήμου, είναι αναπόφευκτες. Γιατί η εκατέρωθεν επιχειρηματολογία παρέχει την ευκαιρία προβληματισμού, αξιολόγησης και σύγκρισης. Αποτελούν δηλαδή ευλογία, όχι πρόβλημα.

Εσχάτως ακούγεται κατά κόρον ότι η συνταγματική αναθεώρηση δεν αφορά την κοινωνία, γιατί την απασχολούν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Συμβαίνει το αντίθετο. Την αφορά και δή άμεσα. Όχι μόνο λόγω σεβασμού στον καταστατικό χάρτη της χώρας , αλλά γιατί το εγχείρημα της αναθεώρησης αγγίζει θέματα ιδιαίτερης σημασίας. Τα οποία απασχολούν καθημερινά την κοινωνία!

Συγκεκριμένα, ποιος δεν συζητεί για το περιώνυμο άρθρο περί ευθύνης υπουργών; Ποιος δεν προβληματίζεται περί την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, για την λειτουργία της Δημόσιας διοίκησης και την αξιολόγηση, για τους όρους άρσης της βουλευτικής ασυλίας και για τον τρόπο συγκρότησης των Ανεξάρτητων Αρχών;

Και, φυσικά, ποιόν δεν ενδιαφέρει η συνταγματική ρύθμιση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι ώστε-σε περίπτωση μη εκλογής-να μην συνδέεται με την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών ;

Εν πάση περιπτώσει, λίγο το κακό όταν η συνταγματική αναθεώρηση γίνεται βορά της λαϊκίστικης ευκολίας που χαρακτηρίζει ορισμένα ΜΜΕ-κυρίως ηλεκτρονικά.

Πλήγμα για την θεσμική αυτή διαδικασία-και κατά συνέπεια για τον παιδευτικό της ρόλο και την δημοκρατική τάξη- συνιστούν οι λογής κομματικές σκοπιμότητες, οι ελιγμοί και οι χθαμαλές, ουσιαστικά και τυπικά, αντιπαραθέσεις εντός και εκτός Βουλής.

Οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων, θέσεις που αποτυπώνουν και την διαφορά πολιτικού προσήμου, είναι αναπόφευκτες. Γιατί η εκατέρωθεν επιχειρηματολογία παρέχει την ευκαιρία προβληματισμού, αξιολόγησης και σύγκρισης. Αποτελούν δηλαδή ευλογία, όχι πρόβλημα.

Φυσικά θα ήταν ευχής έργον να υπάρχει συναίνεση τουλάχιστον σε κάποια κεφαλαιώδη πεδία. Ο κοινός τόπος δεν βλάπτει, όταν κατοπτρίζει (και) το κοινωνικό «θέλω». Δηλαδή, την εξ-υπηρέτηση κοινωνικών αναγκών και την θεσμική ενίσχυση της πολιτείας.

Είναι γεγονός ότι η διαδικασία της αναθεώρησης , ως συνολικό υλικό, δυσκολεύει τον «μέσο πολίτη». Ειδικά όταν ο διάλογος και οι συγκρούσεις έχουν βασικά σημεία αναφοράς νομικά θέματα, που συχνά καταλήγουν σε αδιάφορο για τον πολύ κόσμο λεγκαλισμό.

Κατά τούτο, απαιτείται να καταβληθεί προσπάθεια στοιχειώδους εκλαϊκευσης. Προπάντων, όμως, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η συνταγματική αναθεώρηση σοβαρά και υπεύθυνα εκ μέρους των κομμάτων.

Ας ελπίσουμε ότι θα συμβεί. Και ότι η σημαντική αυτή διαδικασία δεν θα καταστεί μέρος της ιλαρής εικόνας που παρουσιάζει εσχάτως το Κοινοβούλιο.