current views are: 1

28 Φεβρουαρίου 2019
Δημοσίευση12:25

Η ασέλγεια, η αναστολή και το κοινό περί δικαίου αίσθημα

Η εικόνα των δύο μέτρων και δύο σταθμών

Δημοσίευση 12:25’
αρθρο-newpost

Η εικόνα των δύο μέτρων και δύο σταθμών

Ευθύς εξαρχής κάνω τέσσερις αναγκαίες διευκρινίσεις:

Πρώτον, δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε υποθέσεις ασέλγειας σε ανηλίκους για να στέλνουμε εμμέσως ομοφοβικά μηνύματα , όπως κάνουν ορισμένοι.

Δεύτερον, είναι άλλο πράγμα το «sex work» όταν αποτελεί ελεύθερη επιλογή και άλλο η εξαναγκαστική ή καταναγκαστική πορνεία που σχετίζεται με το trafficking.

Τρίτον, ένας άνθρωπος στα 16 του δεν είναι παιδί, αλλά δεν είναι κι ενήλικας. Εξ ου και ο Νόμος έχει ειδικές προβλέψεις για αυτές τις ηλικίες.

Τέταρτον, είναι άλλο πράγμα οι δικαστικές αποφάσεις του Facebook και άλλο οι δικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων. Προφανώς οι πρώτες έχουν μεγαλύτερη εγκυρότητα, αλλά λόγω μιας πρόδηλης θεσμικής ακαμψίας, στη φυλακή σε βάζουν οι δεύτερες -ίσως στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση να γίνει η αναγκαία μεταρρύθμιση.

Η ηθική απαξία

Έχοντας κάνει τις αναγκαίες προκαταρκτικές διευκρινίσεις, μπαίνω και στην ουσία της υπόθεσης που απασχολεί το πανελλήνιο. Η έντονη ηθική απαξία της δεν σχετίζεται ούτε με την ομοφυλοφιλία, ούτε με την πορνεία, ούτε με το ότι τα αγόρια ήταν 16 χρονών, ούτε με το ότι ο Σάκης από το Πάτημα Χαλανδρίου έκανε στάτους «κρεμάλα στους παιδόφιλους» -ο Σάκης συστηματικά προκαλεί λουτρά αίματος στα social.

Η έντονη ηθική απαξία σχετίζεται με το ότι είχαμε ένα διεθνές κύκλωμα trafficking που εκμεταλλευόταν πάμφτωχους ανηλίκους από τη Μολδαβία και Υπερδνειστερία. Και την καταδίκη δεν την έβγαλε το Facebook αλλά το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Ήταν οι δικαστές που έκριναν τα περί trafficking -ο Σάκης από το Πάτημα Χαλανδρίου τα είχε πει βέβαια πρώτος όπως είχε προβλέψει και το 0-3 στο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα, αλλά στην Ελλάδα ποιος τους ακούει τους πρωτοπόρους;

Η αναστολή

Προφανώς η υπόθεση θα κριθεί οριστικά στο Εφετείο -παρεμπιπτόντως η δυνατότητα εκδίκασης σε δεύτερο βαθμό αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως και το πρωτοβάθμιο δικαστήριο μπορεί να σε στείλει μια χαρά στη φυλακή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η 28μηνη καταδίκη ήταν με αναστολή. Μια αναστολή που δεν φαίνεται να συνάδει με τη έντονη ηθική απαξία της υπόθεσης. Θα μπορούσε βέβαια να αντιτείνει κανείς ότι το δικαστήριο έδειξε επιείκεια. Την ίδια όμως επιείκεια δεν έδειξε εκείνο το δικαστήριο που καταδίκασε σε 10 χρόνια χωρίς αναστολή την καθαρίστρια από τον Βόλο για την πλαστογραφία του απολυτηρίου του Δημοτικού.

Η εικόνα των δύο μέτρων και δύο σταθμών που δημιουργείται, θίγει βάναυσα το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Γνώμη μου πάντα.