current views are: 1

21 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση15:27

Υπόθεση Novartis: Η παιδευτική πτυχή ενός σκανδάλου…

Βέβαια, η Δικαιοσύνη δεν έχει πει τον τελευταίο λόγο. Αλλά δεν αποκλείεται η έκταση του σκανδάλου να περιοριστεί στον χώρο ορισμένων γιατρών.

Δημοσίευση 15:27’
αρθρο-newpost

Βέβαια, η Δικαιοσύνη δεν έχει πει τον τελευταίο λόγο. Αλλά δεν αποκλείεται η έκταση του σκανδάλου να περιοριστεί στον χώρο ορισμένων γιατρών.

Ένα σαρκαστικό παράδοξο συνοδεύει την υπόθεση Novartis: Ενώ όλοι, ακόμη και οι εγκαλούμενοι, μιλούν για υπαρκτό σκάνδαλο, τίποτε επιλήψιμο- απτό και τεκμηριωμένο- δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, τουλάχιστον για πολιτικά πρόσωπα.

Βέβαια, η Δικαιοσύνη δεν έχει πει τον τελευταίο λόγο. Αλλά δεν αποκλείεται η έκταση του σκανδάλου να περιοριστεί στον χώρο ορισμένων γιατρών. Άδοξη κατάληξη για τον ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσε για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Αν αυτό συμβεί -και αποδοθούν λευκοί οι εγκαλούμενοι πολιτικοί- οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές για το κυβερνών κόμμα. Όμως ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η καχυποψία της κοινωνίας, που διαχρονικά πιστεύει ότι πάντα κάτι υπέρτερο φρενάρει την καθαρτήρια διαδικασία και δεν επιτρέπει την τιμωρία των ενόχων.
Αν, δε, ληφθεί υπόψιν ότι η έρευνα και για δύο άλλες σκανδαλώδεις υποθέσεις (Λίστα Λαγκάρντ και Λίστα Μπόργιανς) δεν έχει αποδώσει τίποτε μέχρι τώρα, η καχυποψία θα χτυπήσει κόκκινο. Γιατί ο κόσμος, πεπεισμένος ότι πρόκειται για αυταπόδεικτα σκάνδαλα, δεν θα μπει στον κόπο να αναλογιστεί τις υφιστάμενες δυσκολίες για πλήρη και τεκμηριωμένη αποκάλυψη. Θα αρκεστεί στην βεβαιότητα του κραυγαλέου και αυταπόδεικτου, που είχαν αναδείξει ως μείζον θέμα οι καταγγελτικές αποκαλύψεις.

Όταν είχε ξεσπάσει το περιώνυμο σκάνδαλο της Novartis, η στήλη είχε τον εξής τίτλο για την υπόθεση αυτή «Οζει! Αλλά, προσοχή…»(7.2.2018). Ειδικότερα, σημειώναμε:

«Οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν. Από κανέναν. Διότι μπορεί να αποδειχτούν αφετηρία καθαρτήριας διαδικασίας(…) Όμως οι ισχυρισμοί των μαρτύρων δεν αρκούν. Διότι κάλλιστα μπορεί ο καθένας να πει ο,τιδήποτε για οποιονδήποτε. Επομένως, αν δεν υπάρχουν χειροπιαστά, τεκμηριωμένα στοιχεία για κάποιον-πόσω μάλλον για πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς-τότε οι καταθέσεις των μαρτύρων θα προκύψουν προβληματικές. Και ενδεχομένως να καταστούν αυτεπίστροφο, δηλαδή μπούμερανγκ για όσους στηρίζουν την υπόθεση μονάχα στις μαρτυρίες».

Αν αποδειχθεί αρνητική η έκβαση του πολύκροτου αυτού θέματος και δικαίως χαρακτηριστεί φιάσκο ή σκευωρία, η περίπτωση Novartis θα εμπεριέχει και μια παιδευτική πτυχή: θα καταστήσει τους πάντες σοφότερους, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον οι ηχηρές πλην άσαρκες καταγγελίες για σκάνδαλα.