VOICES

Η σκαστή παρανομία (της Μυρσίνης Λοΐζου), η ηχηρή αφωνία και η αμήχανη υποβάθμιση

του Γιάννη Τριάντη - Δημοσίευση 22 Μαρτίου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 27 Μαρτίου 2019, 12:11
Facebook Twitter Whatsapp

Η περίπτωση Λοΐζου, οι μολότοφ του Κυρίτση και άλλα ομοειδή που θεωρούνται χαμηλής έντασης τοξικά θα βλάψουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Καλά. Η Μυρσίνη Λοΐζου δεν είχε το μυαλό ούτε την ευαισθησία να πει στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ για την σύνταξη που εισέπραττε παρανόμως και την δικαστική της εμπλοκή.

Αλλά οι αθεόφοβοι που την πρότειναν στον πρωθυπουργό για το ευρωψηφοδέλτιο; Ούτε για τα στοιχειώδη δεν ενδιαφέρθηκαν; Που είχαν το μυαλό τους και δεν τη ρώτησαν αν είναι εκτεθειμένη ή αν μπορεί να σηκώσει το βάρος της συμμετοχής στα κοινά;

Καλά. Ο Τζανακόπουλος που βγήκε πρωί στην τιβί και ψέλλιζε κάτι αμήχανα για την ουσία της υπόθεσης, αυτό βρήκε να πει; Ότι «η ΝΔ ενοχοποιεί πρόσωπα», λες και χρειαζόταν η ΝΔ για να καταδειχθεί ποιος είναι ο ένοχος, ποια η ενοχή του και ποιες οι επιπτώσεις για το κυβερνών κόμμα;

Εντάξει. Όταν την Παρασκευή το πρωί «έσκασε το θέμα», ήταν άδηλη ακόμη η εξέλιξη της υποθέσεως. Αλλά είναι δυνατόν να μην υπάρχει σε αρκετά σάιτ καμία αναφορά στο θέμα; Είχε πάει τρείς η ώρα για να γίνουν αισχυντηλές αναφορές στην παραίτησή της Μυρσίνης Λοΐζου.

Φεύ! Τα ίδια σάιτ μυκτήριζαν-και σωστά- τα φίλα προσκείμενα στη ΝΔ μήντια, που είχαν θάψει επί μέρες την υπόθεση Νίκου Γεωργιάδη…
Παρατηρείται συχνά σε περιπτώσεις, όπως αυτή της Λοΐζου, να εμφανίζεται μια ακατανόητη σχετικοποίηση. Που υποβαθμίζει την ηθική απαξία της «μικρής παρανομίας», επιστρατεύοντας τη σύγκριση με κραυγαλέες περιπτώσεις κλεπτοκρατίας.

Σα να λέμε, δηλαδή, «η σύνταξη που έπαιρνε παρανόμως η Μυρσίνη μας μάρανε, όταν πολιτικά λαμόγια έχουν κατακλέψει το κράτος;».
Προφανές το πάσχον της λογικής αυτής. Αλλά το περίεργο είναι ότι το διάτρητο λογικοφανές της εν λόγω αξιολόγησης εμφανίζεται πολύ συχνά, διεκδικώντας δάφνες σοβαρού επιχειρήματος.

Η περίπτωση Λοΐζου, οι μολότοφ του Κυρίτση και άλλα ομοειδή που θεωρούνται χαμηλής έντασης τοξικά θα βλάψουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ επιπτώσεις θα υπάρξουν για τη ΝΔ από την ανατριχιαστική «υπόθεση Νίκου Γεωργιάδη».

Πρόκειται για κρούσματα-διαφορετικής φύσεως και απαξίας, φυσικά- που μοιάζουν με μυγάκια στο παρμπρίζ αυτοκινήτου που κινείται στην εθνική οδό. Στην αρχή είναι λίγα και δεν δίνεις σημασία. Όμως όταν πυκνώνουν, διαπιστώνεις ότι έχει θολώσει το παρμπρίζ.

Ειδικά για το (εκάστοτε) κυβερνών κόμμα, το σωρευτικόν του πράγματος-δηλαδή η συσσώρευση τέτοιων κρουσμάτων- ενδέχεται να στοιχίσει περισσότερο ακόμη και από τις μέτριες ή αρνητικές κυβερνητικές επιδόσεις σε κρίσιμους τομείς…