VOICES

Ποιος τα λέει αυτά; Όχι μονάχα ο Γκρούεφσκι, αλλά και ο κ. Βαλντέν, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές…

του Γιάννη Τριάντη - Δημοσίευση 10 Απριλίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 22 Απριλίου 2019, 13:41
Facebook Twitter Whatsapp

… Δεν πρωτοτυπεί ο κ.Βαλντέν. Υποστηρίζει με συνέπεια γνωστές θέσεις, τις οποίες ενστερνίζεται και ένα μικρό μέρος του «μικρού ΣΥΡΙΖΑ» (του 3-4%) και οι οποίες είναι αντίθετες ΚΑΙ με καίρια σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών…

Τι λένε οι εθνικιστές της Βόρειας Μακεδονίας, με πρώτο τον Γκρούεφσκι, για «μακεδονική εθνότητα», «μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα», «μακεδονική γλώσσα» και τα συναφή; Ε, ακριβώς τα ίδια λέει και ο κ. Σωτήρης Βαλντέν, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή!

Συγκεκριμένα, σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (11.12.2018) ο κ. Βαλντέν, ενάντιος σε κάποια σημεία ακόμη και στην Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνει τα εξής:

• «Στην Ελληνική Μακεδονία υπάρχουν κάτοικοι που έχουν μητρική γλώσσα τα μακεδονικά και μερικοί από αυτούς (όχι πολλοί πάντως) αυτοπροσδιορίζονται ως εθνοτικά Μακεδόνες. Η ελληνική πολιτεία, μοιάζοντας περισσότερο με τριτοκοσμική χώρα παρά με κράτος –μέλος της Ε.Ε. όχι μόνο δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας, αλλά παρεμβάλλει και ποικίλα εμπόδια στην ελεύθερη έκφραση αυτών των Ελλήνων πολιτών. Γι αυτό και έχουμε καταδικαστεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου».

- Παρατήρηση πρώτη: Η Ελλάδα δεν καταδικάστηκε επειδή δεν αναγνωρίζει «μακεδονική μειονότητα», αλλά επειδή εμπόδισε την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι (Υπήρξε αίτημα για την ίδρυση πολιτιστικού συλλόγου με το όνομα «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού», που έχει απορριφθεί από τα ελληνικά δικαστήρια).

- Παρατήρηση δεύτερη: Αν δεν απατώμαι η σημερινή κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει «Μακεδονική μειονότητα» στη χώρα μας…Όταν η ΝΔ εξέφρασε φόβους ότι υπάρχει κίνδυνος να εγερθεί θέμα τέτοιο θέμα, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κυβέρνηση αντέδρασε έντονα εγκαλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για δημιουργία ανύπαρκτου ζητήματος. Να, όμως, που ο κ.Βαλντέν δεν το ανακινεί απλώς αλλά το θεωρεί αυτονόητο και νόμιμο…

• «Οι όποιοι εθνοτικά Μακεδόνες πολίτες (σ.σ. στην Ελλάδα) μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στο πλαίσιο του Συντάγματος και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας».

-Ερώτημα εύλογο: Όταν εγερθεί παρόμοιο αίτημα απο τους εν λόγω Ελληνες πολίτες, ποια στάση θα κρατήσει ο κ.Βαλντέν; Δυστυχώς, η απάντηση είναι τραγικά αυτονόητη…

•« Αδυνατούμε να χωνέψουμε (σ.σ. οι Ελληνες) ότι υπάρχει σύγχρονη μακεδονική εθνότητα».

- Παρατήρηση: Αν δεν απατώμαι, η κυβέρνηση διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζεται εθνότητα, αλλά υπηκοότητα. Ε, ο κ.Βαλντέν βάζει στη θέση τους και την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που τον επέλεξε για το ευρωψηφοδέλτιο. Και δικαιώνει πλήρως εκείνους που ξιφουλκούν εναντίον της Συμφωνίας για την εθνότητα και τη γλώσσα.
• «Είναι λογικό τα ελληνικά να διδάσκονται στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά τα μακεδονικά να μην μπορούν να διδάσκονται στην Ελλάδα; (…) Ποιο θα ήταν το πρόβλημα αν τα μακεδονικά διδάσκονται μέσα η έξω από τα σχολεία μας;».

- Παρατήρηση: Ο κ.Βαλντέν, όπως προκύπτει καθαρά από τις εν γένει θέσεις του περί εθνότητος , μειονότητος κλπ θεωρεί αυτονόητη την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας». Δεν αρκείται δηλαδή να επιστρατεύσει νομιμοποιητικά την επίμαχη ιστορία του 1977 (αναγνώριση μέσω Ουνέσκο)… Εννοείται ότι παρακάμπτει τα περί σλαβικής προέλευσης και ουδαμού αναφέρεται έστω στο δικαίωμα για σλαβομακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, αλλά ομιλεί ευθέως για μακεδονική εθνότητα, γλώσσα και μειονότητα.

…Δεν πρωτοτυπεί ο κ.Βαλντέν. Υποστηρίζει με συνέπεια γνωστές θέσεις, τις οποίες ενστερνίζεται και ένα μικρό μέρος του «μικρού ΣΥΡΙΖΑ» (του 3-4%) και οι οποίες είναι αντίθετες ΚΑΙ με καίρια σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών…

Υ.Γ. Τον κ.Βαλντέν τίμησε ο Τσίπρας, τον πανεπιστημιακό κ. Καιρίδη ο Μητσοτάκης! Τι εστί Καιρίδης; Το είπε με δυο λόγια η εφημερίδα «Δημοκρατία»: «Μπροστά του η κυρία Ρεπούση είναι πατριώτισσα»…