VOICES

…Κι αν αποκατασταθούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας;

του Γιάννη Τριάντη - Δημοσίευση 22 Απριλίου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 3 Μαΐου 2019, 13:27
Facebook Twitter Whatsapp


Χίλιες φορές έχει επισημανθεί από ημέτερα και διεθνή ΜΜΕ, ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν τους δεσμούς με την Ελλάδα και την Κύπρο σε όλους τους τομείς και ότι η εξέλιξη στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις προσδίδει ειδικό γεωστρατηγικό βάρος στη χώρας μας.

Δεν χρειαζόταν να το γράψει η γερμανική Handelsblatt ότι η ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, λόγω των S-400, αλλάζει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χίλιες φορές έχει επισημανθεί από ημέτερα και διεθνή ΜΜΕ, ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν τους δεσμούς με την Ελλάδα και την Κύπρο σε όλους τους τομείς και ότι η εξέλιξη στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις προσδίδει ειδικό γεωστρατηγικό βάρος στη χώρας μας.

Εγκυρη η γερμανική εφημερίδα, αλλά δεν αποφεύγει την παράθεση γνωστών στοιχείων και κοινοτοπιών. Φερ΄ ειπείν αναφέρεται στον προβληματισμό των ΗΠΑ για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως ΝΑΤΟικού εταίρου και στην «εκπληκτική μεταμόρφωση του Τσίπρα από ακροαριστερό αντάρτη σε νηφάλιο και ρεαλιστή ηγέτη». Ε, δεν πρόκειται και για πρωτότυπες ή διεισδυτικές προσεγγίσεις…

Τέλος πάντων, η Handelsblatt μιλάει και για «πιθανούς κινδύνους» από τις εξελίξεις αυτές. Ειδικότερα σημειώνει ότι «ενδέχεται η Τουρκία να εξελιχθεί σε ένα τελείως απρόβλεπτο γείτονα για την Ελλάδα και την Κύπρο».

Προς τούτοις, παραθέτει τις δηλώσεις Ακάρ για τις επιχειρησιακές δυνατότητες των S-400, καθώς και δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων για την δυνατότητα των πυραύλων αυτών να καταρρίπτουν αεροσκάφη στη Βόρειο Ελλάδα και στο Αν. Αιγαίο…

Γνωστά αυτά. Και τετριμμένα. Ομως το θέμα δεν είναι οι κοινοτοπίες της γερμανικής εφημερίδος, αλλά ποιές είναι οι πιθανές επιπτώσεις για τη χώρα μας, πρώτον, από έναν «σφιχτό εναγκαλισμό της με τις ΗΠΑ» και, δεύτερον, από την πιθανότητα να αποκατασταθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Στο πρώτο: σε περίπτωση οριστικής αμερικανοτουρκικής ρήξης-δραστική και δραματική εξέλιξη αυτή- ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδος όντως θα της επιτρέψει αφενός να αισθάνεται ασφαλής υπο την Αμερικανο-ΝΑΤΟική ασπίδα, όποιες κι είναι οι τουρκικές προκλήσεις, και αφετέρου να ενισχύσει τις θέσεις της σε μείζονος σημασίας θέματα (ΑΟΖ, Κυπριακό κ.α.).

Όμως αναφύεται εξ αντικειμένου ένα πρόβλημα: ο σφιχτός εναγκαλισμός θα λειτουργήσει δεσμευτικά και σε άλλα πεδία (π.χ. οικονομικό) και γενικά στο θέμα των σχέσεων με Ρωσία και Κίνα. Προσέτι, ενδέχεται να παρασύρει τη χώρα μας, ως εταίρο ή αρωγό αμερικανο-ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων, σε συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή, με ο,τι αρνητικό συνεπάγεται για την εικόνα και τα συμφέροντά της.

Στο δεύτερο: Ο Ερντογάν σε κρίσιμα ζητήματα έχει επιδείξει κυνισμό και ευελιξία, αξιοποιώντας την γεωστρατηγική θέση της χώρας του. Απτές αποδείξεις, οι κατά καιρούς εντυπωσιακές ρήξεις/αποκαταστάσεις/ρήξεις σχέσεων με Ρωσία, Ισραήλ κ.α.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που αποκατασταθούν οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, περίπτωση που δεν μπορεί να αποκλειστεί, η Ελλάδα θα βρεθεί αιωρούμενη στο κενό: Αναθεώρηση ή κατάργηση σχεδίων στρατιωτικής ή ενεργειακής υφής, πάγωμα ή ματαίωση της αμερικάνικης (υπο)στήριξης των ελληνικών θέσεων για Αιγαίο, ΑΟΖ, Κυπριακό κλπ.

Δηλαδή, η Ελλάδα θα έχει την τύχη των χωρών που υπάρχουν ως δορυφόροι των μεγάλων. Δηλαδή, απολύτως εξαρτημένες από τα συμφέροντα των επικυρίαρχων, χωρίς καμμία δυνατότητα