current views are: 1

24 Μαΐου 2019
Δημοσίευση10:08

Πρόβα τζενεράλε για τις εθνικές εκλογές η ευρωκάλπη- Εδραίος ο δικομματισμός

Αναγκαίες ορισμένες επισημάνσεις και συμπεράσματα με υλικό τις υφιστάμενες μετρήσεις και την συνδρομή του άφευκτου υποκειμενισμού.

Δημοσίευση 10:08’
αρθρο-newpost

Αναγκαίες ορισμένες επισημάνσεις και συμπεράσματα με υλικό τις υφιστάμενες μετρήσεις και την συνδρομή του άφευκτου υποκειμενισμού.

Ευρωεκλογές εν όψει; Τρόπος του λέγειν. Ελάχιστοι ασχολήθηκαν με την Ευρώπη και τα μείζονα που την απασχολούν, όπως το Προσφυγικό. Επομένως, πρόβα τζενεράλε για τις εθνικές εκλογές η αναμέτρηση της Κυριακής.

Κατά τούτο, αναγκαίες ορισμένες επισημάνσεις και συμπεράσματα με υλικό τις υφιστάμενες μετρήσεις και την συνδρομή του άφευκτου υποκειμενισμού.

1) Εδραίος ο δικομματισμός: Η διαφαινόμενη πρωτιά της ΝΔ συνοδεύεται από ικανό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Ικανό να τον διατηρεί μακράν μπροστά από το τρίτο κόμμα.

2) Η διαφορά: Πέντε με επτά μονάδες σημαίνουν καθαρή νίκη για τη ΝΔ. Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί περί το 25%, δεν θα κατακτήσει απλώς καλό ποσοστό, αλλά ποσοστό-εφαλτήριο για καλύτερη επίδοση στις εθνικές εκλογές.
Εννοείται, ότι διαφορά οκτώ και περισσοτέρων μονάδων υπέρ της ΝΔ, θα συνιστά θρίαμβο. Και, φυσικά, μια διαφορά 3-4 μονάδων-και πόσω μάλλον ενδεχόμενη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ- θα διαμορφώσει σκηνικό κυριαρχίας του κυβερνώντος κόμματος.

3) Εξελίξεις: Θεωρείται πολύ πιθανό να προκηρύξει άμεσα εκλογές ο Τσίπρας, αν είναι πολύ μικρή η διαφορά με τη ΝΔ. Σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι μονόδρομος οι εκλογές το Φθινόπωρο.
Πάντως, ούτε για τον Τσίπρα ούτε για τον Μητσοτάκη θα υπάρξουν επιπτώσεις σχετικά με τον ηγετικό τους ρόλο, σε περίπτωση κακού αποτελέσματος. Εκτός από μία: αν υπάρξει πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ, οι κραδασμοί στη ΝΔ θα είναι μεγάλοι.

4) Υπαρξιακό ζήτημα: Για το ΚΙΝΑΛ ο λόγος. Αν παραμείνει σε λυμφατικά ποσοστά και βρεθεί τέταρτο, ο ορίζοντας θα σκοτινιάσει. Μονάχα η τρίτη θέση, σε συνδυασμό με διψήφιο ποσοστό, θα του δώσουν φτερά.

5) Οι άλλοι: ΑΝΕΛ, Λεβέντης, Ποτάμι και οι «πέραν» του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ( ΛΑΕ, Βαρουφάκης, Πλεύση, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Βελόπουλος, Φαήλος κ.α.) αν δεν εκλέξουν ευρωβουλευτή, θα πάνε στις εθνικές εκλογές με ελάχιστες ελπίδες εισόδου στο Κοινοβούλιο.

6) Υπόμνηση: Τα αποτελέσματα των Αυτοδιοικητικών εκλογών θα δημιουργήσουν εντυπώσεις ασφαλώς. Ειδικά αν συνδυαστούν με κάτι εντυπωσιακό απο την ευρωκάλπη, υπέρ της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ.

7) Μέμνησο: Βιάστηκαν πολλοί να ισχυριστούν ότι οι Πρέσπες έχουν ξεχαστεί και δεν θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα . Η στήλη διαφωνεί. Και διατείνεται ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ.

…Αυτά, λίγο-πολύ. Τα υπόλοιπα, το βράδυ της Κυριακής.