VOICES

Θέλω να σας αποκαλύψω πώς θα ψηφίσω στις ευρωεκλογές

του Σωτήρη Τζούμα - Δημοσίευση 25 Μαΐου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 27 Μαΐου 2019, 12:54
Facebook Twitter Whatsapp

Οι αυριανές εκλογές είναι οι πρώτες εκλογές που γίνονται στον τόπο μας μετά από τέσσερα, σχεδόν, χρόνια. Υπάρχει, επομένως, έντονη η ανάγκη του κόσμου να εκφράσει τη γνώμη του, για τη διακυβέρνηση της χώρας από το 2015 ως σήμερα.


Η πολιτική δεν είναι μόνον η τέχνη του εφικτού αλλά και του ανέφικτου. Τι πολιτική θα ήταν άλλωστε;

Προσωπικά, δεν πιστεύω στους ιδανικούς ή στους τέλειους πολιτικούς, γιατί δεν υπάρχουν ιδανικοί ή τέλειοι πολιτικοί.
Εξάλλου δεν ζούμε σε ιδανική πολιτεία. Το ideal society του Πλάτωνα έμεινε στα βιβλία που ασχολήθηκαν με αυτό και έμεινε μόνο στη θεωρία.

Πρακτικά δεν το συναντήσαμε ποτέ.
Γι' αυτό προτιμώ να είμαι ρεαλιστής-προσγειωμένος.

Και όταν έχω να επιλέξω κάτι που αφορά την Πατρίδα μου θέλω να διαλέγω πάντα το μη χείρον βέλτιστον γι' αυτήν και για μένα και όχι το χείριστο γι'αυτήν και το βέλτιστο για μένα.

Όταν οι ιερείς μας ψάλλουν για «τα καλά και συμφέροντα» άλλο εννοούν.

Και επειδή είμαστε ρεαλιστές ας δούμε ρεαλιστικά την εικόνα που έχουμε μπροστά μας.

- Όταν ψηφίζουμε για τις εθνικές εκλογές, ψηφίζουμε και εκλέγουμε για το 100% των αντιπροσώπων του λαού στο εθνικό μας κοινοβούλιο, δηλαδή ψηφίζουμε για να εκλέξουμε πρωτίστως το νομοθετικό σώμα της χώρας μας.
Παράλληλα, αποφασίζουμε και για την εκτελεστική εξουσία, αφού βάσει του εκλογικού συστήματος εκλέγουμε το κόμμα ή τα κόμματα (αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία) που θα κυβερνήσουν τον τόπο μας.

Όταν, όμως, ψηφίζουμε για την ευρωβουλή ψηφίζουμε για ένα 3% περίπου των αντιπροσώπων που θα συμμετέχουν στις νομοθετικές αποφάσεις που θα προκύπτουν από το ευρωκοινοβούλιο.

Η ψήφος μας εδώ δεν επηρεάζει διόλου την εκτελεστική εξουσία της Ευρώπης.

Για το θέμα αυτό αρμόδιοι να αποφασίζουν είναι οι κυβερνήσεις των χωρών μελών, με ένα αριστίνδην σύστημα ταχυτήτων, όπου τον κυρίαρχο λόγο έχουν η Γερμανία και η Γαλλία και από κοντά η Ισπανία, η Ιταλία κλπ.

Όλοι ξέρουμε ότι η ψήφος μας αύριο δεν θα καθορίσει την πορεία της Ευρώπης. Εις ουδέν οφελεί ή επηρεάζει.

Είναι όμως, πολύ σημαντική και θα έλεγα είναι απαραίτητη, στον βαθμό που είμαστε και θέλουμε να είμαστε Ευρωπαίοι, για να αποφασίζουμε και εμείς στον βαθμό που ορίζει η πληθυσμιακή αναλογία μας και άρα πρέπει να προσπαθήσουμε να εκλέξουμε τους καταλληλότερους ανθρώπους που θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη.

Όποιο κόμμα επιλέξουμε να ψηφίσουμε δεν αρκεί να ψηφίσουμε με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αλλά πρέπει να διαλέξουμε πρωτίστως ανθρώπους που έχουν γνώση των θεμάτων και διαθέτουν ικανότητα κρίσης για να μας εκπροσωπήσουν στο κοινοβούλιο.

Από εκεί και πέρα, οι ευρωεκλογές, έχουν άλλο ζητούμενο για την Ευρώπη και άλλο ζητούμενο για κάθε χώρα ξεχωριστά.

Σε έναν λαό με το δικό μας ταπεραμέντο, που έχουμε την πολιτική στην καθημερινότητά μας, κάθε φορά που γίνονται ευρωεκλογές εμπεριέχουν μέσα τους και την οπτική των εθνικών εκλογών: δεν διαλέγουμε δηλαδή μόνο ποιοί είναι οι καλύτεροι, για να πάνε στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά ποιοι είναι καλύτεροι για να κυβερνήσουν τη χώρα.

Ειδικά στις εκλογές αύριο Κυριακή 26 Μαΐου του 2019, το βασικό ευρωπαϊκό ζητούμενο για όσους πιστεύουμε ότι η χώρα μας πρέπει να είναι μέλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι να ψηφίσουμε κόμματα που θα υπηρετήσουν την ιδέα της Ευρώπης και δεν θα ψηφίσουμε σχηματισμούς με πρόγραμμα αντιευρωπαϊκό.

Γιατί είναι τραγικό και παράλογο να ψηφίζεις στις Ευρωεκλογές κόμμα που δεν πιστεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μάχεται τις ιδέες της.

Είναι παρανοϊκό.

Εκτός και αν το κάνουμε για να βολεύουμε κάποιους ανέργους. Ας βρούμε άλλον τρόπο. Νισάφι πια η αποκατάσταση των ατάλαντων στο χωνευτήρι της πολιτικής.

Οι ευρωεκλογές, αυτές όμως, έχουν και εθνική διάσταση. Και η διάσταση αυτή έχει βαρύνουσα σημασία.

Οι αυριανές εκλογές είναι οι πρώτες εκλογές που γίνονται στον τόπο μας μετά από τέσσερα, σχεδόν, χρόνια. Υπάρχει, επομένως, έντονη η ανάγκη του κόσμου να εκφράσει τη γνώμη του, για τη διακυβέρνηση της χώρας από το 2015 ως σήμερα.

Και αφού και ο κ. Τσίπρας λέει ότι «οι ευρωεκλογές θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», έχει δίκαιο.Γιαυτό ας το κάνουμε αύριο πράξη.

Όλοι αύριο ας εκφράσουμε τη γνώμη μας, όπως μας λέει και ο Πρωθυπουργός, για την διακυβέρνησή του, όλα αυτά τα χρόνια: τόσο δηλαδή για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που κυβέρνησε τη χώρα στο μεγαλύτερο μέρος της τετραετίας αλλά και την ΣΥΡΙΖΑ-συν-κάποια υπολείμματα της Βουλής, στο μικρότερο διάστημα.

Η γνώμη αυτή πρέπει να αποτυπωθεί στο αυριανό αποτέλεσμα ξεκάθαρα.

Τώρα θέλω να σας μιλήσω για τη δική μου γνώμη.

Δεν είμαι πολιτικός. Κάποτε προσπάθησα να μπω στον χώρο, αλλά δεν με άφησαν οι κομματικοί και οι φαμίλιες που μας κυβερνούν.
Ούτε διαθέτω μηχανισμούς για να επηρεάζω ψηφοφόρους.

Μόνο την ψήφο μου κουμαντάρω και άρα μόνο γι’ αυτήν μπορώ να μιλήσω και να δώσω λόγο.

Η ψήφος μου αυτή είναι καταδικαστική για την κυβέρνηση. Γιατί ήταν η κυβέρνηση της υποκρισίας, της ψευτιάς, της έλλειψης λόγου αλλά και του απύθμενου θράσους- όρα Πολάκη.

Πιστεύω ότι έκανε μεγάλο κακό στη χώρα, σε πολλούς τομείς, που έχουν ο καθένας τις επιμέρους διαιρέσεις του .

Ξεχωρίζω τον εθνικό τομέα, τον αξιακό τομέα, τον οικονομικό τομέα και τέλος τον τομέα που άπτεται της πίστης μου προς τον Θεό,την οποία βάλθηκαν να μου την ξεριζώσουν.

Σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς βάλτε ο καθένας ο,τι του ταιριάζει.
Και θα βρείτε πολλά.
Καταλήγω.

Με εξαίρεση κάποιους ακραίους που φαίνονται από μακριά ότι δεν άξιζε να τους επιτραπεί η κάθοδος στις εκλογές αυτές, η χειρότερη επιλογή σε ετούτες τις εκλογές για μένα - μετά τους παραπάνω- είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

Γι' αυτό θα καταψηφίσω τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν τον εμπιστεύομαι πλέον, γιατί οι άνθρωποί του έχουν δείξει ότι είναι ανάξιοι της εμπιστοσύνης μας.

Θα ψηφίσω στις εκλογές κυρίως για να νοιώσω ότι θα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η πιο σωστή και αποτελεσματική ψήφος προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ψήφος προς κάθε δημοκρατικό και φιλοευρωπαϊκό κόμμα ή κόμματα, που θα μπορούν όταν έλθει η ώρα να κυβερνήσουν.

Όπου νάναι έρχεται η ώρα η καλή και στις εθνικές εκλογές ελπίζουμε πως θα αναπνεύσουμε.