current views are: 2

25 Μαΐου 2019
Δημοσίευση19:56

Η ήττα, η νίκη, ο Αλέξης και ο Κυριάκος

«Στη νίκη αξίζουμε σαμπάνια, στην ήττα τη χρειαζόμαστε», Ναπολέων Βοναπάρτης
(1769-1821)

 

Δημοσίευση 19:56’
αρθρο-newpost

«Στη νίκη αξίζουμε σαμπάνια, στην ήττα τη χρειαζόμαστε», Ναπολέων Βοναπάρτης
(1769-1821)

 

Το βράδυ της Κυριακής όπως και αν διαβάζει κάποιος τα αποτελέσματα θα υπάρχει ένα νικητής και ένας ηττημένος σε ό,τι αφορά στους μονομάχους. Η επόμενη σύγκριση που θα γίνει αναπόφευκτα είναι σε σχέση με το μέγεθος της νίκης και της ήττας. Οι ευρωεκλογές αποτελούν πρόκριμα για τις εθνικές κάλπες και πιθανόν να δώσουν και την ημερομηνία διεξαγωγής τους, αν θα γίνουν τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Γι’ αυτό και τα προσωπικά στοιχήματα του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κρίσιμα.

Τα εκλογικά αποτελέσματα θα δώσουν τον τόνο του νέου κύκλου αντιπαράθεσης που θα κλιμακωθεί καθ´ οδόν για τις εθνικές κάλπες που θα κρίνουν την σύνθεση της επόμενης Βουλής και πιθανόν την αλλαγή σκυτάλης στη διακυβέρνηση της χώρας, από ένα κόμμα ή από συνασπισμό κομμάτων.

Ο πρωθυπουργός έπαιξε το χαρτί των παροχών μέχρι το παρά πέντε της κάλπης και προσδοκά σε ανατροπή ή μια μικρή διαφορά που θα εμφανίσει ως νίκη του καθώς οι δημοσκοπήσεις παρουσίαζαν προβάδισμα της ΝΔ που ενίοτε προσέγγιζε διψήφια νούμερα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί δεδομένη την πρωτιά του κόμματος του και θα ήθελε να καταγράψει μια «καθαρή νίκη», που δεν θα επέτρεπε στον ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίζει. Ένα τέτοιο εκλογικό ποσοστό είναι μια διαφορά που ξεπερνά τις πέντε μονάδες.

Μια ακόμη κρίσιμη παράμετρος είναι που μπαίνει ο πήχης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις ευρωεκλογές το 2014 με 26,26% και τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 με 35,46 %. Οποιοδήποτε χαμηλότερο ποσοστό από το 26,6% των προηγούμενων ευρωεκλογών θα είναι μια δεινή ήττα. Οποιοδήποτε πλησιάζει το 30% θα είναι μια μεγάλη νίκη.

Η ΝΔ ήταν η ηττημένη. Στις ευρωεκλογές του 2014 πήρε 22,72% και στις εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 28,09 %. Ενα εκλογικό αποτέλεσμα που θα ξεπερνά εκείνο των εθνικών εκλογών στην περίπτωση της θα είναι νίκη. Ο πήχης μπαίνει πιο ψηλά διότι ο στόχος της είναι να είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό για τη ΝΔ να γράφει το ποσοστό που θα πάρει, μπροστά το 3, δηλαδή να είναι πάνω από το 30%. Αυτό κυρίως θα κερδίσει το παιχνίδι των εντυπώσεων και όχι η διαφορά γιατί θα της προσδώσει δυναμική αυτοδυναμίας. Ένα 32% της ΝΔ με ένα 25% του ΣΥΡΙΖΑ (εφτά μονάδες διαφορά) είναι πιο ευνοϊκό από ένα χαμηλότερο ποσοστό ακόμη κι αν είναι μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ εννέα μονάδες.

Αν το όποιο αποτέλεσμα προκαλέσει γκρίνιες είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στη ΝΔ, δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει και σε αμφισβήτηση του αρχηγού. Τα όποια όργανα θα αρχίσουν την επομένη των εθνικών εκλογών.

Οι ευρωεκλογές δεν βγάζουν πρωθυπουργό. Μπορεί όμως να δείξουν τον επόμενο πρωθυπουργό ή να ψαλιδίσουν τον δυνάμει πρωθυπουργό. Γι’ αυτό και τα μηνύματα που θα στείλουν θα είναι άκρως πολιτικά.


σχετικα αρθρα