current views are: 1

27 Μαΐου 2019
Δημοσίευση12:09

Η προσωπική νίκη του Κυριάκου, η συντριβή Τσίπρα και οι σύμβουλοι που έριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στα βράχια

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το τραγικό λάθος να υποτιμήσει τον αντίπαλο του, Κυριάκο Μητσοτάκη. Έχασε παταγωδώς από αυτόν που αποκαλούσε «χορηγό του ΣΥΡΙΖΑ».

Δημοσίευση 12:09’
αρθρο-newpost

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το τραγικό λάθος να υποτιμήσει τον αντίπαλο του, Κυριάκο Μητσοτάκη. Έχασε παταγωδώς από αυτόν που αποκαλούσε «χορηγό του ΣΥΡΙΖΑ».

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές εκλογές στις 30 Ιουνίου άρχισε μετά την παραδοχή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα της δεινής ήττας που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ, χάνοντας από τη ΝΔ με το συντριπτικό 9,5% στις ευρωεκλογές και βάφοντας μπλε σχεδόν όλον τον χάρτη στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου.

Ήταν μια εξέλιξη που δικαίωσε πλήρως τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή να παρουσιάζει το κυβερνητικό σχέδιο του πέρα από λαϊκισμούς και παρά την επίμονη προσπάθεια του Μαξίμου να διαστρεβλώνει τις θέσεις του, παράγοντας fake news.

Σε μια προεκλογική περίοδο κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας επιδιδόταν σε παροχολογικό κρεσέντο, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν δίστασε να προειδοποιήσει ότι η επιδοματική πολιτική δεν είναι λύση, η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, μίλησε ευθαρσώς για επταήμερη λειτουργία σε επιχειρήσεις και άλλες μορφές εργασίας σε έναν κόσμο που αλλάζει, για σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα νοσοκομεία κλπ., προκαλώντας και εσωκομματικές γκρίνιες.

Αγνόησε τις σειρήνες για «σταρ» που θα του έφερναν ψήφους και έκανε σημαία του στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, αυτόν τον αριστούχο της Ιατρικής και της ζωής που αντιμετωπίζει την αναπηρία του με ένα μεγάλο χαμόγελο. Στις περιφερειακές εκλογές επέμεινε σε ανανέωση προσώπων, παρά τα αντάρτικα που στήθηκαν και σχεδόν όλα τα στοιχήματα του βγαίνουν.

Ήταν πολλά τα στελέχη της ΝΔ που δεν είχαν την αυτοπεποίθηση ότι η ΝΔ θα κέρδιζε με περισσότερες από 4- 5 μονάδες. Είχαν διαφωνήσει και με επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη με υποψήφιους για περιφέρειες κσι δήμους.

Η ΝΔ νίκησε τον ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά. Το 33,5% που φαίνεται να παίρνει είναι 11 μονάδες πάνω από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2014 (22,72%) και περίπου 5,5 πάνω από των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 (28,09 %). Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αποτελεί τον βατήρα για να διεκδικήσει η ΝΔ την αυτοδυναμία ή από ισχυρή θέση μια κυβερνητική συνεργασία για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, καταργώντας την απλή αναλογική και εφαρμόζοντας ένα σχέδιο διακυβέρνησης που θα χρειαστεί κοινωνικές συμμαχίες.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου είναι προσωπικός θρίαμβος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όργωσε όλη την Ελλάδα, μίλησε πολύ με τον κόσμο του μόχθου που αγνοούσε, κατάλαβε ότι οι εποχές γυρνούν την πλάτη στους πρίγκηπες, θέλουν τους ηγέτες να ακούνε και να υπηρετούν τους πολίτες που πέρασαν τα πάνδεινα μετά από οχτώ χρόνια μνημονίων. Ο γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ο απόφοιτος του Χάρβαρντ έφαγε χώμα και άρχισε να μαθαίνει την πραγματική ζωή και να αναζητά λύσεις.

Του πιστώνουν και οι αντίπαλοι του ότι το βράδυ της Κυριακής έστειλε μήνυμα ενότητας και ζήτησε από τα στελέχη και τους ψηφοφόρους της ΝΔ να μην υπάρξουν πανηγυρισμοί.

Η πανωλεθρία

Ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και καιρό έδειχνε να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα. Με μια αλαζονεία που συχνά είχε και αντιθεσμικό μανδύα επέμεινε στον εναγκαλισμό με την εξουσία, ενώ στην ουσία έχασε την κοινωνική νομιμοποίηση μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου. Αν έκανε τότε εκλογές, πιθανόν να κατέγραφε μικρότερες απώλειες.

Στην απεγνωσμένη προσπάθεια του να μειώσει την ψαλίδα κατέφυγε στο μοίρασμα πάσης φύσεως επιδομάτων λίγα 24ωρα πριν τις κάλπες, κίνηση που αντιμάχεται κάθε πολιτική ηθική. Τους περισσότερους τους εξόργισε γιατί πρόσβαλε τη νοημοσύνη τους παρουσιάζοντας το επίδομα στην αρχή ως 13η σύνταξη και μετά ως δώρο Πάσχα ή ως επίδομα άδειας κλπ.

Δεν έπεισε ούτε το δίλημμα που έθεσε «με τους πολλούς ή με την ελίτ» ενώ ο ίδιος έκανε διακοπές σε θαλαμηγό εκπροσώπου της ελίτ καπνίζοντας πούρα και δηλώντας ότι δεν θα είχε πρόβλημα να το κάνουν και οι υπουργοί του, όταν όλα αυτά αυτά κάποτε τα κατήγγειλε.

Όλα τα «όχι» του στους δανειστές, τα έκανε «ναι σε όλα». Διεθνοποίησε την «kolotuba» και την έκανε ταυτόσημη με το όνομα του. Βάφτισε την τρόικα θεσμούς τους οποίους ξαναβάφτισε τρόικα για προεκλογική κατανάλωση. Πνίγηκε στην Novartis που έστησε για τους πολιτικούς αντιπάλους του και στις Πρέσπες υπογράφοντας μόνος μια Συμφωνία με την οποία διαφωνεί η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Ταυτίστηκε με τον Πολάκη.

Και κυρίως ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το τραγικό λάθος να υποτιμήσει τον αντίπαλο του, Κυριάκο Μητσοτάκη. Έχασε παταγωδώς από αυτόν που αποκαλούσε «χορηγό του ΣΥΡΙΖΑ», πορφυρεγέννητο κλπ. Τον αποκάλεσε ακροδεξιό, δεν έπιασε το απέσυρε. Μετά τον αποκάλεσε «νεοφιλελεύθερο». Ούτε αυτό φρέναρε το μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τιμωρήθηκε συσσωρευτικά για τα τέσσερα χρόνια και τους τέσσερις μήνες που είναι στην εξουσία. Δεν ήταν ένα. Ήταν πολλά αυτά που ξεχείλισαν το ποτήρι.

Σημαντικό ρόλο βέβαια έπαιξαν και οι σύμβουλοι του. Αυτοί που του ανέλυαν ανύπαρκτες έρευνες για διαφορές της τάξης 1-3 μονάδων. Τους πίστεψε και τον έριξαν στα βράχια. Δεν προχώρησε εγκαίρως σε διορθωτικές κινήσεις.

Καθ’ οδόν για τις εθνικές εκλογές θα επιδιώξει να μαζέψει κάποιες από τις απώλειες. Θα είναι η πιο κρίσιμη μάχη που θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, γιατί θα έχει να κάνει όχι μόνο με την διάσωση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την δική του επιβίωση.

 


σχετικα αρθρα