VOICES

Κλειδί για τα ελληνοτουρκικά και την Κύπρο η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν

του Γιάννη Τριάντη - Δημοσίευση 17 Ιουνίου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 20 Ιουνίου 2019, 13:10
Facebook Twitter Whatsapp

Ο κίνδυνος οριακής όξυνσης στα ελληνοτουρκικά (θερμό επεισόδιο κ.λ.π.) δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Θα συνεχιστεί η αυθαίρετη τουρκική δραστηριότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ; Θα συνοδευτεί από ταυτόχρονες έρευνες στην θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου, οπότε η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει με αναπόφευκτο-ή πολύ πιθανό- το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου;

Μήπως η ελεγχόμενη ένταση στο Αιγαίο και στην Κύπρο-και γενικώς οι διαρκείς προκλήσεις, οι πιέσεις και απειλές της Τουρκίας- συνιστούν γερό διαπραγματευτικό χαρτί για συνολικές ρυθμίσεις (ΑΟΖ, Γκρίζες Ζώνες, Σχέδιο για λύση του Κυπριακού);

Όλα αυτά θα κριθούν στο τέλος Ιουνίου κατά την συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν στην Ιαπωνία! Όλα όσα μας αφορούν. Γιατί εκεί θα κριθεί το θεμελιώδες- οι σχέσεις των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ με την Τουρκία-, από το οποίο εξαρτάται η συμπεριφορά της Τουρκίας και, φυσικά, η αντίδραση των ΗΠΑ.

Παρενθετικώς πως: Μέχρι τη συνάντηση αυτή, ο κίνδυνος οριακής όξυνσης στα ελληνοτουρκικά (θερμό επεισόδιο κ.λ.π.) δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Ούτε καν ως απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τον Ερντογάν κατά την συζήτησή του με τον Τραμπ.

Κι αυτό γιατί η συγκυρία είναι εξόχως αρνητική για να την αγνοήσει ο Τούρκος  πρόεδρος. Η Αμερική τον απειλεί, η Ένωση -και ειδικά η Γαλλία-καταφέρεται εναντίον του και η οικονομία της Τουρκίας πάει από το κακό στο χειρότερο (τρομακτικές επιπτώσεις στον Τουρισμό, αν υπάρξει σύγκρουση με την Ελλάδα).

Επομένως, μόνο η αυθαιρεσία ενός απελπισμένου με θολωμένο ορίζοντα θα μπορούσε να οδηγήσει τον Ερντογάν να ενεργοποιήσει σχέδιο για θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα. Ας επιστρέψουμε, όμως, κι ας δούμε  τι μπορεί να συμβεί κατά την συνάντηση  στην Ιαπωνία.

Εκδοχή πρώτη: Οι δυό πλευρές τα βρίσκουν στο μείζον θέμα των S 400 (π.χ. αποθήκευση κάπου αλλού κι όχι στην Τουρκία ). Έτσι, λύνεται και το πρόβλημα με τα F 35, ομαλοποιούνται οι σχέσεις των δύο χωρών, παύουν οι συνέπειες για την τουρκική οικονομία και συμφωνείται συνολικό σχέδιο για την  περιοχή (Αιγαίο, Ελλάδα, Ενεργειακά, Κυπριακό κ.λ.π.).

Στην περίπτωση αυτή, οι εξελίξεις θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για τη χώρα μας και τον Ελληνισμό. Η Τουρκία δεν θα είναι πιά το μαύρο πρόβατο της περιοχής  ούτε πονοκέφαλος για το ΝΑΤΟ και τη Δύση. Ο ρόλος της αναβαθμίζεται και-πολύ πιθανό- οι διεκδικήσεις της θα έχουν  αρωγό τις ΗΠΑ.

Όπερ σημαίνει ότι μελλοντικά-μετά το καλοκαίρι- ουδόλως αποκλείεται ένα  σύντομο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, υπό την  ανοχή ή/και την συνηγορία των ΗΠΑ , ώστε να λειτουργήσει καταλυτικά προς την κατεύθυνση συμβιβασμών που θα είναι δυσάρεστοι ή οδυνηροί για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Εκδοχή δεύτερη: Αδιέξοδο για S-400 και τα συναφή. Το σημερινό σοβαρό ρήγμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετατρέπεται σε οριστική ρήξη. Απτές οι βαριές επιπτώσεις για την Τουρκία σε όλους τους τομείς και κρίσιμη εξέλιξη για τον επαναπροσδιορισμό σφαιρών επιρροής και συμμαχιών.

Η Ελλάδα με αναβαθμισμένο ρόλο, υπό την ομπρέλα και την δυναμική στήριξη των ΗΠΑ, ενισχύεται σε όλα τα μέτωπα και θα «ακούει βερεσέ» εφεξής τις απειλές και τους λεονταρισμούς της Τουρκίας, όπου εν ευθέτω χρόνω δεν αποκλείεται να υπάρξουν δραματικές εξελίξεις (ανατροπή Ερντογάν κ.λ.π.).

Παρακινδυνευμένη οιαδήποτε πρόβλεψη για  τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του. Πάντως ο άφευκτος υποκειμενισμός οδηγεί τη στήλη να πει ότι πιο πιθανή είναι η πρώτη εκδοχή…