VOICES

Σημειώσεις στο περιθώριο του νέου πολιτικού χάρτη

του Γιάννη Τριάντη - Δημοσίευση 8 Ιουλίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 8 Ιουλίου 2019, 18:57
Facebook Twitter Whatsapp

Αναμένοντας το νέο κυβερνητικό σχήμα...

Εν αναμονή του νέου κυβερνητικού σχήματος και των προγραμματικών δηλώσεων, η στήλη περιορίζεται σε κάποιες επισημάνσεις:

1) Πάλι φταίει ο λαός; Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, ναι απαντούν και οι μεν και οι δε! Δεν το λένε επισήμως, αλλά το εισπράττεις από τις κουβέντες και το ύφος τους. Οι Συριζαίοι εγκαλούν τον λαό που επέτρεψε στον Μητσοτάκη να κυβερνήσει και στη ΝΔ να επανέλθει στην εξουσία. Ενώ οι απέναντι απορούν και εξίστανται για το όντως υψηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόκειται για επιφανειακές προσεγγίσεις που αντιμετωπίζουν γραμμικά την κοινωνική δυναμική. Δεν εισχωρούν στα ενδότερα της κοινωνίας και δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνουν οι εσωτερικοί της κραδασμοί, ο θυμός, η απόγνωση και η αγωνία της επιβίωσης…
Εκείνοι δε που συνεχώς και εμμονικά αδυνατούν να το αντιληφθούν είναι οι λογής παρωπιδοφόροι της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστεράς. Γι αυτό παραμένουν είτε απελπιστικά στάσιμοι (ΚΚΕ) είτε εισπράττουν ασήμαντα ποσοστά και μένουν μονίμως στο περιθώριο.

2) Το μεγάλο στοίχημα: Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε, έκανε κάποια δειλά βήματα, αλλά ο εκσυγχρονισμός του κράτους παραμένει το μέγα ζητούμενο. Η ψηφιακή επανάσταση είναι δυνατή. Με ευεργετικά αποτελέσματα για τον πολίτη που δυναστεύεται από την γραφειοκρατία και, φυσικά, για την Οικονομία.

3) Όχι πια: Αρκετά με τις καθημερινές αντιπαραθέσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου με τον εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κουραστικό και βαρετό αυτό το πινγκ πονγκ δηλώσεων και απαντήσεων. Αποθεώνει την φλύαρη μικροπολιτική και λειτουργεί απωθητικά.

4) ΜΜΕ: Ο ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται ότι μια από τις αιτίες της ήττας του είναι η δύναμη πυρός από τα «εχθρικά μίντια» και μιλάει για πρωτοφανές φαινόμενο. Όμως δεν είναι πρωτοφανές. Την περίοδο του δυσώδους ΄89 ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε απέναντί του ΟΛΑ τα Μέσα Ενημέρωσης, με εξαίρεση την «Αυριανή» και το Κανάλι 29. Κι όμως, το ΠΑΣΟΚ συγκράτησε υψηλό ποσοστό και αργότερα επανήλθε στην κυβέρνηση.
Πάντως, σχετικά με τα ΜΜΕ, τώρα που αλλάζουν οι ρόλοι θα δούμε κατά πόσον θα αποδειχτούν συνεπή με τον πρότερο εαυτό τους. Αν δηλαδή θα ασκούν κριτική για ομοειδή φαινόμενα είτε αυτά αφορούν τις επιλογές και την συμπεριφορά της νέας κυβέρνησης είτε του αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ.

5) Νέο πρόσωπο: Στο τελευταίο σημείωμα της στήλης πριν από τις εκλογές σημειώναμε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει». Με μια προϋπόθεση. Ότι θα εγκύψει αυτοκριτικά στα κυβερνητικά πεπραγμένα (αστοχίες, ιδεοληψίες κλπ) και θα ασκήσει αυστηρή μεν αλλά δημιουργική αντιπολίτευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μετασχηματισμό του κόμματος. Αν εννοεί ότι ο μετασχηματισμός αυτός δεν θα προνοεί μόνο για οργανωτικού τύπου αλλαγές, αλλά θα περιλαμβάνει και άλλα στοιχεία ιδεολογικής φύσεως (διαζύγιο από ιδεοληψίες κλπ), τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ελπίζει ότι το νέο, φρέσκο πρόσωπο θα αποδώσει καρπούς.

…Εννοείται ότι αν αυτό ισχύει για τη νέα αξιωματική αντιπολίτευση, ισχύει πολύ περισσότερο για την εικόνα, την συμπεριφορά και τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έχει την τύχη της χώρας στα χέρια της.