VOICES

Μεταναστευτικό: «Το δράμα είναι ότι και οι δύο έχουν δίκιο»

του Γιάννη Τριάντη - Δημοσίευση 4 Σεπτεμβρίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 4 Σεπτεμβρίου 2019, 19:47
Facebook Twitter Whatsapp

Οι συνθήκες στο hot spot της Σάμου είναι άθλιες. Χωράει μετά βίας 650 άτομα

Καλοκαίρι στο Βαθύ της Σάμου. Ένας φίλος Σαμιώτης διεκτραγωδεί με λίγες λέξεις την απελπιστική κατάσταση των μεταναστών/προσφύγων στο Hot Spot, αλλά και την «κατάσταση πολιορκίας» που βιώνουν οι κάτοικοι της πόλης. Μεταφέρουμε την ουσία όσων μας είπε:

«Αυτή τη στιγμή ζούν στο Βαθύ περίπου 10.000 άνθρωποι. Οι μισοί είναι Έλληνες, μόνιμοι κάτοικοι, και οι άλλοι μισοί μετανάστες/πρόσφυγες από την Αφρική (πολλοί από τις χώρες του Μαγκρέμπ) ,την Συρία, το Πακιστάν και την Ασία γενικά.

Οι συνθήκες στο hot spot είναι άθλιες. Χωράει μετά βίας 650 άτομα. Τώρα, στοιβάζονται εκεί γύρω στους 4.000 ανθρώπους.! Τα ξέρετε, μην τα ξαναλέω. Απελπισμένοι άνθρωποι που ήρθαν για να φύγουν, αλλά μένουν αναγκαστικά. Μένουν χωρίς προοπτική. Γιατί δεν ξέρουν πότε και αν θα φύγουν. Νέοι οι περισσότεροι, που είχαν άλλα όνειρα όταν πήραν των ομματιών τους κι έφυγαν από την πατρίδα τους, διωγμένοι από τους πολέμους, τη φτώχεια και την ανέχεια.

Βέβαια, υπάρχουν πολλοί που έχουν νοικιάσει σπίτια. Ζούν καλύτερα από τους άλλους . Αλλά έχουν την ίδια αγωνία για το πότε –και αν -θα φύγουν. Πάντως η ζωή στο νοικιασμένο σπίτι δίνει την αίσθηση της μονιμότητος. Το που βρίσκουν τα λεφτά είναι ένα θέμα.

Φτάνουν όσα είχαν φέρει μαζί τους; Και ως πότε θα επαρκούν; Οσο για το πόσα παίρνει ο καθένας απ΄εξω (Υπατη Αρμοστεία ΟΗΕ/χρηματοδότηση από την Κομισιόν) ειλικρινά δεν ξέρω. Ψάξτο. Δημοσιογράφος είσαι (σ.σ. Το έψαξα. Κι άκρη δεν βρήκα).

Είδες την κατάσταση στο κέντρο; Λέω για το μεγαλύτερο μέρος της παραλιακής λεωφόρου, από την παιδική χαρά μέχρι την άλλη άκρη. Μιλάμε για κατάληψη που κάνει τους ντόπιους να νιώθουν εξόριστοι μέσα στην ίδια τους την πόλη. Δεν πρόκειται για δημιουργική συνύπαρξη, αλλά-το ξαναλέω- για κατάληψη.

Καμία επικοινωνία δεν υπάρχει. Δύο κόσμοι χωριστά. Διότι οι περισσότεροι από αυτούς τους χειμαζόμενους ανθρώπους νιώθουν προσωρινοί. Θέλουν να φύγουν. Δεν ήρθαν όπως παλιότερα οι Αλβανοί, οι Πολωνοί κ.α. για να μείνουν, να εργαστούν και να ριζώσουν στην Ελλάδα.

Εξάλλου, να σου πώ κάτι; Μιλάει κανείς σήμερα εναντίον αυτών των παλιών μεταναστών, που έχουν ενταχθεί πλήρως στην κοινωνία; Κανένας. Με εξαίρεση κάτι φασίστες και ακροδεξιούς.

Καταλαβαίνεις, λοιπόν, γιατί δεν μιλάω για δημιουργική συνύπαρξη αλλά για κατάληψη; Ειρηνική, χωρίς κρούσματα βίας και παραβατικότητας, αλλά κατάληψη. Βέβαια, κάποιοι θησαυρίζουν γιατί κινείται η αγορά. Αλλά οι περισσότεροι Έλληνες νιώθουν όλο και περισσότερο πολιορκημένοι. Ακόμη κι εκείνοι που είχαν τρέξει από την πρώτη στιγμή να συντρέξουν τους μετανάστες.

Εδώ είναι. Ρώτησέ τους. Ειδικά εκείνες τις γυναίκες που έτρεχαν μέρα νύχτα να μαγειρέψουν, να εξασφαλίσουν κουβέρτες και άλλα απαραίτητα υλικά. Τώρα, έχουν παγώσει. Να, πάρε διευθύνσεις και τηλέφωνα και ρώτα (σ.σ. Το έκανα. Και επιβεβαίωσα πλήρως όσα μου είπε ο φίλος).

Να μη σου πώ για την κατάσταση στο νοσοκομείο ή στο hot spot. Ξέρεις πως συμπεριφέρονται ορισμένοι μετανάστες π.χ. στις καθαρίστριες; Αθλια! Λές και είναι δούλες (σ.σ Δίπλα στο σπίτι που πέρασα τις διακοπές, μένει μια κυρία που εργάζεται ως καθαρίστρια στο hot spot. Ακούστε την: «Αυτά που βλέπω εκεί, σε αναγκάζουν να γίνεις ρατσίστρια, αν και δεν είναι σωστό. Γιατί είμαστε όλοι μυρμήγκια του θεού»).

Με βλέπεις απελπισμένο. Αλλά δεν αποτελώ εξαίρεση. Και φοβάμαι ότι μπορεί να εκτραχυνθεί η κατάσταση, αν αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών. Δεν κινδυνολογώ. Ουτε μένω αδιάφορος για το δράμα των ξεσπιτωμένων αυτών ανθρώπων. Όμως ξέρεις ποιο είναι το μεγάλο δράμα; Ότι και οι δύο έχουν δίκιο. Και οι μετανάστες/πρόσφυγες και εμείς».

…Αυτά από τον Σαμιώτη φίλο. Και έτερον ουδέν.