VOICES

Βγάζεις άκρη για μετακλητούς, Λέρο και Μετρό Θεσσαλονίκης; Όχι, βέβαια…

του Γιάννη Τριάντη - Δημοσίευση 11 Σεπτεμβρίου 2019, 21:00 / Ανανεώθηκε 12 Σεπτεμβρίου 2019, 13:25
Facebook Twitter Whatsapp

Εντάξει. Δεν πρόκειται για κορυφαία ζητήματα. Αλλά η διαχείρισή τους από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση έχει σημασία...

Αλήθεια, τι συμπεραίνει ένας πολίτης που θέλει να ενημερώνεται, ακούγοντας τους μεν και τους δε να διατυπώνουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις και εκδοχές για τα θέματα που αναφέρονται στον τίτλο του σημερινού σημειώματος;

Εντάξει. Δεν πρόκειται για κορυφαία ζητήματα. Αλλά η διαχείρισή τους από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση έχει σημασία. Γιατί αποτυπώνει σοβαρότητα ή ανευθυνότητα. Δυστυχώς, τουλάχιστον για τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, επισημαίνεται ανευθυνότητα, περιφρονητική για την κοινωνία. Από όλους. Συγκεκριμένα:

Μετακλητοί-σύμβουλοι: Ηχηρή η αποκάλυψη. Κάπου 17 εκατομμύρια και βάλε μας στοίχισε επι Τσίπρα η στρατιά μετακλητών και συμβούλων. Αλαλαγμοί και δηκτικά σχόλια για τους προηγούμενους από τα φιλοκυβερνητικά Μέσα, φρέσκο υλικό για τις κουβέντες στους καφενέδες της επικράτειας.

Α, μπα.  Αυτό είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα και χιλιοπαιγμένο έργο, απαντούν οι πρώην. Εμείς κάναμε μείωση αποδοχών στους μετακλητούς, εμείς θεσπίσαμε κανόνες διαφάνειας. Και μην συνυπολογίζετε τους μισθούς των μονίμων υπαλλήλων στον λογαριασμό των 17 εκατομμυρίων, γιατί αυτοί δεν πληρώνονται επι πλέον.

Μάλιστα. Κι άντε εσύ -ένας καλόπιστος πολίτης ή δημοσιογράφος- να βγάλεις άκρη… Ενώ θα ήταν πάρα πολύ απλό να γίνουν τα εξής, με αριθμούς και ντοκουμέντα: Πρώτον, πόσο στοίχισαν συνολικά μετακλητοί και σύμβουλοι της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, πόσο της περιόδου Τσίπρα και πόσο θα στοιχίσουν οι σημερινοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Έτσι. Για να γίνουν συγκρίσεις…

Και, δεύτερον, να δοθούν αναλυτικά στοιχεία πόσοι από αυτούς ήταν/είναι μόνιμοι υπάλληλοι και πόσοι όχι. Για να μην δημιουργείται σύγχυση, σκοπίμως και πονηρά. Είπαμε: συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμοί χρειάζονται κι όχι φωτοβολίδες εντυπώσεων και πρόχειρες γενικότητες στα κανάλια.

Λέρος: Υπαινιγμοί από τον Πέτσα ότι η κλοπή έγινε σταδιακά σε προγενέστερο χρόνο. Επι κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή… Σφοδρή αντίδραση Χαρίτση/Βίτσα, καταγγελίες για κυβερνητική ανευθυνότητα κλπ κλπ.

Λοιπόν; Βγάζεις άκρη; Όχι βέβαια. Εδώ παρεμβαίνει απαιτητικά ένα απλό ερώτημα: Είτε έγινε επι ΣΥΡΙΖΑ η κλοπή είτε μετά την 7η Ιουλίου τι σημαίνει; Ότι ευθύνονται οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας ή οι πρωθυπουργοί των δύο κυβερνήσεων; Ασφαλώς και υπάρχουν ευθύνες. Αλλά αυτές αφορούν πρωτίστως τους ιθύνοντες στρατιωτικούς της μονάδας της Λέρου. Έτσι δεν είναι;

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ο Μητσοτάκης είπε στη ΔΕΘ ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει την επιλογή της προηγούμενης είναι σύμφωνη με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας στο πλαίσιο του Αρχαιολογικού νόμου. Μιλάμε για την αφαίρεση και επανατοποθέτηση των αρχαίων στον κεντρικό σταθμό του Μετρό στη Βενιζέλου.

Μάλιστα. Βγαίνει όμως μηνίων ο Μπουτάρης, που δεν μπορείς να τον πεις και Συριζαίο, και μιλάει για τεράστιο έγκλημα! Πρώτον, γιατί υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν τα αρχαία. Δεύτερον, γιατί δεν εκλήθησαν να πουν τη γνώμη τους η Αρχαιολογική Υπηρεσία και η Αττικό Μετρό. Και, τρίτον-διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης- διότι υπάρχουν σχετικές μελέτες.

Ωραία; «Ωραία». Δηλαδή, σύγχυση και των γονέων. Που αποκαλύπτει  απόλυτη περιφρόνηση απέναντι στην αλήθεια και την κοινωνία.