VOICES

Το γαλλικό βέτο, οι τριγμοί στη Βόρεια Μακεδονία και τα (νέα) σύννεφα για τη χώρα μας

του Γιάννη Τριάντη - Δημοσίευση 23 Οκτωβρίου 2019, 13:00 / Ανανεώθηκε 23 Οκτωβρίου 2019, 13:14
Facebook Twitter Whatsapp

Η νέα εξέλιξη στη γειτονική χώρα υποχρεώνει την Ελλάδα να βρίσκεται σε εγρήγορση. Δεν αρκεί να περιμένει τις εκλογές του Απριλίου –και την ενδεχόμενη επικράτηση του VMRO- για να κινηθεί.

Τι θα συμβεί αν κερδίσει τις εκλογές το VMRO στην Βόρεια Μακεδονία; Υπάρχει κίνδυνος να μην εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να επανέλθει η πρότερη κατάσταση;

Θεωρητικά αυτό είναι δυνατό, εάν το VMRO διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία για νέα συνταγματική αναθεώρηση. Όμως μια Διεθνής Συμφωνία δεν είναι παίξε γέλασε. Οι επιπτώσεις είναι βαριές για το μέρος που υπαναχωρεί, εκτός κι αν πρόκειται για έναν από τους ισχυρούς του κόσμου που δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Οι Αμερικανοί έχουν ήδη ενοχληθεί από το βέτο της Γαλλίας για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, βέτο που άνοιξε τον ασκό τους Αιόλου στα Σκόπια. Όμως εκείνο που πρωτίστως επιδίωκαν (ένταξη στο ΝΑΤΟ) το έχουν εξασφαλίσει. Επομένως, ενδέχεται να μην « χαλάσουν τον κόσμο», αν το VMRO υπαναχωρήσει (που δεν είναι βέβαιο ότι θα το πράξει), αλλά δεν θα παραμείνουν θεατές.

Σαφές το γιατί: η κατάσταση τόσο στη Βόρεια Μακεδονία όσο και συνολικά στα Βαλκάνια ενδιαφέρει άμεσα τις ΗΠΑ, ειδικά αν ληφθεί υπόψιν το ανάλογο ενδιαφέρον της Ρωσίας για την περιοχή.
Λογικά, επ΄ουδενί θα αφήσουν στην τύχη του το θέμα της Συμφωνίας, γιατί έτσι θα δώσουν χώρο και ρόλο στη Μόσχα. Όμως το πρόσφατο κρούσμα με τους Κούρδους δεν επιτρέπει λογικά και ασφαλή συμπεράσματα για τις επιλογές και τη στάση των ΗΠΑ υπο τον Τραμπ.

Η νέα εξέλιξη στη γειτονική χώρα υποχρεώνει την Ελλάδα να βρίσκεται σε εγρήγορση. Δεν αρκεί να περιμένει τις εκλογές του Απριλίου –και την ενδεχόμενη επικράτηση του VMRO- για να κινηθεί.

Από τώρα οφείλει να δραστηριοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα (προειδοποήσεις,προσωπικές επαφές του πρωθυπουργού με ηγέτες της Ενωσης και τις ΗΠΑ κ.α.). Και προπάντων να έχει καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο αντί-δρασης σε περίπτωση που οι αμετανόητοι εθνικιστές της γείτονος πετάξουν την Συμφωνία των Πρεσπών στα σκουπίδια ή επιχειρήσουν να την αλλάξουν.

Πάντως μέχρι σήμερα, οι κυβερνήσεις Τσίπρα-Μητσοτάκη έχουν αποφύγει να πράξουν το στοιχειώδες σχετικά με την μη τήρηση όρων της Συμφωνίας απο τον Ζάεφ. Το μέγα θέμα με τα διαβατήρια της γείτονος (στο μεταβατικό διάστημα τυπώθηκαν με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας και θα ισχύουν για 20 χρόνια), είναι χαρακτηριστικό.

Και, φυσικά, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το κατά πόσον έχουν προχωρήσει-και προς ποιά κατεύθυνση- οι επαφές των επιτροπών για την αλλαγή ύλης στα σχολικά βιβλία, καθώς και στην επίσημη ιστορία των δύο χωρών.

Το βέτο της Γαλλίας-είτε ως αντίδραση στις επιλογές του Τράμπ (δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα) είτε ως εναντίωση στην γερμανική διείσδυση στα Βαλκάνια- δημιούργησε νέο τοπίο. Ο εφησυχασμός της χώρας μας θα είναι ο,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί…

Υ.Γ. Τι επικίνδυνη γελοιότητα κι αυτή με το Τζόκερ! Προσεχώς, περισσότερα από την στήλη.