current views are: 16

5 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση09:33

Αλαλούμ με τα φορολογικά και τους μποναμάδες

Η κυβέρνηση πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτούς που έχουν εξαντληθεί από τους φόρους και σ΄αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη για ενίσχυση των εισοδημάτων τους.

Δημοσίευση 09:33’

Η κυβέρνηση πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτούς που έχουν εξαντληθεί από τους φόρους και σ΄αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη για ενίσχυση των εισοδημάτων τους.

Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών αναζητούν καλές ειδήσεις για να συντηρήσουν το καλό κλίμα σε φοροελαφρύνσεις και νέους «μποναμάδες», με εφαλτήριο το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ένα πλεόνασμα που συνεχίζει να βγαίνει από την υπερφορολόγηση. Η αγωνία και η σπουδή κάποιων Υπουργών να παρουσιάσουν παροχές είναι τόσο μεγάλες που βγαίνουν ή διαρρέουν και στη συνέχεια τα διαψεύδουν ή τα διορθώνουν. Από τις ηλεκτρονικές δαπάνες που ανεβοκατεβαίνει το πλαφόν ανά εβδομάδα αλλά και η ανακοίνωση για τα μισθώματα που ξεσήκωσαν αντιδράσεις μέχρι τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα των Χριστουγέννων. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται προσδοκίες και αποτυπώνονται και στις δημοσκοπήσεις που όμως μπορεί να εξελιχθούν σε «φούσκα» που θα σκάσει αν διαψευστούν.

Το πρόβλημα είναι πως τα χρήματα αυτά δεν βγαίνουν εύκολα για να χρησιμοποιηθούν για φοροελαφρύνσεις. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, καθώς θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτούς που έχουν εξαντληθεί από τους φόρους και σ΄ αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη για ενίσχυση των εισοδημάτων τους.

Ωστόσο, ο προϋπολογισμός είναι γεμάτος με άγνωστους Χ και εξισώσεις και πολλές μεταβλητές ως προς τα βασικά μεγέθη του για το 2020. Πρώτο μεγάλο ερωτηματικό είναι η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ ή 7,026 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, συμπεριλαμβάνοντας το πακέτο με τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Το προσχέδιο για το 2020 περιλαμβάνει τις υποσχέσεις της Θεσσαλονίκης, αλλά και φορολογικά «ισοδύναμα» 1,2 δισ. Ευρώ. Πρόσθετα φορολογικά έσοδα 800 εκατ. ευρώ για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Θα προέλθουν από τον ενιαίο συντελεστή 30% για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, από τη διεύρυνση του ΕΝΦΙΑ, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και την επέκτασή τους σε 7.000 περιοχές.

Είναι μια πρόβλεψη που θα αποδειχτεί στο ταμείο, καθώς τελεί υπό την αίρεση ότι τα μέτρα ενίσχυσης των εσόδων που παρουσίασε η κυβέρνηση στους δανειστές θα φέρουν νέο χρήμα 800 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Η κυβέρνηση έδειξε ότι ήταν έτοιμη και με σχέδιο αλλά με όλα τα παραπάνω κάποιοι Υπουργοί με τα λεγόμενα τους βάλθηκαν να θολώσουν την αρχική εικόνα.

Και αν το μεταναστευτικό έχει αποδειχτεί η «Αχίλλειος πτέρνα» της κυβέρνησης τότε με το φορολογικό, την υπερφορολόγηση και τον ΕΝΦΙΑ τα πράγματα θα είναι παρά πολύ δύσκολα καθώς έχει αποδειχθεί ότι ήταν το Βατερλό όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων της κρίσης.


σχετικα αρθρα