VOICES

Η μπαχαλοποίηση της Προανακριτικής βλάπτει και τις δυο πλευρές

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 9 Νοεμβρίου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 14 Νοεμβρίου 2019, 17:33
Facebook Twitter Whatsapp

Είναι πρωτοφανές αυτό που γίνεται με την Προανακριτική

«Veritas odit moras»

Η αλήθεια απεχθάνεται την καθυστέρηση

Σενέκας, Ρωμαίος φιλόσοφος

Η κυβέρνηση Τσίπρα ανάμεσα στα αρνητικά που άφησε πίσω της ήταν οι κοινοβουλευτικοί ακροβατισμοί. Πολλές ήταν οι εκπτώσεις από την διακήρυξη του 2015 «είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας και αυτό θα υπηρετήσουμε μέχρι τέλους». Το νέο αφήγημα είναι «θα σας ταράξουμε στην νομιμότητα» αλλά επίσης πέφτει μεγαλοπρεπώς στο κενό.

Είναι πρωτοφανές αυτό που γίνεται με την Προανακριτική που διερευνά καταγγελίες για παρεμβάσεις του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη για στήσιμο πολιτικής σκευωρίας στην υπόθεση της Novartis. Η Επιτροπή συγκροτήθηκε πριν ένα μήνα και ακόμη δεν άρχισε τις εργασίες της. Μια οι χυδαιολογίες Πολάκη και η οργή Τζανακόπουλου λόγω εξαίρεσης τους από την πλειοψηφία διότι θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες και δεν μπορούν ταυτόχρονα να παίζουν τον ρόλο του εισαγγελέα και μια η μαζική παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι προφανώς πήγαν για να παίξουν το ρόλο «τείχους» στους συναδέλφους τους αν επιχειρούσε να τους βγάλει έξω η φρουρά της Βουλής, οδηγούν σε καθυστερήσεις που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα.

Μόνον ένας αφελής θα πίστευε ότι δεν θα κληθεί ως μάρτυρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος όταν επισκέφθηκε τον Άρειο Πάγο λίγες ώρες πριν τη σύσκεψη στο Μαξίμου μετά την οποία ο κ.Παπαγγελόπουλος μίλησε για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους»

και ακολούθησε η αποστολή της δικογραφίας της Novartis στη Βουλή με τα 10 πολιτικά πρόσωπα.

Μόνον ένας αφελής θα πίστευε ότι δεν θα κληθεί ως μάρτυρας και ο πρώην αν.υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης όταν αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι γνώριζε τους υποτίθεται (ανώνυμους) προστατευόμενους μάρτυρες στις καταθέσεις των οποίων στηρίχτηκε η παραπομπή των 10 πολιτικών προσώπων σε Προανακριτική με τη σκιά ότι «τα πήραν».

Επειδή, λοιπόν, ο κ.Τσίπρας δεν είναι καθόλου αφελής, επί τούτου τους έβαλε στην Προανακριτική Επιτροπή. Γνωρίζοντας ότι θα ζητηθεί η εξαίρεση τους. Και γι αυτό φέρει ακέραια την ευθύνη για την συμπεριφορά τους και τις καθυστερήσεις.

Προς τι όλα αυτά τα προσχήματα και προσκόμματα όμως; Δεν εμπιστεύεται άλλους βουλευτές του που θα μπορούσαν να εκπροσωπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ; Και κυρίως, εάν είναι τόσο βέβαιος ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συγκροτούν την κατηγορία της πολιτικής σκευωρίας δεν θα έπρεπε να βιάζεται να λάμψει η αλήθεια που θα εξέθετε τη ΝΔ και το ΚΙΝ.ΑΛ;

Εκτός και αν ο κ.Τσίπρας φοβάται την αλήθεια. Μπορεί ο ίδιος να μην έχει παραπεμφθεί στην Προανακριτική αλλά αν βρεθούν στοιχεία και ο κ.Παπαγγελόπουλος παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ουδείς θα πιστέψει ότι έστησε μόνος του την «πολιτική σκευωρία» για τα 10 πολιτικά πρόσωπα. Όλοι θα θεωρούν ότι ο κεντρικός καθηγητής ήταν ο τότε πρωθυπουργός.

Αιφνιδίως Πολάκης και Τζανακόπουλος κόπτονται υπέρ της αναγκαιότητας να καταθέσει το πρώην μεγαλοστέλεχος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής και κατηγορούν τη ΝΔ και το ΚΙΝ.ΑΛ ότι αυτοί καθυστερούν την έναρξη των εργασιών της Προανακριτικής. Θα μας τρελάνουν; Επί δυόμισι χρόνια ο κ.Φρουζής ουδέποτε εκλήθη είτε για κατάθεση είτε για απολογία από την τακτική Δικαιοσύνη αν και είναι πρόσωπο κλειδί διότι στο ενδεχόμενο που έγιναν δωροδοκίες εκείνος θα τις είχε κάνει. Όμως ουδείς διαμαρτυρήθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί συνέβη αυτό!

Τώρα, λοιπόν, που άπαντες επιζητούν την κατάθεση Φρουζή, το πρώην μεγαλοστέλεχος της Novartis που έχει κληθεί να καταθέσει ως πρώτος μάρτυρας, πάει κι έρχεται στη Βουλή, αναμένοντας επί ώρες είτε στο κυλικείο είτε στο κουβούκλιο της εισόδου, να τον καλέσουν, αλλά δεν τον καλούν διότι η Προανακριτική δεν αρχίζει τις εργασίες της και ασχολείται με τα διαδικαστικά.

Αυτή η φαρσοκωμωδία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είτε γελάει ο κόσμος είτε απλώς εντείνεται η πολιτική απαξία. Και γι αυτό ευθύνη φέρει και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία (ΝΔ, ΚΙΝ.ΑΛ) που ψήφισαν υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής.

Ενας στοιχειώδης κοινοβουλευτικός σεβασμός πρέπει να υπάρχει και προς τον κατηγορούμενο. Να μην επαναληφθεί ότι έγινε με τους 10 πολιτικούς που ήταν στα μανταλάκια επί δυόμισι χρόνια και μόλις πρόσφατα για τους εφτά μπήκε στο αρχείο το μέρος της δικογραφίας που τους αφορά. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος υποστηρίζει ότι είναι αθώος και θα πρέπει να αρχίσει τις εργασίες της η Προανακριτική για να υπερασπιστεί τον εαυτό του επί πραγματικών γεγονότων και όχι επί εικασιών.

Η μπαχαλοποίηση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Κάνει κακό στη δημοκρατία, εμποδίζει την αποκάλυψη της αλήθειας και προσβάλει όχι μόνο τη δημοκρατία αλλά και την νοημοσύνη των πολιτών.