current views are: 17

13 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση15:02

Όχι! Δεν είστε εσείς το κράτος

Η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στην κοινωνία απέχει παρασάγγας από το σιδηρούν προσωπείο του αστυνομικού κράτους…

Δημοσίευση 15:02’

Η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στην κοινωνία απέχει παρασάγγας από το σιδηρούν προσωπείο του αστυνομικού κράτους…

Το είχε πει, το 1992, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους αστυνομικούς: «Εσείς είστε το κράτος». Δεν ήταν απλώς ατυχής έκφραση. Ηταν ανατριχιαστική. Και άκρως επικίνδυνη.
Δεν χρειάζονται αναλύσεις για το επικίνδυνον του πράγματος. Ο ρόλος της αστυνομίας είναι καθορισμένος από το Σύνταγμα. Επομένως, οποιαδήποτε θεώρηση υπερβαίνει το συνταγματικό πλαίσιο, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για λογής αυθαιρεσίες εκ μέρους της αστυνομίας και των δυνάμεων καταστολής.

Ειδικά όταν η θεώρηση αυτή προέρχεται απο τον πρωθυπουργό μιάς χώρας, η οποία έχει βιώσει μεταπολεμικά ένα ζοφερό καθεστώς αστυνομοκρατίας, διώξεων και εγκληματικών ενεργειών, όπως ήταν η δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη.
Ναι, τότε ήταν (1963) που ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής αναρωτήθηκε έμπλεος οργής και απορίας: «Ποιος κυβερνά αυτόν τόπο;». Βέβαια, μια συναφής ερώτηση θα ήταν «ποιός επέτρεψε να δημιουργηθεί αυτό το κλίμα», αλλά δεν είναι της παρούσης. Εξάλλου έχει απαντηθεί από την ιστορία το ερώτημα αυτό…

Δυστυχώς, σήμερα-επι κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη- τα κρούσματα αυθαίρετης και γενικώς απαράδεκτης συμπεριφοράς εκ μέρους αστυνομικών οργάνων δεν είναι λίγα. Συγκεκριμένες οι καταγγελίες ακόμη και εκ μέρους βουλευτών (π.χ. Κλέων Γρηγοριάδης, του ΜεΡΑ 25), όπως και η (επίσης επώνυμη) μαρτυρία για την εισβολή οργάνων της τάξεως σε μπάρ, στου Γκύζη.

Ασφαλώς και αποτελεί υποχρέωση-κι όχι απλώς δικαίωμα- της αστυνομίας να ψάχνει για ναρκωτικά, ώστε να αντιμετωπιστούν οι υπαρκτές συμμορίες και οι έμποροι που τα διακινούν. Ασφαλώς και οι αστυνομικές εξορμήσεις απανταχού της γής δεν γίνονται με «το σείς και με το σας». Όμως η συμπεριφορά των αστυνομικών-τουλάχιστον σύμφωνα με όσα έχουν καταγγελθεί και δεν έχουν διαψευστεί- ήταν επιεικώς απαράδεκτη.

Η πιο ηχηρή στη σειρά των καταγγελιών έγινε από έναν πολίτη, ο οποίος εδάρη ανηλεώς και υπέστη ποικίλες ταπεινώσεις (τον ξεγύμνωσαν και τον χλεύαζαν). Πρόκειται για τον συλληφθέντα στα Εξάρχεια, Λάμπρο Γούλα, ο οποίος κατήγγειλε δημοσίως ότι οι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν του είπαν, μεταξύ άλλων:
«Ετσι γα@@νε οι χακί. Στα Εξάρχεια έχουμε χούντα ρε, το κατάλαβες; Οποιος δεν δέχεται φάπα και που@@α, δεν μπαίνει στα Εξάρχεια. Εμείς κάνουμε κουμάντο».

Ανατριχιαστικές κουβέντες, φρικώδης συμπεριφορά. Όμως μέχρι στιγμής ούτε εισαγγελέας παρενέβη, ούτε ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ενδιαφέρθηκε για την διερεύνηση της υποθέσεως ώστε να διαπιστωθεί αν όντως συνέβησαν όσα καταγγέλλει ο Γούλας ή συνιστούν υπερβολές, μυθεύματα και συκοφαντίες.

Η στήλη δεν παρακάμπτει το γεγονός ότι αρκετοί αστυνομικοί έχουν υπάρξει θύματα βίας. Ουτε συμμερίζεται απλοϊκές ή ιδεοληπτικές απόψεις ότι κάθε αστυνομική επιχείρηση φέρει εγγενώς απεχθή κατασταλτικό χαρακτήρα.

Όμως ο,τιδήποτε επιδοτεί την αστυνομική αυθαιρεσία -η ανοχή σε έκνομη συμπεριφορά των οργάνων, η αίσθηση οτι αυτοί είναι το κράτος κλπ -οδηγεί σε επίφοβες ατραπούς. Η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στην κοινωνία απέχει παρασάγγας από το σιδηρούν προσωπείο του αστυνομικού κράτους…


σχετικα αρθρα