current views are: 9

30 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση10:30

Το match point της Φώφης και οι «κηπουροί» του Τσίπρα

Ο κ.Τσίπρας κάνει μία επιλογή υψηλού ρίσκου με αυτού του είδους τη διεύρυνση που επιχειρεί

Δημοσίευση 10:30’

Ο κ.Τσίπρας κάνει μία επιλογή υψηλού ρίσκου με αυτού του είδους τη διεύρυνση που επιχειρεί

Καθόλου δεν συμφωνώ με την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεμβολίζει το ΠΑΣΟΚ. Το παλιό ΠΑΣΟΚ διεμβολίζει τον ΣΥΡΙΖΑ που σε λίγο θα αποτελεί μια συνιστώσα της πάλαι ποτέ μεγάλης πασοκικής παράταξης! Ο «μετασχηματισμός» του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε «ανασχηματισμό» του παλιού ΠΑΣΟΚ.

Είναι γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε πιο ακριβά από όλες τις πολιτικές δυνάμεις τα μνημόνια και τη συγκυβέρνηση. Η ηχηρή πτώση του από το βάθρο του δικομματισμού στο οποίο ανέβαινε εναλλάξ με τη ΝΔ, είχε και άλλες συνέπειες πέραν της μαζικής αποχώρησης των ψηφοφόρων του: απωλέσθησαν «βιλαέτια», κομματάρχες έμειναν άνεργοι, βουλευτές χωρίς έδρες, στελέχη χωρίς παραγοντιλίκι, εργατοπατέρες χωρίς στρατούς και προκλητικά προνόμια. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν τους άνοιξε απλώς τις πόρτες της Κουμουνδούρου αλλά τους έστρωσε και κόκκινο χαλί. Διάφοροι «πρώην» που μέχρι πρόσφατα καθύβριζαν ασύστολα τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, βρέθηκαν στα κέντρα των αποφάσεων και της ιδεολογικής αναζήτησης του κόμματος. Δεν συνέβη το ίδιο και στη ΝΔ; Βεβαίως. Αλλά όχι με αυτήν την μαζικότητα.

«Κηπουροί» πρώην πρωθυπουργών του ΠΑΣΟΚ άλλαξαν απλώς «αυλή». Υλικά παλιάς χρήσης βγήκαν από τα αζήτητα και πρωταγωνιστούν στο συριζαΐικο γίγνεσθαι ενώ αυθεντικές φωνές του πάλαι ποτέ αριστερού ΣΥΡΙΖΑ έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Υπάρχουν βέβαια και σοβαρά πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ που όντως διέκριναν στον Αλέξη Τσίπρα την συνέχεια της προοδευτικής παράταξης. Δεν κάνουν τη «φασαρία» που κάνουν οι άλλοι για να δώσουν το στίγμα του νέου στρατοπέδου, τον στήριξαν περισσότερο στο όνομα της «προοδευτικής παράταξης».

Θεωρώ ότι ο κ.Τσίπρας κάνει μία επιλογή υψηλού ρίσκου με αυτού του είδους τη διεύρυνση που επιχειρεί. Οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ήρθαν στον ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν τους άστεγους μεγάλοπαράγοντες και παραγοντίσκους. Ο κίνδυνος να ξυπνήσει τα αρνητικά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων είναι υπαρκτός.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν την πολιτική ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενισχύεται και τον ΣΥΡΙΖΑ να κατρακυλάει στο ποσοστό των ευρωεκλογών (από το 31,5% στο 23-24%). Αν θεωρεί ο πρώην πρωθυπουργός ότι θα τον οδηγήσει εκ νέου στο Μαξίμου η Ρεγγίνα Βάρτζελη -τυχαία είναι η επίκληση του ονόματος της – μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτεί. Και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να πείσει για την αναγκαιότητα της τον Νίκο Φίλη, τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Πάνο Λάμπρου και άλλους που αποτελούν την ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τ´ άλλα οι αποσχιστικές δυνάμεις που εμφανίζει το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι άμοιρες ευθυνών. Η Φώφη Γεννηματά δεν επέλεξε τις καθαρές λύσεις. Έκανε λάθος επιλογές οδηγώντας το κόμμα της ακόμη και στην περιπέτεια να δοκιμάσει τη διεύρυνση με όμορες δυνάμεις όχι μέσα από μία κοινή διακήρυξη αρχών και θέσεων αλλά πρώτα μέσα από την εκλογή αρχηγού! Ακόμη και τον Ραγκούση που διεκδίκησε την αρχηγία και πήρε κάτω από 2%, οι δικές της επιλογές τον έβγαλαν από την αφάνεια. Κι αφού τον «προίκισε» εκείνος προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ. Οδήγησε σε αποχώρηση ακόμη και έναν Ευάγγελος Βενιζέλο που δεν θα πήγαινε ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ ούτε στη ΝΔ και θα μπορούσε να τον έχει κάνει σύμμαχο της.

Πιθανόν να έχει δίκιο όταν υποστηρίζει ότι τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν και στις τελευταίες μεταγραφές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν καν ΚΙΝ.ΑΛ στις εκλογές. Και σίγουρα, πάντως, δεν έδειξαν καμία προθυμία να στηρίξουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης του.

Μπορεί αυτοί που φεύγουν να μην δίνουν πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη γνώμη μου αλλά κάνουν κακό στο ΚΙΝ.ΑΛ. Τα στοιχήματα που έχει μπροστά της η Φώφη Γεννηματά είναι κρίσιμα. Το ΠΑΣΟΚ από τον Μάιο του 2012 μέχρι σήμερα έχασε πάνω από 300.000 ψηφοφόρους. Δεν επιστρέφουν. Η εσωστρέφεια ευνοεί μόνο προσωπικές στρατηγικές.

Αναζητείται νέο ελκυστικό αφήγημα. Δεν το έχει βρει μέχρι τώρα η κυρία Γεννηματά. Υπάρχει χώρος να αναπτυχθεί το ΚΙΝ.ΑΛ γιατί ένας αριθμός ψηφοφόρων δεν θέλει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τη ΝΔ και βρίσκεται εν αναμονή.

Στο τένις το match point είναι εκείνο το σημείο όπου χρειάζεσαι έναν πόντο για να κερδίσεις ή να χάσεις. Θα κριθεί από ποιο μέρος θα πέσει η μπάλα. Αυτή είναι και η πρόκληση που έχει μπροστά της η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ.