Το Σαββατοκύριακο που πέρασε είχαμε τον διήμερο εορτασμό για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Μέσα σε κλίμα πανηγυρικό η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού δρ. Μαρία Βλαζάκη ενημέρωσε το κοινό για την ιστορική σπουδαιότητα των Φιλίππων, αλλά και για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν στα συνολικά δέκα χρόνια που απαιτηθήκαν για να ολοκληρωθεί ο φάκελος υποψηφιότητας και να γίνει δεκτός.

Λίγο αργότερα, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου αποκάλυψε την αναμνηστική πινακίδα επιβεβαιώνοντας πλέον και τυπικά την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Και εδώ είναι που αρχίζει ο τραγέλαφος.

Χαμογελαστή την είδαμε να ποζάρει δίπλα στην πινακίδα, να την παρατηρεί και εμφανώς συγκινημένη να δηλώνει ότι «Σήμερα γιορτάζουμε μια παγκόσμια επιτυχία της Ελλάδας με μεγάλη εμβέλεια. Αυτή η επιτυχία είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σημαντικής συνεργασίας, αυτός ο χώρος εξέχουσας σημασίας που σηματοδοτείται με τα αποκαλυπτήρια πινακίδων, οφείλεται στη συλλογική πρωτοβουλία και στην συντονισμένη προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού, της Γενικής Διεύθυνσης Κλασσικών Αρχαιοτήτων, των Διευθύνσεων Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, της Βυζαντινών-Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καβάλας και Θάσου, του Ταμείου Αρχαιολογικών πόρων, αλλά και των δήμων Καβάλας-Φιλίππων και της τοπικής κοινωνίας».

Μόνο που αν η υπουργός είχε λίγο παραπάνω παρατηρητικότητα δεν θα χαμογελούσε, ούτε θα πόζαρε καμαρωτή δίπλα στην επιγραφή γιατί το τραβηγμα του λευκού υφάσματος αποκάλυψε και ένα τραγικό λάθος. Η επιγραφή αντί να γράφει World Heritage Site (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς), έγραφε Word (που σημαίνει «λέξη») Heritage Site!

Έπειτα από τόσες προετοιμασίες για μια τόσο σπουδαία στιγμή για την χώρα μας, οι αρμόδιοι φορείς έδειξαν τελικά ότι ήταν τόσο λίγοι... Κανείς δεν είδε ένα ορθογραφικό λάθος που θα... έβγαζε τα μάτια των τουριστών που θα το έβλεπαν. Κανείς δεν έλεγξε μια επιγραφή που θα τοποθετούνταν στην είσοδο ενός εκ των μεγαλύτερων αρχαιολογικών χώρων της χώρας μας!

Έπρεπε το θέμα να πάρει διαστάσεις στα ηλεκτρονικά κυρίως μέσα ενημέρωσης και να γίνει θέμα συζήτησης στα social media για να σπεύσει, όπως μαθαίνουμε, η Αρχαιολογική Υπηρεσία να αφαιρέσει την επιγραφή, ώστε να διορθωθεί.

Πάλι καλά!