Έρχεται βαρυχειμωνιά -όχι λόγω του καιρού! Οι αλλαγές στη κοινωνία θα είναι σαρωτικές, η καθημερινότητά μας, όπως την γνωρίζουμε, δύσκολα θα ξανα υπάρξει, το μέλλον καθίσταται αβέβαιο –ιδίως των νέων. Οι αλλαγές επιτοκίων θα επιβαρύνουν και άλλο τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, οι αλλαγές στα εργασιακά ανατρέπουν πλήρως τους όρους εργασίας αλλά και την ίδια την εργασία, η ιδιοκτησία «αλλάζει», το δικαίωμα στη μόρφωση σε λίγο θα είναι μακρινό παρελθόν. 

Στις 12 Οκτωβρίου του 1944 η Αθήνα απελευθερωνόταν από την γερμανική κατοχή. Σήμερα, χωρίς σε καμία περίπτωση να υποστηρίζουμε ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, η κοινωνία -όχι μόνο η δική μας- βρίσκεται σε μια διαδικασία μετάβασης σ’ ένα άλλο κόσμο. Έναν κόσμο που θα κυριαρχούν ολοκληρωτικά τα χρηματοπιστωτικά κέντρα. Αυτή η μετάβαση για τη χώρα μας έχει ξεκινήσει πέντε χρόνια τώρα. Από σήμερα, όμως, θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του τρίτου μέρους των αλλαγών που συντελούνται. Την υλοποίηση του μνημονίου made in Syriza…

* Το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε και οδεύει προς ψήφιση μέσα στη βδομάδα –Παρασκευή ή Σάββατο. Οι μειώσεις συντάξεων (ακόμα και των κατώτατων…) δεν αμφισβητούνται ούτε από την κυβέρνηση, οι αλλαγές που έρχονται με το νέο ασφαλιστικό ανατρέπουν τη ζωή χιλιάδων πολιτών, οι άνεργοι αυξάνονται, ο ΕΝΦΙΑ γίνεται απεχθέστερος, τα τέλη κυκλοφορίας αυξάνονται, ενώ η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα δοκιμάσει την κοινωνική συνοχή. Ανακεφαλαιοποίηση που προϋποθέτει λύση για τα «κόκκινα δάνεια», πριν την 1η Ιανουαρίου του 2016 –αδύνατον αν τα δάνεια δεν δοθούν σε distress fund… Τι κάνουν αυτά τα… «επενδυτικά κεφάλαια»; Διαχειρίζονται τα «κόκκινα δάνεια» προσπαθώντας να εισπράξουν περισσότερα από όσα επένδυσαν. Δεν τα ενδιαφέρει αν θα μείνουν οικογένειες στο δρόμο ή από ένα τριάρι στο Παγκράτι θα βρεθούν να ζουν σε μια τρώγλη. Οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν και ελπίζουμε η κυβέρνηση να κρατήσει το λόγο της ότι δεν θα πουληθούν τα «κόκκινα δάνεια».

* Η διαγραφή του χρέους ξεχάστηκε. Η κυβέρνηση θα προτείνει «την επιμήκυνση των πληρωμών, τη μετατροπή των επιτοκίων σε σταθερά, τη ρήτρα ανάπτυξης αλλά και μια μακρά περίοδο χάριτος». Το ΔΝΤ θέλει χρόνους αποπληρωμής πάνω από τριάντα χρόνια, οι ευρωπαίοι πολύ λιγότερα! Η Κρ. Λαγκάρντ, άλλωστε, απέρριψε την πρόταση του Γέρουν Ντάισελμπλουμ ότι το χρέος θα γίνει βιώσιμο αν η Ελλάδα καταβάλλει το 15% του ΑΕΠ για το χρέος κάθε χρόνο. 

* Η κυβέρνηση, όμως, δεν φαίνεται να έχει βρει ακόμα το συντονισμό της –ένα μήνα τώρα. Μέχρι σήμερα παρακολουθούμε ατομικές κινήσεις υπουργών –κακές και καλές. Καταγράφονται καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες, ελλείμματα κατανόησης και, βέβαια, ανεπάρκεια. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να βρει τον βηματισμό της, χρόνος δεν υπάρχει και αν δεν αλλάξει ρότα θα βρεθεί ανάμεσα σε κοινωνία και δανειστές. 

** Στο κόμμα, πλέον, φαίνεται ότι κυριαρχεί πλήρως ο Αλ. Τσίπρας. Το «κόμμα μέσα στο κόμμα» δεν υφίσταται (προς ώρας;) και η χθεσινή Κεντρική Επιτροπή τον ανέδειξε παντοδύναμο. Ο γραμματέας «δικός» του, το ίδιο και η Πολιτική Γραμματεία που τα μέλη της αυξήθηκαν στα 17 για να χωρέσουν όλοι! Ακόμα και (τρεις) υπουργοί που αρχικά ήταν τέσσερις αλλά δεν αποδέχτηκε ο Ν. Φίλης. Τι θα σημάνει αυτό για ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση κανείς δεν γνωρίζει. Το σίγουρο είναι ότι κυβέρνηση χωρίς ισχυρό κόμμα δεν αντέχει για πολύ!