Στην τηλεοπτική πιάτσα ακούγεται ότι σε στούντιο καναλιού τοποθετήθηκε… ράντζο για να προλαβαίνει ένας υπουργός να ξαποσταίνει λίγο μεταξύ των διαδοχικών εμφανίσεών του! Ο εν λόγω υπουργός μπορεί να… διέφυγε τον κίνδυνο τηλεοπτικής υπερκόπωσης, εντούτοις, η διαρκής παρουσία του στις οθόνες μας, όπως και να το κάνουμε, θέτει εν αμφιβόλω το πόσο έχει αφοσιωθεί στην εκπλήρωση των καθηκόντων του -τα οποία δεν θα τα έλεγες και επουσιώδη.

«Το γυαλί τρελαίνει τον κόσμο», συνηθίζει να λέει βετεράνος της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης. Αν κρίνουμε, μάλιστα, από την συμπεριφορά του ιδίου (και την ποσότητα εσπρέσο που καταναλώνει καθημερινά), έχει απόλυτο δίκιο! Είναι, βέβαια, στη φύση των ανθρώπων να τους αρέσει να είναι δημοφιλείς. Επίσης, σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς, η δημόσια έκθεση αποτελεί πυλώνα του επαγγέλματος τους. Εν ολίγοις, ο πολιτικός και θέλει και πρέπει να βγαίνει στα κανάλια. Πρέπει, όμως, να υπάρχει και κάποιο μέτρο. Γιατί πολλές φορές αποδεικνύεται μικρή η απόσταση ανάμεσα στο «θέλω να είμαι δημοφιλής» από το «έχω γίνει νούμερο». Το γυαλί δεν τρελαίνει μόνο τα σούργελα, αλλά και τους σοβαρούς ανθρώπους.

Δεν γίνεται, δηλαδή, από τη μια μεριά να λέει ο πρωθυπουργός ότι έχουμε σηκώσει ψηλά τα μανίκια για να βγάλουμε τη σκληρή δουλειά που έχουμε μπροστά μας, και από την άλλη, ορισμένοι υπουργοί του να έχουν πιάσει «στασίδι» στα πάνελ. Δεν γίνεται να διαμηνύει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε όλους τους τόνους, ότι έχει συναίσθηση ότι τα μέτρα είναι επώδυνα, και από την άλλη οι υπουργοί χαλαροί και light να ζουν τον (τηλεοπτικό) μύθο τους. Αυτή η εικόνα χαλαρότητας και ανεμελιάς έτσι κι αλλιώς είναι εξοργιστική για τους πολίτες. Πόσο μάλλον σε μια περίοδο που πέφτουν οι φόροι σαν το χαλάζι.

Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν οι υπουργοί ανακοινώνουν μείζονες μεταρρυθμίσεις στις τηλεοράσεις χωρίς να έχουν συνεννοηθεί πρώτα με τον πρωθυπουργό ή τους υπόλοιπους αρμόδιους υπουργούς. Η κατάσταση, όμως, εκρήγνυται πραγματικά όταν ο υπερ-άνετος υπουργός παρουσιάζει σε πρωινάδικο το ιδεάκι που του ήρθε εκείνη τη στιγμή, λες και βρίσκεται σε brainstorming διαφημιστικής εταιρίας. Ο ρέκτης υπουργός κερδίζει για λίγο τα φλας της δημοσιότητας, αλλά γρήγορα θα δει το Μαξίμου να τον αδειάζει. Ωστόσο, τα αδειάσματα έχουν το κόστος τους. Γιατί με κάθε υπουργική πομφόλυγα και την αντίστοιχη διάψευση που προκαλεί, η κυβέρνηση σπαταλάει άσκοπα μέρος του πολιτικού κεφαλαίου της. Κεφάλαιο που πέραν του ότι έτσι κι αλλιώς δεν είναι απεριόριστο, θα ήταν προτιμότερο για την κυβέρνηση να το διατηρήσει εν όψει του πολιτικά σκληρού χειμώνα που έρχεται.

Αν δεν το καταλαβαίνουν από μόνοι τους οι κυβερνητικοί, ας τους το πει κάποιος –αν, μάλιστα, είναι και αρμόδιος, ακόμα καλύτερα: Άλλο υπουργός, άλλο πανελίστας.