Διαδηλώσεις στην Κολωνία και στο Λονδίνο για το προσφυγικό. Δημοσκόπηση δείχνει τους Χριστιανοδημοκράτες της Α. Μέρκελ στο χαμηλότερο ποσοστό τους από το 2012.

Το Spiegel διαρρέει προσχέδιο απόφασης με ενίσχυση των βόρειων συνόρων της Ελλάδας με την ταυτόχρονη παραμονή σε κέντρο «διαλογής» στην Αττική 50 – 60.000 προσφύγων. Οι συντηρητικοί καθολικοί του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» κέρδισαν την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Πολωνία. 43 νεκροί στα παράλια της Λιβύης. 1.730 πρόσφυγες φεύγουν από την Λέσβο για τον Πειραιά. Στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε, επί ώρες μετά την προβλεπόμενη λήξη της, η τρίτη από τον Σεπτέμβριο Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό... 

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, για ποιο λόγο ρισκάρουν την ζωή τους, πως ακριβώς φτάσαμε μέχρι την σημερινή έξαρση των προσφυγικών ροών και ποιο ήταν και πως διαμορφώνεται σήμερα το σχέδιο της ΕΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα;  

Το 86% των προσφύγων που περνάνε προς την Ευρώπη, μέσα από την Ανατολική Μεσόγειο, προέρχονται από την Συρία και το Αφγανιστάν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την είσοδο από τα Δυτικά Βαλκάνια φτάνει στο 69%. Οι άνθρωποι αυτοί εγκαταλείπουν τις χώρες τους όχι με την θέλησή τους, ούτε καν λόγω της φτώχειας, αλλά σπρωγμένοι από το αρχέγονο ένστικτο της επιβίωσης. Γι’ αυτό και πληρώνουν όσο - όσο ξέροντας πως μπορεί να μην φτάσουν ποτέ, αυτοί και τα παιδιά τους, στην χώρα προορισμού τους. Σύμφωνα με όλες τις διεθνείς συνθήκες ο δρόμος του πρόσφυγα είναι ιερός και δεν επιτρέπεται μια χώρα να εμποδίζει την είσοδο σε άνθρωπο που ζητάει άσυλο. 

Γιατί αντιμετωπίζουν, όμως, οι πολιτικές ηγεσίες το φαινόμενο ως μια καταιγίδα ή ένα σεισμό -ως φυσικό φαινόμενο, δηλαδή…-  τη στιγμή που υπάρχουν αιτίες πίσω από την λεγόμενη προσφυγική κρίση; Ποιος ο ρόλος της ΕΕ και των πολιτικών ταγών της τα προηγούμενα χρόνια και γιατί κανείς δεν μιλάει για τα γεωστρατηγικά συμφέροντα και τις εταιρείες όπλων που θησαύριζαν τροφοδοτώντας πότε τον ένα και πότε τον άλλο; Η πραγματικότητα είναι ότι η Ε.Ε. έχει στην καλύτερη περίπτωση αρνηθεί να κάνει εξωτερική πολιτική στην κατεύθυνση της ειρήνης στην περιοχή, έχει προσδεθεί σε συμφέροντα και επιδιώξεις και τώρα εισπράττει όσα έσπειρε μαζί με άλλους.

Δεν είναι, όμως, μόνο η άρνηση να μπει ένα φρένο στις πολεμικές συγκρούσεις. Είναι και το ίδιο το σχέδιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης από την ΕΕ που σχεδιάστηκε, για μια ακόμα φορά, απολύτως γραφειοκρατικά και φοβικά, σε συνθήκες εργαστηρίου, και έκλεισε τα μάτια μπροστά σε αυτό που ερχόταν. Ο σχεδιασμός βασιζόταν στην ιδέα και μόνο πως οι χώρες πρώτης εισόδου θα παίζανε ένα ρόλο φίλτρου για τις προσφυγικές ροές, εκεί οι άνθρωποι θα ξεδιαλέγονταν, όσοι είχαν γνώσεις και μπορούσαν να αξιοποιηθούν, ως εργατικά χέρια και μυαλά για την Ευρώπη που γερνάει, θα πέρναγαν προς το κέντρο, κάποιοι θα έμεναν στις χώρες υποδοχής και τους υπόλοιπους θα τους επιστρέφαμε! Έλα όμως που οι άνθρωποι δεν είναι εμπορεύματα και τέτοια εγκεφαλικά σχέδια δεν μπορούν να λειτουργήσουν. 

Τι μέλλον επιφυλάσσει η ΕΕ για τους ανθρώπους που θα αρνούνται να πάνε πίσω σε εμπόλεμες ζώνες και που δεν θα τους δέχονται οι χώρες τις ΕΕ; Την παραμονή τους για πάντα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης; Ακόμα και αν το νέο σχέδιο των πέντε δακτυλίων με ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων περάσει πιστεύει κανείς πως ο αριθμός των προσφύγων στα «κέντρα διαλογής» θα παραμείνει στα συμφωνημένα ή ευελπιστεί πως έτσι θα λυθεί το πρόβλημα; Σήμερα κυβερνήσεις χτίζουν νέους φράχτες, στρατοί παίρνουν θέση μάχης, η κάθε χώρα -με την Γερμανία πρώτη και καλύτερη- κοιτάει τα σύνορά της και η Ευρώπη δοκιμάζεται πραγματικά.

Η απάντηση, όμως, όσο κι αν θα το ήθελαν κάποιοι δεν μπορεί να βασίζεται ούτε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ούτε στους φράχτες, ούτε στα ναρκοπέδια και τα αγκυλωτά σύνορα γιατί έτσι μπαίνουμε σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι θάλασσες θα γεμίζουν πτώματα και κυβερνήσεις σαν της Πολωνίας θα ξεφυτρώνουν πλάι - πλάι με ακροδεξιά «κινήματα» όλο και κοντύτερα προς το κέντρο. Και τότε τι να σου κάνουν και οι φράχτες...