Το τελευταίο διάστημα -ξαφνικά είναι η αλήθεια!- η ΝΔ ζητά εκλογές. Το επανέλαβε και πρόσφατα, με αφορμή την προαναγγελία της κυβέρνησης ότι θα καταθέσει δύο νομοσχέδια: το ασφαλιστικό και το φορολογικό. «Εκλογές τώρα, για να απαλλαγεί η χώρα από τη χειρότερη κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. 

Την ίδια ώρα το ΔΝΤ, στην έκθεσή του, διαβλέπει πολιτικούς κινδύνους για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, σε μια σειρά χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. «Οι εκλογικές αναμετρήσεις ή ένα ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές στην εφαρμογή της πολιτικής ή να αποθαρρύνουν την ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών  το 2016 σε μια σειρά κρατών», όπως η Αυστραλία, η Ελλάδα, οι  Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Βενεζουέλα, η Γκάνα και η Ζάμπια» αναφέρει στην έκθεσή του.

Ουσιαστικά, δηλαδή, το ΔΝΤ δεν επιθυμεί εκλογές στην Ελλάδα! Η συμπεριφορά του, βέβαια, στις διαπραγματεύσεις κάθε άλλο συμβαδίζει με τις αναλύσεις του. Τα σκληρά μέτρα που προτείνει μόνο σε «πολιτικό αδιέξοδο» οδηγούν. Όμως, το Ταμείο είχε ακολουθήσει την ίδια ακριβώς τακτική και με την κυβέρνηση Σαμαρά που τελικά κατέρρευσε. Η αντίφαση αυτή μπορεί να ερμηνευθεί μόνο μέσα από τις εσωτερικές του διεργασίες: οι χώρες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), που πριν λίγες μέρες ίδρυσαν και επενδυτική τράπεζα, επιμένουν στην αποχώρηση του Ταμείου από την Ευρώπη, με τη Γαλλίδα όμως Κρ. Λαγκάρντ να επιμένει ότι το μέλλον του Ταμείου πρέπει να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό. 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, ωστόσο, ο οποίος γνωρίζει και τα μέτρα που ζητά σήμερα το ΔΝΤ και έχει το know-how της κυβέρνησης Σαμαρά, για ποιο λόγο ζητά άμεσα εκλογές και δεν αφήνει την κατάσταση να εξελιχθεί για να μην την πατήσει όπως ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρξουν σύντομα πολιτικές εξελίξεις. Παράλληλα έχει στα χέρια του δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει συνεχώς δυνάμεις, αν και ο Αλ. Τσίπρας διατηρεί σημαντική ισχύ και απήχηση, ως ηγέτης όμως της ευρύτερης Αριστεράς – και όχι αποκλειστικά του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν σε τροχιά ανόδου τον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ και στελέχη του κόμματος επιμένουν ότι πρέπει να τίθεται θέμα εκλογών προκειμένου η κοινωνία να αποδεχθεί ότι έχει «στόφα ηγέτη». Όλα αυτά συνηγόρησαν στο να αρχίσει να φλερτάρει με την ιδέα των εκλογών.

Οι επόμενες δέκα μέρες θα είναι καθοριστικές για την πορεία της διαπραγμάτευσης –και, κατά κάποιον τρόπο και για την πορεία προς τις εκλογές ή όχι. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης, έχουν ξεκινήσει ένα μαραθώνιο επαφών προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα. Συναντήσεις που το κύριο βάρος τους θα σηκώσουν, όπως είναι φυσικό, οι υπουργοί Τσακαλώτος και Σταθάκης και στην Ουάσιγκτον.

Εκεί θα βρεθεί η... αφρόκρεμα του νεοφιλελευθερισμού: Β. Σόιμπλε, Κρ. Λαγκάρντ, Γ. Ντάισελμπλουμ, ενώ τον κεντρικό ρόλο θα έχει, και λόγω έδρας, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζ. Λιού. Όλος ο θίασος επί σκηνής! Καμιά συμφωνία, βέβαια, δεν πρόκειται να υπάρξει στην Ουάσιγκτον. Θα έχουμε, όμως, πληθώρα διερευνητικών επαφών στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Και εκεί ίσως μπουν οι βάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Προτάσεις υπάρχουν από ελληνικής πλευράς, με κυριότερη τα σταθερά επιτόκια και ένα ανώτατο όριο το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, γύρω στο 15% του ΑΕΠ, με το 8% να πηγαίνει σε αποπληρωμές ομολόγων, δόσεων δανείων και τόκων, και το υπόλοιπο 7% να προορίζεται για αποπληρωμές εντόκων γραμματίων. Ίδωμεν!...