Το «θαύμα» του Αγίου Φωτός και η υποδοχή του με τιμές «αρχηγού κράτους»

*Ποια είναι η αλήθεια

Δημοσιεύουμε κείμενο που αφορά το Άγιον φως, πάρα την διαφορετική άποψη της συντακτικής ομάδας του Newpost. Ένας διάλογος πάνω στο θέμα ίσως έλυνε αρκετές απορίες και έθετε θεολογικά προβλήματα.

Χθες βράδυ, Μεγάλο Σάββατο,  λίγο μετά  τις 8, έφτασε στην Αθήνα το Άγιον Φως με πτήση της Πολεμικής Αεροπορίας από τα Ιεροσόλυμα. Το Άγιον Φως έγινε δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους, και αμέσως μετά το αναχώρησε με αεροσκάφη για 17 προορισμούς σε όλη την Ελλάδα. Στα Ιεροσόλυμα για την… επιχείρηση μεταφοράς του Αγίου Φωτός πήγε πολυμελής αντιπροσωπεία, στην οποία μετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη,  οι βουλευτές  Αθανάσιος Μπούρας και Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο γ.γ. ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος και ιεράρχες.

Στην όλη ιστορία υπάρχει ένα διπλό πρόβλημα.

Το πρώτο είναι αυτή καθαυτή η ιστορία του Ιερού Φωτός που ανάβει θαυματουργικώς. Την απάτη (γιατί δυστυχώς περί αυτού πρόκειται) έχουν καταγγείλει πολλοί –ένας από τους πιο γνωστούς, ο μεγάλος Έλληνας διαφωτιστής Αδαμάντιος Κοραής  (1748-1833), μιλάει με σκληρά λόγια. Κάνει λόγο για αγυρτεία με σκοπό οικονομικά οφέλη: «Μην πιστεύετε όσα λέγουν περί του Αγίου Φωτός. Το Άγιον φως είναι πλάσμα ασεβές και αναίσχυντον […] Μηχανουργήματα λαοπλάνων ιερέων το εξ ουρανού ψευδοκαταίβατα φώτα… όνειδος και αίσχος, στρατηγούμενον από θρασυτάτους θαυματοπλάστας […] Μοναχοί, θρασύτατοι γόητες, επενόησαν το θαύμα τού αγίου φωτός, δια να ενισχύσουν τον ηλίθιον ζήλον των προσκυνητών» (1830). Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το πιο άμεσα αρμόδιο, υπό την αιγίδα του οποίου γίνεται η τελετή της αφής, δεν παίρνει επίσημα θέση για το αν πρόκειται για θαυματουργική επέμβαση. Αφήνει, πάντως, να εννοηθεί ότι πρόκειται όχι για θαύμα, αλλά για καθαγιασμό της φυσικής φωτιάς που καίει άσβεστη.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η μεταφορά της φλόγας, με μέριμνα της ελληνικής πολιτείας, και η υποδοχή της με τιμές αρχηγού κράτους. Ας θυμηθούμε ότι είναι μια πρωτοβουλία που πήρε ένα... ταξιδιωτικό γραφείο το 1988, και το 2002 επί κυβέρνησης Σημίτη την ανέλαβε επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών. Πέραν των άλλων, η μια τέτοια υποδοχή είναι αστήριχτη και προκλητική και από καθαρά θεολογική και χριστιανική άποψη. Εδώ, ας ακούσουμε έναν ιεράρχη, τον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο, που έγραφε το 2001: «Οι αρχηγοί κρατών ασκούν μια εξουσία η οποία είναι απαραίτητη στις μεταπτωτικές συνθήκες ζωής. Με αυτή την έννοια αποδίδουμε τιμές αρχηγού κράτους και σε εκκλησιαστικούς άνδρες, όπως στον Οικουμενικό Πατριάρχη, γιατί πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς. Δεν είναι δυνατόν όμως το Άγιον φως να τεθεί σε μια τέτοια διάσταση γιατί δεν αποτελεί μια εξουσία τεταγμένη να εξυπηρετεί μεταπτωτικές καταστάσεις Δεν είναι ορθό να θεωρείται αρχηγός κράτους το Άγιον φως».

Μπορούμε να πούμε πολλά ακόμα ενδιαφέροντα, ιστορικά, θεολογικά και εκκλησιαστικά για το θέμα. Ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως είναι ένα πολιτικό ερώτημα: Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επιμένει να συνεχίζεται αυτή η κοροϊδία, με κρατικά έξοδα, και στέλνει, μάλιστα, αναβαθμισμένο κυβερνητικό κλιμάκιο για την παραλαβή; Είναι γνωστό –και κατανοητό από πολλές απόψεις– ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να ανοίξει μέτωπα με την Εκκλησία. Ωστόσο, από τη γραμμή αυτή μέχρι τη διαιώνιση και αποδοχή της δεισιδαιμονίας η απόσταση είναι μεγάλη. Και αδικαιολόγητη για κυβέρνηση και μάλιστα της Αριστεράς.

Αριστερός ψάλτης