1. Η πρόσφατη δήλωση του Β. Σόιμπλε κάθε άλλο παρά ευήκοα ώτα βρήκε στους ιδεολογικούς και πολιτικούς του συμμάχους στην Αθήνα, την ελληνική Δεξιά δηλαδή. Και δεν βρήκε, διότι  η αποστροφή του ότι «δεν θα έχουμε μεγάλη κρίση στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά»  αποτελεί,  ηθελημένα ή μη –αλλά τίποτα, βέβαια, δεν είναι τυχαίο με τους Γερμανούς…–, έμμεση αλλά σαφέστατη στήριξη προς την σημερινή κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα, ακυρώνοντας τον… προεκλογικό αγώνα του Κυρ. Μητσοτάκη!

Ο Β. Σόιμπλε αδειάζει την τακτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποστερώντας του τη μοναδική του αντιπολιτευτική κορώνα: «Εκλογές τώρα να φύγει η ανίκανη κυβέρνηση!». Κι αυτό παρότι ΔΝΤ και Κυρ. Μητσοτάκης έχουν κοινό πρόγραμμα: μειώσεις μισθών και συντάξεων, απολύσεις στο δημόσιο – αυτό ακριβώς, προωθούσε και ως υπουργός επί Σαμαρά… Για Β. Σόιμπλε σήμερα προέχει η Ευρώπη, ανεξάρτητα από τις φιλοσοφικές φλυαρίες διαφόρων ότι η Ευρώπη είναι καλά θωρακισμένη ώστε να μπορέσει να αντέξει ένα Brexit. O Σόιμπλε, δεξιός, συντηρητικός, νεοφιλελεύθερος αλλά και πραγματιστής φαίνεται ότι γνωρίζει καλά και δεν επιθυμεί να «χρεωθεί» το πουλόβερ που θα αρχίσει να ξηλώνεται…

2. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα, επισημαίνει ότι οι καρχαρίες του ΔΝΤ παρέα με τον Β. Σόιμπλε θέλουν να κατασπαράξουν τον Τσίπρα και να καταστρέψουν την Ελλάδα. Και συνεχίζει: «όμως οι σοσιαλιστές σκοπεύουν να τους εμποδίσουν»! Οι εδώ, όμως, «αντιπρόσωποι» των σοσιαλιστών, Φ. Γεννηματά και λοιπές δυνάμεις, εκτιμούν ότι ο Τσίπρας και η παρέα του είναι τυχοδιώκτες, δημαγωγοί και οδηγούν την χώρα σε μια επικίνδυνη περιπέτεια. Τους αδειάζουν όμως τα… «κεντρικά»: Ο Τζ. Πιτέλα και ο Μ. Σουλτς, στηρίζοντας τον Αλ. Τσίπρα!

3. Είναι φανερό, ο καθένας για τους δικούς του λόγους και ο καθένας από τη δική του σκοπιά, ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν αποσταθεροποίηση της σημερινής κυβέρνησης –τουλάχιστον αυτή τη χρονιά! Και ο Β. Σόιμπλε και οι Σοσιαλιστές ηγέτες. Άρα και να μην έχουμε ολοκλήρωση της αξιολόγησης τη Δευτέρα στο Eurogroup η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει – ας ηρεμήσουν!