Οι τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις αλλά και τις "επίσημες" διαρροές του Μαξίμου –όπως, πάντα, στα Νέα, γεγονός που χρήζει ψυχιατρικής μελέτης...–, αποκαλύπτουν τα σχέδια του πρωθυπουργού. Είναι η αξιολόγηση των υπουργών, ενόψει ανασχηματισμού, με τον τελευταίο να τοποθετείται τον Σεπτέμβριο, ενώ ο Ιούλιος φαίνεται να αφιερώνεται στο συνέδριο του κόμματος. Συνέδριο στο οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει προσπάθεια να διαμορφωθεί μια μεγάλη προεδρική πλειοψηφία καθώς δεν υφίσταται, πλέον, η ομάδα Λαφαζάνη, ενώ οι «53» δεν δείχνουν να έχουν, μέχρι στιγμής, εναλλακτική πολιτική πρόταση. 

Το επικείμενο, πάντως, όπως όλα δείχνουν, κλείσιμο της αξιολόγησης αλλάζει σοβαρά το πολιτικό κλίμα. Η κυβέρνηση νιώθει να πατάει πιο γερά στα πόδια της, κερδίζοντας πολιτικό χρόνο και την πρωτοβουλία των κινήσεων, την ίδια στιγμή που η ΝΔ –αλλά και συνολικότερα η αντιπολίτευση– νιώθει να καταρρέει η στρατηγική της που είχε βασιστεί στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης και σε επανάληψη ημερών δημοσιονομικής ασφυξίας. Είναι χαρακτηριστική, όχι μόνο η αμηχανία και η πολιτική νευρικότητα, τώρα που το σενάριο της αποτυχίας δεν  φαίνεται να προκύπτει, αλλά και το ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης αποσύρει σιγά - σιγά το αίτημα για «εκλογές εδώ και τώρα» που είχε κάνει σημαία. 

Γι’ αυτό, άλλωστε, το κεντρικό μήνυμα, ο κορμός της χθεσινής συνέντευξης του Αλ. Τσίπρα (RealNews, 15.5.2016), είναι η νέα εποχή με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Νέα εποχή, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά σε όλα: στο κυβερνητικό έργο, στον ΣΥΡΙΖΑ, στην πολιτική. Διαβάζοντας προσεχτικά τη συνέντευξη, μπορούμε να διακρίνουμε μερικές βασικές κατευθύνσεις: 

1. Η εκτίμηση ότι μπαίνουμε σε τροχιά ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του 2016, με ρυθμούς 2,7% (όπως λέει η Κομισιόν) ή και ακόμα μεγαλύτερους! Σ' αυτό εκτιμάται ότι θα συντελέσει το θετικό επενδυτικό κλίμα που θα  δημιουργήσει η απόφαση για το χρέος, το αναμενόμενο ρεκόρ στον τουρισμό, τα πάνω από 10 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν στην οικονομία (από «δόσεις» χρηματοδότησης και ΕΣΠΑ). 

2. Σε πιο μεσοπρόσθεσμο επίπεδο,  η βεβαιότητα  του Αλ. Τσίπρα ότι ο «κόφτης» δαπανών και δεν θα εφαρμοστεί, τα μνημόνια τελειώνουν και θα ξαναβγούμε στις αγορές τα επόμενα χρόνια. Όπως, μάλιστα, δηλώνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, "ίσως και πολύ νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018", καθώς η ελληνική οικονομία θα έχει αναπτυχθεί εφτά μονάδες (!) μέχρι το 2019. 

3. Σ' αυτό το κάδρο της νέας εποχής, μπαίνουν ανασχηματισμός και συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας αποφεύγει να πει το πότε, διατηρώντας το προσόν του αιφνιδιασμού, όμως όλες οι διαρροές επιμένουν ότι ο ανασχηματισμός πάει για τον Σεπτέμβρη, ενώ μέχρι τότε θα υπάρχει και… αξιολόγηση των υπουργών,  από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού. Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για το συνέδριο, Ιούλη ή Σεπτέμβρη, καθώς υπάρχει διαφωνία μεταξύ κόμματος και Μαξίμου για τον χρόνο διεξαγωγής του. 

4. Πολιτικά, ο Αλ. Τσίπρας, για άλλη μια φορά, κλείνει την πόρτα σε σενάρια οικουμενικής  κυβέρνησης ή «μεγάλου συνασπισμού» (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ). Είναι σταθερή η θέση του και δεν έχει κανέναν λόγο να την αναιρέσει, ειδικά τώρα που ισχυροποιείται. Είναι χαρακτηριστικό πώς μιλάει –και όχι άδικα, κατά τη γνώμη μας– για ανευθυνότητα της ΝΔ, που ποντάρει στην καταστροφή, και στην «σαμαροποίηση» του Κυρ. Μητσοτάκη, με τον οποίο ουσιαστικά απαξιεί να ασχοληθεί. 

5. Την ίδια στιγμή ο Αλ. Τσίπρας (και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως θα φανεί στο συνέδριο)  κάνει πολιτικό άνοιγμα. Μιλάει για "ανθρώπους από τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και του Κέντρου [...] με τους οποίους υπάρχουν δίαυλοι". Είναι σαφές ότι εδώ μιλάει για κάτι αρκετά παραπάνω (και ευρύτερο) από τον Φ. Κουβέλη (η επάνοδος του οποίου πρέπει να θεωρείται βέβαιη) – και αυτό θα φανεί στο συνέδριο, που θα είναι συνέδριο διεύρυνσης. 

6. Στη Φ. Γεννηματά, τέλος, στέλνει διπλό μήνυμα: Αφενός κατηγορεί  τις «πολιτικές δυνάμεις τις σοσιαλδημοκρατίας» ότι παραμένουν στήριγμα του Κ. Μητσοτάκη, πράγμα που αποκλείει κάθε σύγκλιση. Αφετέρου, και εδώ είναι το "ζουμί", τονίζει πως αν επέλεγαν να ανοίξουν "έναν γόνιμο διάλογο για το νόημα και τον χαρακτήρα της προοδευτικής διακυβέρνησης", θα καλωσορίζαμε τα γεγονός. 

Τι σημαίνουν όλα αυτά;  Ας κάνουμε μια βασική διάκριση οικονομίας και πολιτικής. Για την οικονομία πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Η αισιοδοξία είναι καλό εφόδιο κάθε κυβέρνησης, ωστόσο δεν αρκεί. Κι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμιά σοβαρή ένδειξη για όλη αυτή την αναπτυξιακή τροχιά που εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός. Αντίθετα υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι η ύφεση θα συνεχιστεί κάτω από το βάρος της λιτότητας και των μνημονιακών υποχρεώσεων. 

Στην πολιτική, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η πολιτική επιτυχία που θα σημάνει για την κυβέρνηση το κλείσιμο της αξιολόγησης, η ανυποληψία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού, το γρήγορο ξεφούσκωμα του Κυρ. Μητσοτάκη, η ουσιαστική ανυπαρξία της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστεράς, η διεύρυνση του κόμματος, οδηγούν σε έναν ΣΥΡΙΖΑ (ή σε ένα νέο κόμμα;) που θα κυριαρχεί στον χώρο της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς. Ίσως και συνολικότερα στο πολιτικό σκηνικό – αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από τις διεθνείς εξελίξεις, από την (πραγματική) οικονομία, από τα απρόοπτα, αλλά και από τις αριστερές δυνάμεις που σήμερα παραμένουν εγκλωβισμένες σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.