Το ζήτημα της ανέγερσης τζαμιού στην Αθήνα, εδώ και πολλά χρόνια, θυμίζει την ιστορία του... γεφυριού της Άρτας. Και ακόμα χειρότερα, μια που, σε αντίθεση με το «γεφύρι», οι εργασίες για το τζαμί δεν έχουν ξεκινήσει ποτέ, σαν να είναι το όλο θέμα στοιχειωμένο.... Παρότι το ζήτημα έχει τεθεί επί τάπητος εδώ και δεκαετίες, έχει συζητηθεί έντονα δημοσίως και το νομοθετικό πλαίσιο είναι ψηφισμένο ήδη από το 2006, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. 

Προφανώς, μόνο τυχαία δεν ήταν αυτή η απραξία. Οι λόγοι της πρέπει να αναζητηθούν στη σαφή έλλειψη πολιτικής βούλησης των προηγούμενων κυβερνήσεων (που δεν μπορούσαν μεν, για λόγους διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, να μην καταθέσουν τα σχετικά νομοθετήματα, στην πράξη τα πάγωναν, όμως), σε συνδυασμό με τις έντονες (δημόσιες, αλλά και παρασκηνιακές) αντιδράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Έτσι, το νέο ότι στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που ψηφίζεται σήμερα Πέμπτη, περιλαμβάνονται διατάξεις που επισπεύδουν και συγκεκριμενοποιούν τις διαδικασίες για την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους (οι οποίες, μάλιστα, αναμένεται να υπερψηφιστούν με ευρύτατη πλειοψηφία ΣύΡιζΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ, ενώ δεν είναι γνωστή η στάση της Ένωσης Κεντρώων) είναι ένα νέο εξαιρετικό. Είναι κάτι έπρεπε να έχει γίνει από καιρό. Γιατί;

Ο λόγος δεν είναι μόνο η υποχρέωση που απορρέει από το ελληνικό Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα (όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), με τα όσα προβλέπουν περί θρησκευτικής ελευθερίας. Ο λόγος δεν είναι, επίσης, οι διαμαρτυρίες των αραβικών κρατών, οι καταγγελίες διεθνών οργανισμών ή η κακή διεθνής εικόνα που δημιουργείται για την Ελλάδα.

Υπάρχει ένας άλλος λόγος, πολύ πιο ουσιαστικός και άμεσος: υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στην Αθήνα και σε όλο το λεκανοπέδιο (για να μην αναφερθούμε και σε επισκέπτες, τουρίστες, καθώς και πολλούς χωρίς χαρτιά, που μένουν, όμως, χρόνια εδώ) οι οποίοι δεν διαθέτουν χώρο λατρείας. Αναγκάζονται έτσι να ασκούν, κακήν-κακώς, τα λατρευτικά τους καθήκοντα σε «αυτοσχέδια» τζαμιά που λειτουργούν σε διαμερίσματα, υπαίθριους χώρους ή όπου αλλού. Η Αθήνα, και φαίνεται να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει, παραμένει η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς μουσουλμανικό τέμενος

Αυτό το χάλι –γιατί για χάλι πρόκειται– πρέπει να σταματήσει το ταχύτερο. Η ελληνική δημοκρατία, η ελληνική κοινωνία, οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από την ανέγερση του τζαμιού. Αντίθετα έχουν πολλούς λόγους να φοβούνται και να ντρέπονται για την παρούσα κατάσταση: για τα αισθήματα απόρριψης, καταπίεσης και οργής που δημιουργεί στους μουσουλμάνους η έλλειψη λατρευτικών χώρων, για τις συνθήκες περιθωριοποίησης και εξτρεμισμού που ευνοεί. Ούτε η ελληνική Εκκλησία έχει, αν επικρατήσει η σωφροσύνη, τίποτα να φοβηθεί. Το παράδειγμα του  φωτισμένου αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου, ο οποίος (σε αντίθεση με πολλούς ιεράρχες), με πραγματικό χριστιανικό πνεύμα αγάπης έχει αγκαλιάσει όλους τους Αλβανούς, μουσουλμάνους και μη, χωρίς διακρίσεις, και  έτσι χαίρει  εξαιρετικής εκτίμησης από όλη την αλβανική κοινωνία (μουσουλμάνους, χριστιανούς και άθρησκους), καθώς και από το κράτος, είναι πολύ διδακτικό.

Όπως είπαμε, η επίσπευση των διαδικασιών για την κατασκευή του τζαμιού είναι ένα καλό νέο. Και πρέπει έτσι να το δει και η κυβέρνηση και η κοινή γνώμη: όχι σαν μια «αγγαρεία», ένα δυσάρεστο καταναγκαστικό έργο που κάνουμε επειδή δεν μπορούμε αλλιώς, αλλά σαν ένα βήμα προς την κατεύθυνση του σεβασμού του άλλου, ανοίγματος της κοινωνίας μας. Με αυτή την έννοια, το τζαμί πρέπει να ολοκληρωθεί κατεπειγόντως,  να ληφθεί μέριμνα για την ευχερή συγκοινωνιακή πρόσβαση (αν είναι απρόσιτο κινδυνεύει να γίνει δώρον άδωρον) και να  φτιαχτούν στη συνέχεια και άλλα τζαμιά: ένας χώρος 350-400 ατόμων, όπως προβλέπεται, είναι μια καλή αρχή, αλλά δεν επαρκεί προφανώς. Ως δημοκρατική κοινωνία, δεν έχουμε κανέναν λόγο να φοβόμαστε, αλλά μόνο να χαιρόμαστε από μια τέτοια εξέλιξη.