Το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue, που δημοσίευσε η εφημερίδα Αυγή [02.10.2016], δεν είναι καθόλου ευχάριστο για την κυβέρνηση –μπράβο, όμως, στην Αυγή που το δημοσίευσε. Ας μην ξεχνάμε ότι τον Σεπτέμβρη του 2013, όταν η Public Issue έδινε σταθερά μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΚΑΪ, έπειτα από πολύχρονη συνεργασία, αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία με τον Γ. Μαυρή και την Public Issue… Σωστά, λοιπόν, η Αυγή δημοσίευσε το Βαρόμετρο και οι αντιρρήσεις μας αφορούν την ανάλυση που το συνόδευε.

Στο Πολιτικό Βαρόμετρο αναδεικνύονται θετικά σημεία για τη ΝΔ καθώς το 36% την θεωρεί καλύτερη για τη διακυβέρνηση της χώρας [έναντι 14% που θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ], ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Κυρ. Μητσοτάκης με 42%, έναντι του 23% που θεωρεί τον Α. Τσίπρα –ο καταλληλότερος, βέβαια, ιστορικά, δεν εκλέγεται, πάντα, και πρωθυπουργός! Η ΝΔ, διά του συμβούλου του αρχηγού της και δημοσκόπου, Τ. Θεοδωρικάκου, έσπευσε να πανηγυρίσει. Πέραν του ότι οι πανηγυρισμοί ή οι ολολυγμοί για μια δημοσκόπηση δείχνουν, μάλλον, πολιτική ανασφάλεια και χαμηλό επίπεδο πολιτικής [αλλά σ’ αυτό δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε μόνο τη ΝΔ, καθώς το έχουν κάνει και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ], το ουσιαστικό ζήτημα είναι ότι πέρα από τα κέρδη της ΝΔ και τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοσκόπηση καταγράφει κάτι πολύ πιο βαθύ και ουσιαστικό και ο Τ. Θεοδωρικάκος, ως «πολιτικός αναλυτής» και δημοσκόπος, θα έπρεπε να ήταν πιο συγκρατημένος.

«Θολό το πολιτικό τοπίο παρά τη δυσαρέσκεια», ο τίτλος της Αυγής στην παρουσίαση της έρευνας. Ωστόσο, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, τίτλοι όπως «Απογοήτευση και αδιέξοδο» ή «Νικητής ο κανένας» αποδίδουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το πνεύμα της δημοσκόπησης.

Ας δούμε, όμως, μερικά νούμερα: 

- Το 14% θεωρεί καλύτερη μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 36% της ΝΔ και το 45% καμία από τις δύο!
- Δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση δηλώνει το 90% και από την αντιπολίτευση το 80%! Όσον αφορά τα κυρίαρχα συναισθήματα είναι όλα μαύρα: τις τέσσερις πρώτες θέσεις κατέχουν η οργή / αγανάκτηση [26%], η απογοήτευση [26%], η ανησυχία / άγχος [17%], η ντροπή [9%]. 
- Τα θετικά συναισθήματα έχουν πάει στα… Τάρταρα: 0% η ανακούφιση, 0% ο ενθουσιασμός, μόλις 6% η ελπίδα / αισιοδοξία. 
- Ακόμα πιο ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε σχέση με την ψήφο, στα παραπάνω συναισθήματα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ εκφράζουν πολύ παρόμοιες στάσεις: Απογοήτευση [25% ΣΥΡΙΖΑ, 25% ΝΔ], ανησυχία / άγχος [19 - 15%], οργή / απογοήτευση [19% ΣΥΡΙΖΑ - 32% ΝΔ]. Και, επιστέγασμα όλων αυτών, το γεγονός ότι ένα 85% θεωρεί ότι η χώρα πάει σε λάθος κατεύθυνση. Και αυτό το λένε οι πάντες: ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 65%, της ΝΔ κατά 97%, της Δημ. Συμπαράταξης και του ΚΚΕ κατά 91%, του Ποταμιού κατά 93%, των ΑΝΕΛ κατά 87%!  

Με λίγα λόγια, η πολιτική στάση που αναδύεται από τη δημοσκόπηση είναι μια βαθιά απογοήτευση για την πορεία της χώρας, την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση. Είναι πολύ σοβαρό, γιατί με τέτοια συναισθήματα και ψυχολογία είναι πολύ δύσκολο να πάει μπροστά η χώρα με οποιαδήποτε κυβέρνηση: ένας βραχνάς, ένα πέπλο γενικευμένης απογοήτευσης που καλύπτει σιγά - σιγά τη χώρα. Και, ειδικά στις κρίσιμες στιγμές που ζούμε, η ελπίδα, η πολιτική εμπιστοσύνη, η αισιοδοξία για το μέλλον είναι από τα πιο πολύτιμα κεφάλαια για την πρόοδο της κοινωνίας, αλλά και της οικονομίας, της πολιτικής ζωής, της καθημερινότητας. Σύμφωνα με όσα λέει η δημοσκόπηση, όλα αυτά είναι σε πλήρη ανεπάρκεια. Και, πέρα από τη δημοσκόπηση, το διαπιστώσουμε καθημερινά, αν μιλήσουμε με πολίτες στους δρόμους, τα μαγαζιά, τις επιχειρήσεις. Κι αυτό είναι κάτι που οφείλει να προβληματίσει βαθιά και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, πέρα από εύκολους πανηγυρισμούς ή καχυποψίες.

ΥΓ. Ένας δημοσκόπος μπορεί και να πέφτει έξω, όπως όλοι μας. Άλλο αυτό και άλλο οι εναντίον του Γ. Μαυρή, αθλιότητες. Έχει μακριά πορεία ως επιστήμονας, χαίρει εκτιμήσεως και άλλωστε αυτά που προκύπτουν από την δημοσκόπηση δεν είναι και τόσο απίθανα. Πολύ λογικά φαίνονται, ιδιαίτερα αν συγκριθούν και με άλλες, πρόσφατες, δημοσκοπήσεις.