Τα εγκαίνια του νοσοκομείου στη Σαντορίνη, πριν τρεις βδομάδες, ήταν ασφαλώς ένα νέο καλό και σημαντικό. Καλό και σημαντικό, για τους κατοίκους του νησιού πρώτα απ’ όλα [αν σκεφτούμε ότι μέχρι τώρα τα περιστατικά που δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει το τοπικό Κέντρο Υγείας μεταφέρονταν σε άλλα νοσοκομεία, και συνήθως στο Ηράκλειο Κρήτης], αλλά και για τους χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες του καλοκαιριού.

Διπλό καλό, λοιπόν, για την υγεία πρωτίστως, αλλά και για τη οικονομία του νησιού. Και είναι ένα από εκείνα τα «μικρά» της πολιτικής, που δεν είναι τελικά καθόλου μικρά, και μας δείχνουν ποια μπορεί να είναι η διαφορά μιας αριστερής κυβέρνησης, που παρά τον ασφυκτικό δημοσιονομικό κλοιό, αντιμετωπίζει αλλιώς την υγεία –ειδικά αν σκεφτούμε ότι το νοσοκομείο ήταν έτοιμο ουσιαστικά από το 2010, αλλά δεν άνοιγε. Και δεν άνοιγε γιατί, όπως οι ίδιοι οι κάτοικοι καταγγέλλουν, υπήρχαν [και υπάρχουν...] ιδιωτικά συμφέροντα.

Αυτά τα δείγματα, λοιπόν, μιας τέτοιας κυβερνητικής πολιτικής πρέπει να πολλαπλασιαστούν, επειγόντως! Όσον αφορά τις ελλείψεις που υπάρχουν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο -και είναι φυσιολογικές, σ' ένα βαθμό- η μόνη λογική πολιτική στάση είναι η πίεση για να στελεχωθεί το γρηγορότερο, να δοθούν κίνητρα σε γιατρούς να πάνε στη Σαντορίνη -δεν είναι και η άκρη της γης!- και όχι για να... κλείσει! Άλλωστε, στην αρχή κάθε νέας προσπάθειας, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που βιώνει η χώρα, κατά κανόνα υπάρχουν παραλείψεις, κενά και δυσκολίες. Η αρχή, όμως, έγινε με το νοσοκομείο Σαντορίνης, και αυτό είναι το σημαντικό. Και είναι μικροψυχία και πολιτική στενοκεφαλιά της ΝΔ και όσων άλλων από την αντιπολίτευση θέλησαν να απαξιώσουν το γεγονός.

Ένα τέτοιο γεγονός, ασφαλώς, και πρέπει να αναδεικνύεται. Και με αυτή την έννοια τα εγκαίνια του νοσοκομείου της Σαντορίνης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ήταν μια πράξη επιβεβλημένη, που πρόβαλε τη σημασία του γεγονότος. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για την προβολή της εγχείρησης... αιμορροϊδεκτομής με συμμετοχή του ίδιου του αναπληρωτή υπουργού υγείας Παύλου Πολάκη ή την άτυπη ενημέρωση του… Μεγάρου Μαξίμου [όπου αναφέρονταν στα επιτεύγματα της κυβέρνησης] για ένα... τοκετό που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο! Διότι κάπου εδώ χάνεται η αίσθηση του μέτρου και της ουσίας, και το ουσιαστικό κινδυνεύει να εκπέσει σε προπαγανδιστικό και γελοίο.

Ασφαλώς και είναι σημαντικό ότι γίνονται εγχειρήσεις και τοκετοί στο νοσοκομείο –αλλά αυτό είναι και αναμενόμενο: αυτή είναι η αποστολή και ο ρόλος ενός νοσοκομείου! Δεν χρειάζεται να προβάλλεται προπαγανδιστικά από την κυβέρνηση, θυμίζοντας άλλες εποχές. Η τοπική κοινωνία [και αυτό ενδιαφέρει πάρα πολύ] καθώς και η ιατρική κοινότητα γνωρίζουν και αναγνωρίζουν τα θετικά που γίνονται. Λίγη προσοχή από πλευράς της κυβέρνησης [ή, έστω στελεχών της] και η αποφυγή τέτοιων άκομψων κινήσεων αυτοπροβολής, θα βοηθούσε πολύ και την υπόθεση της υγείας και την ίδια την κυβέρνηση.