Οι τρίχες –ναι, σωστά καταλάβατε–, οι τρίχες της κεφαλής φαίνεται ότι παίζουν σπουδαίο ρόλο στην ανάδειξη, αλλά και στην πορεία ενός ηγέτη. Τα ιστορικά παραδείγματα πάμπολλα: από τον Βλαντιμίρ Λένιν μέχρι τον σημερινό υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, οι τρίχες και η κόμμωση του οποίου απασχολούν επικοινωνιολόγους και ειδικούς περί των... τριχών, αλλά και περί της πολιτικής!

Η αρχή ξεκινά  το μακρινό 1917, και την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία. Ηγέτης ο Λένιν, ο οποίος δεν είχε καθόλου μαλλιά, μόνο μουσάκι, στο σαγόνι. Ο φαλακρός Λένιν λατρεύτηκε από εκατομμύρια κομμουνιστές και αριστερούς σ’ όλο τον κόσμο, όπως και  διάδοχός του, Ιωσήφ Στάλιν – ο οποίος όμως μισήθηκε όσο λίγοι, όταν αποκαλύφθηκαν  τα εγκλήματά του– που είχε πυκνή κόμη και παχύ μουστάκι! Ο αντίπαλος τού Στάλιν, στην κούρσα της διαδοχής, Λέων Τρότσκι, δεν κατάφερε απολύτως τίποτα πέρα από το να δολοφονηθεί στο μακρινό Μεξικό. Το μούσι που είχε δεν ήταν αρκετό, καθώς τα μαλλιά του δεν ήταν ούτε πυκνά, όπως του Στάλιν, ούτε  όμως ήταν φαλακρός σαν τον Λένιν – ενδιάμεσες καταστάσεις!

Τον Στάλιν διαδέχθηκε ο Νικίτα Χρουστσόφ, ο οποίος –τι σύμπτωση!– ήταν φαλακρός και ηγήθηκε της αποσταλινοποίησης της χώρας! Οι... «μαλλιαροί» της ΕΣΣΔ, δούλευαν υπογείως και το 1964 τον αντικατέστησαν με τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ (παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το 1982), που όλοι τον θυμούνται για τα κατάμαυρα μαλλιά του και τα πυκνά φρύδια του! Τα όποια ανοίγματα της Σοβιετικής Ένωσης και το «λιώσιμο των σταλινικών πάγων» σταματάνε επί  Μπρέζνιεφ: Θυμίζουμε, μεταξύ άλλων, την βίαιη καταστολή της «Άνοιξης της Πράγας», το 1968, με την εισβολή των τανκς του Συμφώνου της Βαρσοβίας, προκειμένου να μην υπάρξει ο παραμικρός εκδημοκρατισμός της χώρας...

Η συνέχεια με τις... τρίχες είναι εξίσου εντυπωσιακή, αν και ακολουθείται αντίστροφη πορεία: το ρόλο του «κακού» αναλαμβάνουν οι φαλακροί! Ο Γιούρι Αντρόπωβ και ο Κονσταντίν Τσερνιέκο δεν παίζουν σπουδαίο ρόλο (φυσικά… γιατί τα μαλλιά τους είναι λίγα και άσπρα -ενδιάμεσες καταστάσεις) μέχρι να αναλάβει ο, ουσιαστικά φαλακρός Μιχαήλ Γκομπατσώφ που οδήγησε την Σοβιετική Ένωση στη διάλυση! Μόνη ελπίδα ο Βλαντιμίρ Πούτιν (διαδέχθηκε τον «μαλλιαρό» Μπόρις Γέλτσιν] που έχει  κάποια… μαλλιά αλλά λόγω χρώματος μπορεί να τον περάσεις και για φαλακρό!  Πάντως από το 1917 και μετά, για να μην πάμε και στα χρόνια των τσάρων (ο τελευταίος τσάρος, πάντως, Νικόλαος Β΄, είχε…. πυκνό μαλλί και γενειάδα!) η εναλλαγή «φαλακρός - μαλλιαρός - φαλακρός» στη διαδοχή τηρήθηκε, όπως βλέπουμε, απαρέγκλιτα!

Και αν στην περίπτωση της Ρωσίας θα περιμένουμε την ιστορία για να δούμε τη συνέχεια, στον δυτικό κόσμο η κατάσταση είναι πολύπλοκη  –πάντα ως προς το θέμα των μαλλιών! Δεν υπάρχει, δηλαδή, κάποια φόρμα επιτυχίας ή «κανόνας» διαδοχής που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος ηγέτης. Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει ένα φουσκωτό, βαμμένο, μαλλί που παραπέμπει, όπως σωστά επισημαίνουν "αναλυτές", σε μαλλί μάνατζερ ξεπεσμένου επαρχιακού κλαμπ! Όσο για το κενό στο επάνω μέρος της κεφαλής το καλύπτει με «μεταφερόμενα» από τα πλάγια μαλλιά. Ο Σύλβιο Μπερλουσκόνι, εκτός από τα μαλλιά (έχει στο ενεργητικό του και δύο μεταμοσχεύσεις μαλλιών), έβαφε και το δέρμα ανάμεσα στις τρίχες για να φαίνεται μαύρο το σύνολο! Ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να έχει πάντα τα μαλλιά του επιμελώς ατημέλητα, ενώ ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έχει πάντα καλοξυρισμένα τα πλαϊνά.

Τέλος, υπάρχει μια σειρά Ευρωπαίων ηγετών, όπως ο Ματέο Ρέντσι, ο δικός μας Αλέξης Τσίπρας, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos, και άλλοι, που έχουν μια φυσιολογική κόμη, όπως όλοι οι συνηθισμένοι άνθρωποι. Και το ερώτημα είναι: Τι μπορείς να περιμένεις απ’ αυτούς; Μήπως πρέπει να αλλάξουν λίγο στυλ μαλλιών; Για παράδειγμα, να τα κάνουν «καρφάκια» ή να τα ξυρίσουν μήπως και αλλάξει τίποτα στην Ευρώπη. Γιατί, μ’ αυτά τα μαλλιά… δεν βλέπω προκοπή!...