Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, εκ των πραγμάτων τίναξε στον αέρα τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και ακύρωσε τη μαραθώνια δημοπρασία, η οποία διεξήχθη σε πρωτοφανείς και απάνθρωπες συνθήκες.

Η εξέλιξη αυτή ήταν ο καταλύτης που ανάγκασε την κυβέρνηση σε αλλεπάλληλες υποχωρήσεις, η οποία πρακτικά «ξεδόντιασε» το νόμο Παππά, ούτως ώστε η αντιπολίτευση να πειστεί και να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, που επισημοποιήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Επίσης, επέστρεψε άρον – άρον τις εγγυητικές επιστολές ύψους 3 εκατ. ευρώ όχι μόνο στους τέσσερις υπερθεματιστές, αλλά και σε όλους έκαναν αιτήσεις για να συμμετάσχουν στη δημοπρασία. Και αυτό πολύ νωρίτερα από την προβλεπόμενη από το νόμο καταληκτική ημερομηνία -2 Δεκεμβρίου 2016- οπότε θα είχε παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της διαδικασίας στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Το γεγονός αυτό, όπως σημειώνουν έγκυροι νομικοί, είναι ξεκάθαρη παραδοχή ακυρότητας του διαγωνισμού, καθώς η κυβέρνηση δεν περίμενε καν τη δημοσίευση του σκεπτικού της απόφασης του ΣτΕ, σπεύδοντας ασθμαίνως να επιστρέψει τα χρήματα στους συμμετέχοντες.

Με το δεδομένο αυτό, είναι απορίας άξιο γιατί η κυβέρνηση δεν επιστρέφει στους τέσσερις υπερθεματιστές, την πρώτη δόση του τιμήματος που κατέβαλαν για τις άδειες. Πρόκειται για διόλου ευκαταφρόνητα ποσά:

  • ο ΣΚΑΪ έδωσε 14,5 εκατ. ευρώ,
  • η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη 24,6 εκατ. ευρώ,
  • ο ΑΝΤ1 25,3 εκατ. ευρώ και
  • η DIMER MEDIA του Ιβάν Σαββίδη 20,5 εκατ. ευρώ.

Υπό αυτό το πρίσμα γεννώνται ορισμένα ερωτήματα:

  1. Για πιο λόγο επέστρεψε άρον – άρον η κυβέρνηση τις εγγυητικές και όχι την πρώτη δόση;
  2. Σε ένα διαγωνισμό που είναι άκυρος – όπως παραδέχεται ουσιαστικά και η κυβέρνηση- είναι δυνατόν να υπάρχει διαφορετική μεταχείριση μεταξύ των όσων κατέβαλαν εγγυητικές 3 εκατ. ευρώ με εκείνους οι οποίοι ως υπερθεματιστές κατέβαλαν πολύ μεγαλύτερα ποσά;
  3. Μήπως για ακόμη μία φορά αυτή η στάση υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες;

Δηλαδή, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, η κυβέρνηση επιχειρεί με αυτό τον άτσαλο τρόπο να κλείσει πληγές που η ίδια άνοιξε, με εξίσου άγαρμπο τρόπο. Τα ίδια στελέχη διερωτώνται εάν εν τέλει η κίνηση αυτή καθώς και άλλες παρασκηνιακές ενέργειες μήπως έχουν στόχο να είναι… πιο προσεκτικά απέναντι στα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης τα δελτία ειδήσεων των παρ ολίγο «κομμένων» σταθμών, χαμηλώνοντας τη ρητορική τους…